Χαμός ξέσπασε από σχόλια κι αντιδράσεις στο διαδίκτυο όταν Tommy Lee, νωρίς το πρωί της Πέμπτης πόσταρε στο instagram μια φωτογραφία των γεννητικών του οργάνων, η οποία αν και βρίσκεται παντού στο διαδίκτυο, το instagram -ή ο ίδιος- φαίνεται να κατέβασε. Η φωτογραφία αναρτήθηκε σ’ όλα του τα social media ενώ ο ίδιος trend-άρει εδώ και ώρες στο twitter.

Όσο δελεαστικό και να είναι όμως το να ασχοληθούμε με τη d*ck pic του Tommy Lee -και του κάθε Tommy Lee-, είναι πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τον σκοπό πίσω από μια τέτοια κίνηση και το κίνητρο εκείνου που ανεβάζει μια τέτοια φωτογραφία. Κι ενώ τα χρήματα, η φήμη κι η προσοχή είναι σίγουρο πως έχουν υψηλές θέσεις ανάμεσα στους στόχους της κίνησης αυτής, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιος στόχος είναι ο βασικότερος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγε κανείς, πως μάλλον ο απώτερος σκοπός του ήταν η προσοχή. Ο λόγος φαίνεται να είναι πως ο γνωστός Ελληνοαμερικανός μουσικός που πλέον πενηνταρίζει, φαίνεται να έχει απογοητευτεί από την κάθοδο της καριέρας του αλλά και να έχει στεναχωρηθεί από το τέλος της νεαρής ηλικίας του. Επιπλέον είναι γνωστό πως ο ίδιος δεν είναι η πρώτη φορά που επιδίδεται σε πράξεις που «προκαλούν» αφού το 1995 είχε κυκλοφορήσει ερωτική ταινία με την τότε σύντροφό του Πάμελα Άντερσον, η οποία από τότε αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς παράδειγμα viral πoρνoγραφίας. Σε γενικές γραμμές ο ίδιος δε φαίνεται ποτέ να ήλπιζε σε μια ήσυχη ζωή ενώ σίγουρα δεν την επιζητούσε, αφού συχνά στα νιάτα του, το όνομά του γινόταν αφορμή για κουτσομπολιό.

Για να το πάμε όμως βαθύτερα και να μη μείνουμε στα πάνω-πάνω, σε ποιο βαθμό η προβολή του σώματος ενός ανθρώπου γίνεται πράξη επίδειξης και «λάθος» και φανερώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση; Πότε κάποιος που δείχνει το σώμα του χωρίς ντροπή, θεωρείται πως «παρεκτρέπεται»;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως σ’ όλα αυτά παίζει ρόλο ο τρόπος που γίνεται «η μόστρα». Είναι διαφορετικό να έχεις κλείσει γυμνή φωτογράφιση εκατομμυρίων με τη vogue και διαφορετικό να ανεβάζεις φωτογραφία τα γεννητικά σου όργανα μέρα μεσημέρι το οποίο φυσικά είναι και παράνομο -και για αυτό ακριβώς σχολιάζεται.

Γιατί ναι, η αστυνόμευση του σώματος μας δεν είναι θεμιτή και κανένας άνθρωπος που δείχνει «δέρμα» δεν προκαλεί και δεν είναι αυτό το θέμα. Αν για παράδειγμα ο Κ. Tommy Lee είχε ανεβάσει φωτογραφία τους κοιλιακούς του, τα μπράτσα του ή τις πλάτες του, δε θα είχε γίνει σχολιαστεί αρνητικά αλλά δε θα είχε γίνει και viral. Θα ήταν άλλη μια Πέμπτη κι ο γνωστός μουσικός θα έδειχνε hot στην τοποθεσία σπίτι του κι η ιστορία θα τελείωνε εκεί. Γιατί; Γιατί δε θα είχε ανεβάσει κάτι παράνομο. Κι αν είχε σχολιαστεί κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα τον είχε υπερασπιστεί.

Γιατί στο κάτω-κάτω όταν κρύβεις το σώμα σου, το σώμα σου θεωρείται «πρόστυχο» εξ ορισμού κι ούτε αυτό είναι η λύση. Μα μια τέτοια φωτογραφία δεν ανεβαίνει στο πνεύμα «Αγαπάω το σώμα μου και δε ντρέπομαι για αυτό, οπότε το δείχνω άφοβα.», ανεβαίνει στο πνεύμα «Χρειάζομαι να νιώσω ότι έχω πάνω στο σώμα μου, κάτι που να μπορεί να μου προσφέρει τα 10 λεπτά προσοχής που ζητάω.».

Όπως και να έχει το μήνυμα είναι ένα και είναι ξεκάθαρο η ηθική είναι μια έννοια καθαρά υποκειμενική κι απλά υπάρχουν κάποια πράγματα που οι περισσότεροι συμφωνούμε πως είναι ή όχι ηθικά. Η δημοσιοποίηση τέτοιου περιεχομένου στα social media είναι κατά κοινή γνώμη μια ανήθικη πράξη -λέξη που προσωπικά δε χρησιμοποιώ, γιατί ποια είμαι εγώ να κρίνω τον οποιοδήποτε; Αυτό που είναι ανησυχητικό όμως είναι ότι εν έτει 2022 που η αστυνόμευση του σώματος των γυναικών είναι καθημερινό πρόβλημα, η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας φωτογραφίας, προκαλεί γέλια και χιουμοριστικά αστειάκια στο twitter.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου