Άνθρωποι βυθισμένοι στις σκέψεις τους. Συνέχεια σε διαδικασία υπερανάλυσης όσων διαδραματίζονται γύρω τους. Ψειρίζουν τα πάντα, υποθέτουν, συμπεραίνουν κι όλα αυτά πριν καν προλάβει να εξελιχθεί μια κατάσταση. Από το πιο σημαντικό μέχρι το πιο ασήμαντο, το μυαλό τους τρέχει με ανεξέλεγκτη ταχύτητα και καταλήγουν σε διαπιστώσεις που τις περισσότερες φορές αποκλίνουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Στο τέλος της μέρας θα τους δεις να είναι συγχυσμένοι, μπερδεμένοι κι άκρως απογοητευμένοι, αφού οι παράλογες και αβάσιμες θεωρίες τους τούς δημιουργούν αμφιβολίες. Ειδικά όταν αυτά που επιθυμούν κι ονειρεύονται δεν έχουν την έκβαση που φαντάζονται, απογοητεύονται και θυμώνουν. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη πλάσει στο μυαλό τους την ιδανική γι’ αυτούς έκβαση κι αν τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα είχαν στο μυαλό τους, ξενερώνουν κι αρχίζουν να απογοητεύονται. Μάλιστα υπάρχουν φορές που πριν καν προλάβει να συμβεί αυτό που διακαώς ποθούν, ξεκινούν την υπερανάλυση. Τόσο ανυπόμονοι, τους αρέσει να δραματοποιούν τις καταστάσεις, να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Εξετάζουν εξονυχιστικά τις λέξεις, τις πράξεις και κάθε πιθανό κρυμμένο νόημα που είναι σαν να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος. Για πόσο όμως;

Δε γίνεται πάντα να επιτρέπεις στο μυαλό σου να επιβάλλει τα σενάρια του χωρίς να έχεις την υπομονή να δεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι εκνευριστικό και για εσένα και για τους άλλους. Όλος αυτός ο φαύλος κύκλος υπερανάλυσης και αμφισβήτησης σε φθείρει. Πόσο μάλλον όταν μένεις με τα χέρια σταυρωμένα και δεν κάνεις απολύτως τίποτα για να βγεις από αυτόν και να δώσεις στις καταστάσεις την τροπή που θέλεις.

Ψάχνεις συνεχώς λόγους να απογοητεύεσαι κάνοντας αρνητικές σκέψεις χωρίς να αφήσεις τον χρόνο να κυλήσει για να δεις πώς θα ‘ρθουν τα πράγματα; Μήπως σε βολεύει περισσότερο απ’ το να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου και να παλεύεις για όσα ονειρεύεσαι; Ή οι ανασφάλειές σου δε σε αφήνουν να δράσεις δυναμικά κι αποφασιστικά; Ίσως ούτε εσύ ο ίδιος ξέρεις τι πραγματικά φταίει, γιατί δεν έχεις υποβάλλει τον εαυτό σου σε διαδικασία ενδοσκόπησης. Για πόσο όμως θα είσαι κολλημένος στις σκέψεις σου και στις εκτιμήσεις που το μυαλό σου πλάθει; Τα «γιατί αυτό, γιατί το άλλο, γιατί τα πράγμα ήρθαν έτσι κι όχι όπως τα περίμενα», μόνο μπροστά δε σε πάνε και δε σε βοηθάν να αποκτήσεις αυτό που θες.

Πάψε να είσαι ανυπόμονος και υπεραναλυτικός. Όπως έχεις διαπιστώσει δεν οδηγεί πουθενά. Δες τα πράγματα πιο θετικά και πάλεψε γι’ αυτά. Αντί να επενδύεις χρόνο στο να δημιουργείς σενάρια με τη φαντασία σου, αξιοποίησε τον χρόνο αυτό για να κυνηγήσεις αυτό που πράγματι επιθυμείς αντί να περιμένεις με τα χέρια σταυρωμένα να συμβεί. Η υπερβολική ανυπομονησία συνήθως δε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δώσε χρόνο, πάλεψε και έχε υπομονή. Τίποτα δε συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Κι αν πρόκειται για κάτι που ποθεί η καρδούλα σου, δεν αξίζει να το κυνηγήσεις και να κοπιάσεις; Ο καμβάς που ζωγραφίζεις με ατελείωτες και υπερβολικές σκέψεις γίνεται μαύρος. Στο χέρι σου είναι να του δώσεις το αγαπημένο σου χρώμα. Χρώμα από το συναίσθημα, τον χρόνο και την προσπάθειά σου. Μην αφήνεις τον χρόνο να περνά αφιερώνοντάς τον σε θεωρίες, γιατί οι στιγμές φεύγουν και δεν επιστρέφουν. Άφησε τα πράγματα να κυλήσουν και μη δίνεις τόση σημασία. Θα το αναλύσεις κι αυτό ή θα βγεις να ζήσεις;

Aφιερωμένο στην soulmate που πρέπει να σταματήσει να αφήνεται και να μείνει από στενάχωρα σενάρια και αρνητικές σκέψεις

Συντάκτης: Γεωργία Ιορδανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.