Εισπνοή εκπνοή αρχικά, σε κατανοώ. Το σπλάχνο σου έβγαλε φτερά, δεν τρώει πια φρουτόκρεμα, δεν προφέρει το «ρ» σαν «λ» και δεν το ενδιαφέρει μόνο να τελειώσει την αντιγραφή για να παίξει κρυφτό. Έχεις τον πόνο σου κι εσύ εντάξει. Το θέμα είναι ένας όμως, το παιδί σου σε χρειάζεται. Για εκείνο ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του σιγά-σιγά και χρειάζεται συμβουλές κι υποστήριξη -κι όχι, αυτή των φίλων δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται τους γονείς του. Για να κάνω λοιπόν τη δουλειά σου πιο εύκολη, ετοίμασα 5 συμβουλές που πρέπει να δώσεις στο παιδί σου πριν το πρώτο του ραντεβού.

 

1. Να μάθει να λέει όχι

Είναι απίστευτο σημαντικό να κατανοήσει κάθε παιδί πως όταν αισθάνεται ότι δε θέλει να κάνει κάτι -οτιδήποτε κι αν είναι αυτό- μπορεί να πει όχι. Μπορεί να πει «όχι δε θέλω να σε φιλήσω ακόμα» και «όχι δε θέλω να πάω σ’ εκείνο το μέρος». Χρειάζεται να βάλει τα δικά του όρια, να τα κατανοήσει, να μη ντρέπεται για αυτά, να τα υποστηρίζει. Ένας καλός τρόπος για να το καταλάβει αυτό από μικτή ηλικία, είνα μη μετατρέπετε τα «όχι» του, σε «ναι». Σεβαστείτε ότι δε θέλει να φιλήσει τη γιαγιά του ή να δει ένα συγκεκριμένο παιδικό που άρεσε σε ‘σας.

 

2. Να μάθει να δέχεται το όχι

Εξίσου σημαντικό φυσικά, είναι να δέχεται ένα «όχι», να μην προσπαθεί να το γυρίσει σε «ναι», να μην πιέζει κανέναν άνθρωπο ν’ αλλάξει γνώμη για το οτιδήποτε. Ο γονιός έχει μια πολύ βασική δουλειά, να μάθει στο παιδί του να σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του. Αν καταφέρει να διδάξει αυτό, ουσιαστικά η κατανόηση, η ενσυναίσθηση κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν. Γιατί το παιδί δε θα πει «Μα γιατί δε θέλεις;», θα πει «Είναι δικαίωμα σου να μη θέλεις και το σέβομαι, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε που θα σε κάνει να αισθανθείς άνετα;».

 

All About Sex | eBook


€2,50

-----

 

3. Να μη δίνει σημασία σε κακόβουλα σχόλια

Ο κόσμος θα κρίνει και θα μιλάει. Οι φίλοι πολλές φορές το ίδιο -μαζί και το ίδιο το ραντεβού. Ο κόσμος δεν τελειώνει εδώ και δε μας νοιάζει τι πιστεύει κάποιος για τις σχέσεις μας. Είναι δικές μας κι ενός ανθρώπου που νοιαζόμαστε. Εφόσον πήραμε την απόφαση να τις δημιουργήσουμε, πρέπει να τις υπερασπιστούμε. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς, πως τρίτα άτομα -ξαδέρφες, θείες και πεθερικά- δεν έχουν θέση στη σχέση τους, πως δεν πρέπει να επηρεάζονται από τρίτους αλλά να δείχνουν εμπιστοσύνη στο σύντροφό τους. Η καχυποψία δεν πρέπει να καλλιεργείτε στα παιδιά -όχι έτσι.

 

4. Ο πόνος είναι στο πρόγραμμα

Ποιος δεν πόνεσε και ποιος δε θα πονέσει από έρωτα άπαξ κι αποφασίσει να παίξει μαζί του; Όταν σου πονάει το δοντάκι ρισκάρεις να στο ξεριζώσουν. Και δε λέω πως είναι ανάγκη να το πεις ακριβώς έτσι στο παιδί, αλλά χρειάζεται να ξέρει πως ο πόνος είναι στα σχέδια, πως όλοι κλάψαμε, πως δεν είναι μόνο. Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να είναι καθοριστικός για την ψυχολογία του εφήβου και να του προκαλέσει μακροχρόνια αισθήματα ανασφάλειας, φόβου της εγκατάλειψης και μακροχρόνιου άγχος. Πρέπει ο γονιός να μοιραστεί μαζί του τις δικές του εμπειρίες, όλη την αγάπη του και κάθε φιλί που είχε κρατημένο.

 

5. Να χρησιμοποιεί προφυλάξεις

Μη μου λες εμένα είναι πρώτο ραντεβού. Ακόμα κι αν δε χρειαστεί τώρα αυτή η συζήτηση στο παιδί και χρειαστεί σε 2 χρόνια, δεν αλλάζει τίποτα. Μόνο καλό θα του προσφέρεις ενημερώνοντάς το και συζητώντας μαζί του νωρίς. Και όχι, δεν αρκεί το «να παίρνεις προφυλάξεις». Έχει απορίες κι ανάγκη από καθοδήγηση, κι αν ντρέπεσαι να συζητήσεις μαζί του, συγγνώμη αλλά είναι δικό σου πρόβλημα και πρέπει να το λύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ενημέρωση του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει μια συζήτηση για τα Σ.Μ.Ν, μια άλλη για την εγκυμοσύνη και μια με όλες τις απαντήσεις που θα ήθελες να έχεις εσύ στην ηλικία του.

 

Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα συμβουλές για να δώσετε σ’ ένα παιδί πριν το πρώτο ραντεβού. Όπως να είναι ευγενικό, να μιλάει όμορφα, να προσέχει αν έρχεται το άλλο άτομο σε δύσκολη θέση κ.λπ.. Μεγαλώνοντας όμως το παιδί διδάσκοντάς του σεβασμό κι αγάπη, αυτά είναι πράγματα που σίγουρα θα έχει και το ίδιο στο μυαλό του. Σε κάθε περίπτωση όμως, κάθε γονιός είναι σημαντικό να σταθεί δίπλα στο παιδί και να του τα θυμίσει, να καταλάβει το άγχος του, να του δείξει πως είναι εκεί και πάντα θα είναι. Με την ίδια αγάπη που στεκόταν από πίσω του όταν έκανε κούνια και την ίδια περηφάνια που είχε όταν διάβασε το πρώτο του ποίημα στο σχολείο.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου