Η ζωή σου έχει κάνει κύκλους, σε έχει φέρει μπροστά σε έρωτες και σχέσεις που άφησαν σημάδια, καλά και μη. Το παρόν όμως σε βρίσκει σε έναν κύκλο με διαφορετικό συναισθηματικό φορτίο. Μια σχέση που δε χρωματίζεται από ερωτικό συναίσθημα, αλλά η μεταβλητή αυτή δεν οδηγεί και στη λήξη της από τη μεριά σου κι αυτό ακριβώς θες να αποδείξεις. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι γύρω μας που ξεκινούν τέτοιες σχέσεις όχι με επιπολαιότητα ή ανασφάλεια, απλώς επειδή δε νιώθουν την ανάγκη ενός έρωτα, αλλά της συντροφικότητας που προσφέρει το μαζί.

Το πρόβλημα που μπορεί να έγκειται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η οριοθέτησή τους, πόσο ξεκάθαρη θα γίνει η θέση του ενός συντρόφου απέναντι στον άλλον. Είναι αναγκαίο να επισημανθεί βέβαια, πως αρκετά συχνό είναι ο ένας εκ των δύο να βρίσκεται στην πλευρά του πραγματικά ερωτευμένου και ο άλλος να πρέπει να εξηγήσει όσα δεν εξηγούνται. Πώς λες στο ταίρι σου «δεν είμαι ερωτευμένος μαζί σου» χωρίς να τον πληγώσεις ανεπανόρθωτα, χωρίς τελικά να κινδυνεύσεις να τον χάσεις;  Μπορείς να βάλεις μια σχέση σε κουτάκι και να βγείτε και οι δύο κερδισμένοι; Αυτό θα το δούμε στην πορεία.

 

 

Σε οποιαδήποτε κατάσταση μπλέκεται το συναίσθημα, απαιτείται λεπτός χειρισμός και σεβασμός προς το πρόσωπο που καλείται να ακούσει και να δεχτεί όσα του λέμε. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια μάχη, που ο σύμμαχος είναι ταυτόχρονα και ο αντίπαλος. Τι κάνεις όταν πρέπει να πεις μια αλήθεια δύσκολη γα το μέλλον της σχέσης σου; Πάντως, δε μασάς τα λόγια σου. Ρίχνεις στο τραπέζι όλα τα υπέρ της σχέσης, εξηγείς γιατί μένεις μέσα σε αυτή και όχι γιατί θα μπορούσες να φύγεις. Αρχικά για να διαρκέσει ένα ειδύλλιο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν λόγοι που τους δένουν και τους κρατούν μαζί. Μπορεί να πρόκειται για αμοιβαίο θαυμασμό, κοινούς στόχους και φιλοδοξίες για το μέλλον, όμοιες αντιλήψεις και στάσεις ζωής, πράγματα που έχουν τη δύναμη να σε φέρουν κοντά σε κάποιον που -ακόμη τουλάχιστον- δε σε έκαναν να τον ερωτευτείς. Όλα αυτά, το ταίρι μας καλό θα είναι να τα γνωρίζει, για να μη ζει κανείς εξαιτίας μας με αυταπάτες. «Είμαι μαζί σου επειδή θέλω, είμαι εδώ χωρίς να υποκρίνομαι». Δε θα ακουστεί εύκολο στην αρχή, μα θα γεννήσει νέες λύσεις στο μεταξύ σας.

Πολύ σημαντικό είναι, για κάποιον που θέλει να περάσει ένα τέτοιο μήνυμα στο ταίρι του, οι πράξεις του να συμβαδίζουν με τα λόγια του. Αποδεικνύεις ότι αγαπάς κάποιον, δείχνοντάς το. Στην καθημερινή συμβίωση και επικοινωνία η στάση μας επιβεβαιώνει την οικειότητα που μας προκαλεί ο σύντροφός μας, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας από τους βασικούς λόγους που κρατούν μια σχέση άνευ έρωτα ζωντανή κι αυθεντική.

Για να υπερκαλύψει κάποιος ένα κενό σαν αυτό, έχει τη δύναμη να βασιστεί σε όλα τα υπόλοιπα γνωρίσματά της, στα κοινά σημεία του ζευγαριού που κάνουν τη ρουτίνα του ενδιαφέρουσα, τις στιγμές που περνούν μαζί ευχάριστες στη θύμησή τους και φανερώνουν μια διαφορετική πτυχή της πραγματικότητας χωρίς τα κλισέ με τις αναμενόμενες πεταλούδες και τις εξομολογήσεις αγάπης. Η στάση του καθένα προς τον άνθρωπό του είναι αυτή που τον κρατά ή τον διώχνει και στην προκειμένη είναι αυτή που μπορεί να σώσει πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε. Με άλλα λόγια, ο δεσμός δομείται πάνω σε άξονες περισσότερο πρακτικούς, παρά συναισθηματικούς. Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, πλέον αυτού του είδους οι σχέσεις ίσως να αντιπροσωπεύουν τον κανόνα, όχι την εξαίρεση.

Αν δούμε τα πράγματα πιο καθαρά, θα αντιληφθούμε πως καθημερινά ερχόμαστε κοντά με ανθρώπους για χιλιάδες λόγους. Άλλες φορές ήταν καθαρά δική μας επιλογή, άλλες οδηγηθήκαμε σε αυτούς σαν χαρωπά πιονάκια της μοίρας μας. Εάν ήταν ο έρωτας αυτός που μας έφερε εκεί που μας έφερε, έχει καλώς, θα ζήσουμε κι εμείς το παραμύθι. Εάν πάλι ο λόγος διέφερε, δε σημαίνει ότι βρεθήκαμε σε μια κατάσταση μη αξιοσημείωτη, ούτε ότι θα την εγκαταλείψουμε με μεγαλύτερη ευκολία απλώς επειδή αρχικά δεν υπήρξαμε ερωτευμένοι. Κι αν αυτή την εξήγηση δώσαμε στον εαυτό μας προτού να ξεκινήσουμε την σχέση, αυτή θα δώσουμε και στο ταίρι μας, γιατί μόνο αλήθεια θα κρύβει μέσα της.

Κάποτε ο Τομ Ρόμπινς είπε, πως αλλάζεις την πραγματικότητα, εφόσον αλλάξεις τον τρόπο αντίληψής της.Και για να το μεταφράσουμε με ακρίβεια επί του θέματος, η απουσία του έρωτα στη σχέση θα πάψει να είναι εμπόδιο, μόνο όταν οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν μέσα σε αυτή βρουν άλλα υλικά για να τη γεμίσουν και να την ολοκληρώσουν.

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου