Η καθημερινότητα συχνά σε πλακώνει, σε βαραίνει, σε εξαντλεί και σε φθείρει. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που έψαχνες απεγνωσμένα να βρεις μια ομορφιά σε καθετί, για να αποδράσεις απ’ τη μαυρίλα. Να επικεντρωθείς ολοκληρωτικά σε κάτι θετικό ώστε να ξεθωριάσει η ασχήμια.

Απ’ την ομορφιά της στιγμής, τη λάμψη που έχει ένα χαμόγελο, μέχρι την ανανέωση που προσδίδει ένα αξεσουάρ στην εμφάνισή σου. Βλέπεις, το μέσα μας αντανακλάται στο έξω μας, αλλά και το αντίστροφο. Μια όμορφη εμφάνιση ανανεώνει την ψυχολογία μας κι επαναφορτίζει την ενέργειά μας.

Πόσες φορές τα πράγματα στράβωναν, οι καταστάσεις κι οι άνθρωποι σε απογοήτευαν και κατέληγες να εκφράζεις στον εαυτό σου το ίδιο συμπέρασμα; Πως η μεγαλύτερή σου επένδυση είναι ο εαυτός σου. Και κάτι ακόμα, υπάρχουν πάντα πράγματα να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα, με τη βόλτα στα μαγαζιά να βρίσκεται πρώτο στη λίστα της ψυχοθεραπείας μας.

Να πάμε για ψώνια με τους φίλους μας. Να χαζέψουμε μαζί βιτρίνες, να κάνουμε χαβαλέ στα δοκιμαστήρια. Να θυμίσουμε στους εαυτούς μας πως ακόμα μπορούμε να δείχνουμε όμορφοι έξω παρ’ όλη τη μαυρίλα μέσα -κι ενδεχομένως να τη σπάσουμε λίγο. Εξάλλου, στ αλήθεια, είμαστε όμορφοι. Να μας υπενθυμίσουμε πως τα μικρά, απλά, πράγματα της ζωής πάντα θα είναι εδώ και θα περιμένουν από μας να τους δώσουμε λίγη μόνο σημασία.

Να συνειδητοποιήσουμε πως ακόμα μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, αρκεί να φορέσουμε το πιο ζεστό μας χαμόγελο, μια νότα χαράς και το αγαπημένο μας χρώμα σε ρούχο. Να τολμήσουμε το αγαπημένο μας στιλ. Το λατρεμένο μας αξεσουάρ. Κι έτσι αφυπνιζόμαστε απ’ το λήθαργο που μπήκαμε για λίγο, ανακτούμε ψυχικές δυνάμεις και προχωράμε δυναμικά.

Δεν είναι ακριβώς η αίσθηση της ύλης αυτή που μας βάζει πίσω στο παιχνίδι. Κάθε άλλο. Και δε μιλάμε για κάτι εξωφρενικό, απρόσιτο κι ανεκτίμητης αξίας. Αρκεί ένα καινούργιο καλοκαιρινό χρώμα σε μαγιό ή ένα άρωμα, που να αναδεικνύει τέλεια την αύρα μας για να αισθανθούμε ξανά πως όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Δεν είναι τόσο η ανανέωση στην γκαρνταρόμπα μας όσο στη διάθεσή μας.

Είναι όλα αυτά τα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν όταν ανανεωνόμαστε εξωτερικά. Η αλλαγή. Οι πινελιές. Η αναγέννηση. Τα πειράγματα με φίλους όσο ψάχνουμε αυτό που θα μας ταιριάξει τέλεια. Η μαεστρία κι ο ενθουσιασμός μας στο πώς θα συνδυάσουμε τα χρώματα και πώς θα βγάλουμε την προσωπικότητά μας προς τα έξω.

Το shopping είναι για όλους μας μια αποτελεσματική ψυχοθεραπεία, ίσως κι η πιο διασκεδαστική. Ένα ύφασμα που μας αγκαλιάζει, ένα άρωμα που μας ταξιδεύει, μια συναισθηματική αναπτέρωση και μια αίσθηση ελπίδας.

Κανόνισε, λοιπόν, μια βόλτα στα μαγαζιά με τους κολλητούς σου και δες πως κι η πιο μικρή αγορά είναι ικανή να σου σκάσει ένα χαμόγελο στα χείλη. Τα καλύτερα έχουν ήδη ξεκινήσει για να έρθουν να σε βρουν. Εσύ, διάλεξες τα αγαπημένα σου ρούχα για να τα υποδεχτείς;

Συντάκτης: Άννα-Μαρία Χάσικου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη