Όλες έχουμε βρεθεί στην καρέκλα ενός γυναικολογικού γραφείου μες στον ιδρώτα και στην αγωνία. Κι όλες είχαμε πολλές ερωτήσεις και πολλές σκέψεις που θέλαμε να μοιραστούμε. Οι περισσότερες από εμάς δεν το κάναμε, ούτε την πρώτη φορά που καθίσαμε σ’ αυτήν την καρέκλα, ούτε την τελευταία -και καμία στο ενδιάμεσο. Για αυτό σήμερα πολλές απ’ αυτές τις ερωτήσεις θα απαντηθούν όσο γίνεται καλύτερα σε λίγες σειρές. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, ενθαρρύνουμε κάθε γυναίκα να είναι ανοιχτή απέναντι στο γυναικολόγο της και να μιλάει μαζί του για ό,τι την απασχολεί.

 

1. Θα πάθω κάτι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσω το χάπι της επόμενης μέρας;

Ναι, το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι μέθοδος πρόληψης και ναι δεν επιτρέπεται η λήψη του σαν καραμέλα. Όχι δεν επιτρέπεται η χρήση του μόνο τρεις φορές σ’ όλη σου τη ζωή, δε σε σκοτώνει, δε σου δημιουργεί στειρότητα και δε θα έχεις αποτύχει σαν γυναίκα αν χρειαστεί να το λάβεις. Η κοινωνία έχει παστρικά φροντίσει οι γυναίκες να ντρέπονται για τον ερωτισμό τους κι ό,τι κινείται γύρω απ’ αυτόν. Αν θέλετε να πάρετε το συγκεκριμένο χάπι, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας -μπορεί η λήψη του να μην κριθεί απαραίτητη- και συνεχίστε τη ζωή σας. Ζαλάδες, πόνοι στην κοιλιά και ναυτίες είναι φυσιολογικές παρενέργειες.

 

2. Το λιπαντικό δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία του κόλπ@υ;

Λίγες και καλές είναι οι συμβουλές όσον αφορά στα λιπαντικά. Ελέγχουμε τα συστατικά του να δούμε αν έχουμε αλλεργία σε κάποιο απ’ αυτά, αποφεύγουμε τα λιπαντικά με βάση το λαδί γιατί φθείρουν το λ@τεξ και μεταβάλλουν το ph του κόλπ@υ, λέμε όχι σε λιπαντικά με γλυκερίνη ή γλυκόζη και πρώτα τα δοκιμάζουμε στο εσωτερικό του αγκώνα μας. Φυσικά προτιμάμε τα λιπαντικά με βάση το νερό και συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Είναι σημαντικό επίσης να μην ξεχνάμε πως η επαφή με το ταίρι δεν αντικαθίσταται με τίποτα, δώστε χρόνο στο κορμί σας και αγαπήστε το, φροντίστε το, αφήστε το να στάξει έρωτα. Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, δε χρειάζεται να φοβάστε.

 

3. Είναι ασφαλές το πρωκτικό;

Ας ξεκινήσουμε από μια «πικρή» αλήθεια, ο πρwκτός δεν είναι φτιαγμένος από άποψη ανατομίας για διείσ@υση, οπότε το πρwκτικό χρειάζεται προετοιμασία προσοχή και δε συνίσταται σε καθημερινή βάση. Η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη, καθώς κι αλλαγή του σε περίπτωση που προηγείται ή ακολουθείται από κ@λπική επαφή. Πριν φτάσουμε στη διείσδ@ση λοιπόν, χρησιμοποιούμε πάντα κατάλληλο λιπαντικό, ποτέ σάλιο και χρησιμοποιούμε πρώτα τα δάχτυλα. Φυσικά πριν την πράξη είναι σημαντικό να προηγηθεί σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής και να αποφευχθούν τρόφιμα που προκαλούν κένωση του εντέρου. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και ρωτώντας τον γιατρό σας, το πρwκτικό φυσικά κι είναι ασφαλές.

 

 

4. Αν κάνω piercing στο στήθ@ς ή τα γεννητικά όργανα θα δημιουργήσω πρόβλημα στην υγεία μου;

Τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Σε γενικότερες γραμμές φυσικά, όπως κάθε νόμιμη πρακτική είναι υγιής και δεν είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά κάθε γυναικολόγος έχει τη δική του προσωπική άποψη στο συγκεκριμένο θέμα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνουν στη γυναίκα αν το αποφασίσει, να φροντίζει και να καθαρίζει πολύ σχολαστικά την περιοχή, να ξέρει η πληγή δε θα κλείσει εξίσου γρήγορα με μια τρύπα στα αυτιά και να περιμένει μεγαλύτερο πόνο. Συστήνουν επίσης μεγαλύτερη προσοχή με τη χρήση του προφυλ@κτικού γιατί υπάρχει η άποψη πως γίνεται συχνότερο το σκίσιμο του προφυλ@κτικού.

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

5. Τα αντισυλληπτικά θα μου δημιουργήσουν προβλήματα υγείας;

Τα αντισυλληπτικά νέας γενιάς είναι εντελώς ακίνδυνα και δημιουργούν μόνο οφέλη στον οργανισμό -λιγότερο πόνο, πιο σταθερό κύκλο, καλύτερη διαχείριση των ορμονών κ.λπ.. Είναι κρίμα, νέες γυναίκες, να φοβούνται τη λήψη χαπιών που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες τους. Φυσικά καλό είναι κάθε γυναίκα να θυμάται πως τα αντισυλληπτικά δεν προστατεύουν από τα Σ.Μ.Ν και η χρήση προφυλ@κτικού είναι απαραίτητη στην περίπτωση που κι οι δύο σύντροφοι δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα κατάλληλα αντισυλληπτικά για την κάθε γυναίκα υπάρχουν και μετά από επικοινωνία με τον γιατρό δε θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.

 

6. Η χρήση δ@νητή είναι ασφαλής; 

Ναι, ναι και ναι! Oι δ@νητές έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια υγιή και καθηλωτική κορύφωση στη γυναίκα. Η χρήση προφυλ@κτικού συνιστάται αλλά δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση που καθαρίζεται πάντα σχολαστικά πριν τη διείσδ@ση τα βοηθήματά σας και δεν τα χρησιμοποιείτε με άλλα άτομα! Επίσης χρησιμοποιώντας βοηθήματα γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας, βελτιώνετε τη διάθεσή σας, δυναμώνετε τους πυελικούς μυς, ενισχύεται την υγεία σας -καλά ακούσατε- και οδηγείστε έτσι σε καλύτερη επαφή κι εντονότερες κορυφώσεις. Από την επιστήμη είναι ναι!

 

7. Αν κολλήσω κάποιο Σ.Μ.Ν έχει «καταστραφεί» η ζωή μου;

Όχι! Είναι φυσικά τεράστιας σημασίας να προσέχουμε πάντα την υγεία μας, να φροντίζουμε και να αγαπάμε το σώμα μας -γιατί μας αγαπάει και μας φροντίζει κι αυτό με όλη του τη δύναμη. Είναι όμως επίσης σημαντικό αν μας τύχει κάτι τέτοιο, να βρούμε έναν υποστηρικτικό γιατρό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Με την ανάπτυξη της ιατρικής σήμερα, τα περισσότερα νοσήματα είναι ιάσιμα, κι αν όχι, είναι πλέον δυνατός ο βίος μ’ αυτά! Η ζωή κάθε ανθρώπου καταστρέφεται μόνο όταν ο ίδioς το πιστέψει και παραιτηθεί. Αν έχετε κάποιο Σ.Μ.Ν και δυσκολεύεστε να το διαχειριστείτε ψυχολογικά, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας πόσο όμορφη μπορεί η ζωή να γίνει.

 

8. Αν κάνω έκτρwση σε μικρή ηλικία κινδυνεύω από στειρότητα;

Η απάντηση εδώ είναι πως τις περισσότερες φορές, μια έκτρwση είναι ασφαλής και για εσάς και για τη γονιμότητά σας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες, λόγω της έκτρwσης μολύνθηκε η μήτρα, τραυματίστηκε ο τράχηλος ή προέκυψε κάποιο άλλο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η γονιμότητα μειώνεται, δεν προκαλείται στειρότητα και φυσικά υπάρχουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα που ίσως προκύψουν. Ωστόσο είναι φρόνιμο μια γυναίκα που επιθυμεί να κάνει έκτρwση να απευθυνθεί αρχικά τουλάχιστον σε κάποιο γιατρό με ειδίκευση σ’ αυτές, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Εμείς εδώ συμβουλεύουμε κάθε γυναίκα να θυμάται πως η επιλογή είναι δική της.

 

Αν με ρωτάτε προσωπικά, ο γυναικολόγος μιας γυναίκας πρέπει να είναι κάτι σαν φίλος της. Να τον νιώθει κοντά της, να τον εμπιστεύεται, να νιώθει αρκετά άνετα να τον ρωτήσει ό,τι επιθυμεί. Ένας γιατρός που είναι αγενής, σε προσβάλει, σε κάνει να αισθανθείς άβολα, δεν είναι καλός γιατρός, όσα τιμητικά βραβεία ή πτυχία κι αν έχει. Βρες λοιπόν έναν γυναικολόγο που να σε βλέπει πρώτα σαν άνθρωπο, μετά σαν ασθενή και ποτέ σαν το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεις. Δεν είσαι προβλήματα γονιμότητας, είσαι η Κατερίνα κι έχεις προβλήματα γονιμότητας. Δεν είσαι Σ.Μ.Ν, είσαι η Ελένη και κόλλησες κάποιο Σ.Μ.Ν, δεν είμαι ενδομητρίωση, είμαι η Ζήνα κι έχω ενδομητρίωση.

 

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου