Όλα σχεδόν τα κορίτσια ονειρευόμαστε τον πρίγκιπα πάνω σε ένα κάτασπρο άλογο να έρθει να μας αλλάξει τα φώτα. Μεγαλωμένες με κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ και ακολούθως επηρεασμένες από τα χολιγουντιανά πρότυπα που πλασάρουν κάτι εξιδανικευμένο και αψεγάδιαστο αναμένουμε στο ακουστικό για κάτι αντίστοιχο ή παρεμφερές. Πλάθουμε σενάρια με την ανεξάντλητη φαντασία μας εκεί που η πραγματικότητα έρχεται να μας θέσει φραγμούς ή να μας προσγειώσει. Εκεί που τα δεδομένα δεν τρέχουν να μας εξυπηρετήσουν ή να προσαρμοστούν στη παραφουσκωμένη λίστα κριτηρίων μας.

Επίτρεψέ μου να σου εκμυστειρευτώ κάτι που ήδη αντιλαμβάνεσαι. Το τέλειο -ό,τι και αν πούμε- δεν υπάρχει. Όταν ερχόμαστε μούρη με μούρη με την αλήθεια όλες οι λίστες σκίζονται, καταργούνται και πάνε μέχρι και πάσο. Τίποτα δεν είναι η επιφάνεια που βλέπουν τα μάτια γιατί ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα και προκύπτουν καταστάσεις που σε οδηγούν να σηκώσεις τα χέρια ψηλά. Εκεί που θέλεις να ζητήσεις τη βοήθεια του κοινού, να χωθείς λίγο στον ενδότερο εαυτό σου, να ζητήσεις διακαώς χώρο και χρόνο για ανασυγκρότηση κι αναθεώρηση ίσως. Οι σχέσεις διέπονται από κρίσεις. Κι όποιος πάρει αντίθετη θέση, ψεύδεται.

Μεγάλωσες. Θα έχεις συνειδητοποιήσει ότι η ζωή δεν είναι κανένα παραμυθάκι όπου κάθε ανθρώπινη σχέση λαμβάνει και ένα αίσιο τέλος. Μεγάλωσες και τα παραμύθια δεν σου βγαίνουν πια αλήθεια. Μεγάλωσες και κατάλαβες πως ακόμα κι η Σταχτοπούτα δε βρίσκει ποτέ το χαμένο της γοβάκι και τον πρίγκιπά της μαζί. Η Ωραία Κοιμωμένη μπορεί να μην ξυπνήσει από το λήθαργό της γιατί δε βρέθηκε κανείς να λύσει τα ξόρκια και να της ανοίξει τα μάτια σε κυριολεξία και μεταφορά. Η Πεντάμορφη και το Τέρας δεν έζησαν καλά και εμείς καλύτερα γιατί στις μέρες μας η επιφάνεια είναι πολύ της μόδας και πρωτεύουσα στις λίστες ιεράρχησης, μη με ρωτήσεις γιατί.

Ανακάλυψες πως οι ανθρώπινες σχέσεις είναι επιεικώς περίπλοκες. Δε μοιάζουν με τα παραμύθια που διαβάζαμε από την κούνια μας, με τηλενουβέλλες που αγαπήσαμε ή ήρωες του Χόλιγουντ που μας προκαλούσαν να ενσαρκωθούμε μαζί τους. Κατάλαβες πια-συλλέγοντας εμπειρίες- πως οι σχέσεις απαιτούν συνεχή προσπάθεια. Σε εκείνα τα ατέρμονα αδιέξοδα θα βρεις παραθυράκια στη γέφυρα κάθε σχέσης, τον διάλογο. Έναν διάλογο όπου κανένας δε μασά τα λόγια του ή τα θέλω του και μιλάει με σθένος.

Συνειδητοποίησες πως οι ταινίες του Χόλιγουντ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα όσο κι αν διψάμε για ρομάντζο και ειδυλλιακές καταστάσεις που συνθέτουν ό,τι και ο ορισμός της τελειότητας, συνώνυμο της ευτυχίας, στην προκειμένη περίπτωση.Όσα βλέπεις στην οθόνη υπάρχουν κι αναπαράγονται όταν παρατηρήσεις τις λεπτομέρειες γύρω σου μέχρι ένα βαθμό. Τα υπόλοιπα είναι απότοκο κοινής συνεννόησης και πορείας πλεύσης.

Δύο άνθρωποι μπορούν να οικοδομήσουν μαζί κάτι όμορφο, αν φροντίζουν να το αναζοπυρώνουν συνεχώς και να βάζουν φωτιά σε ό,τι καταστρέφει τη μεταξύ τους φλόγα.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση δύο αντιφατικών άκρων. Από τη μια, είναι οι καλοστημένες κι αλάνθαστες σκηνές του Χόλιγουντ που όλοι -κακά τα ψέματα- ζηλεύουμε και από την άλλη η μάζα που όταν κλείνει η πόρτα του κινηματογράφου ισχυρίζεται πως αυτά τα πράγματα είναι ψεύτικα, ευφάνταστα και απίθανο να συμβούν σε μένα, σε σένα ή στον κάθε διπλανό σου. Μια δήλωση ισοπεδωτική κι απόλυτη που ξεφεύγει λίγο από το μέτρο και έρχεται να απαξιώσει τον ίδιο τον έρωτα.

Ο έρωτας είναι το αλατοπίπερο της ζωής, η νοστιμάδα της και το οξυγόνο μας όταν η ρουτίνα μας πνίγει απειλητικά. Το να καταφεύγεις σε τέτοιου είδους δηλώσεις είναι σαν να καταδικάζεις τον εαυτό σου σε αιώνια απόσταση από τον έρωτα κι ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σαν να ακυρώνεις όλα τα όμορφα που σου χαρίζει μια τέτοια κατάσταση όταν συμβεί. Πάψε να μοιρολογείς, καημένε, και άρχισε να ακτινοβολείς ό,τι ακριβώς υποστηρίζει η προσωπικότητά σου.

Ο έρωτας όχι μόνο υπάρχει αλλά σε περιμένει εκεί έξω. Στην επόμενη κιόλας στροφή. Φλέρταρε λίγο με τη ζωή σου κι ο έρωτας θα σε φλερτάρει πίσω. Σιγουράκι.  Μόνο μην κάνεις το λάθος και πέσεις στην παγίδα της χρυσόσκονης, εκεί όπου όλα είναι απλά τέλεια . Τα όνειρα πάντα επιτρέπονται. Και το άπιαστο είναι για να το κυνηγάμε ώστε να το κατακτήσουμε κάποτε.

Το βρίσκω όμως συνετό να βάζουμε λίγο λογική στο συναίσθημα, λίγο ρεαλισμό στα ξέφρενα όνειρά μας και λίγο νερό στο κρασί μας όταν τα όνειρα πάρουν μορφή.

Κατά τα άλλα όμως, ονειρευτείτε και ερωτευτείτε άφοβα γιατί αλλιώς χανόμαστε σε μια βυθιστική κι άθλια ρουτίνα!

 

Συντάκτης: Άννα-Μαρία Χάσικου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή