Επειδή το τι βλέπουμε και το τι δε βλέπουμε, εμείς το αποφασίζουμε, ας δούμε κάτι που στην ιλιγγιώδη εποχή που ζούμε, μοιάζει με ευκαιρία. Λέγεται άμεση πρόσβαση στη γνώση κρατώντας απλά το λάπτοπ μας. Σε τι; Σε ό,τι μπορείς να φανταστείς! Θέλεις να μάθεις να ζωγραφίζεις με νερομπογιές και να στολίσεις το δωμάτιο των παιδιών σου; Θέλεις να μάθεις να φτιάχνεις στο σπίτι σου σούσι; Θέλεις να μάθεις να χειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου; Θέλεις να ξεκινήσεις μια επιχείρηση απ’ το σπίτι σου; Θέλεις να μάθεις τι εργαλεία σου δίνει η τεχνολογία για να βελτιώσεις τη ζωή σου;

Αν είσαι απ’ αυτούς που η δια βίου εκπαίδευση σε θρέφει και σου δίνει ζωή, τότε υπάρχεις την κατάλληλη εποχή. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πλατφόρμες. Ας υποθέσουμε πως είσαι φοιτητής και σου είναι αδύνατον να φτιάξεις ένα πρόγραμμα στο διάβασμά σου. Ανταλλάσσεις συνεχώς τα «πρέπει» με τα «θέλω» σου. Καταλήγεις το τελευταίο βράδυ να διαβάζεις για το μάθημα που δίνεις και να πίνεις τίλιο, για να μην τρελαθείς απ’ το άγχος σου. Υπάρχουν άπειρα διαδικτυακά σεμινάρια για τη διαχείριση χρόνου, για τη δημιουργία νέων –καλύτερων– συνηθειών, καθώς ταυτόχρονα μας μαθαίνουν, για παράδειγμα, τους λόγους που αναβάλλουμε όλα όσα μας ωφελούν. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσα μπορούμε να μάθουμε, αν φυσικά αυτό αποτελεί επιθυμία μας…

Πάμε τώρα στην ουσία αυτής της ευκολίας. Πόσο φίλοι της γνώσης είμαστε; Σε μια εκπαιδευτική δομή όπου είμαστε απλά ένας βαθμός και που απ’ την πρώτη δημοτικού μας συγκρίνανε οι περισσότεροι δάσκαλοι με τον Γιωργάκη τον άφταστο, λίγες ελπίδες απομένουν. Λίγες ελπίδες να μεγαλουργήσουμε. Να αγκαλιάσουμε τη γνώση και να την κάνουμε δική μας. Να την μετατρέψουμε από αγγαρεία σε όπλο.

Απ’ την άλλη μεριά, είναι και πολλοί που αγκάλιασαν τη γνώση κι εκείνη τους έπνιξε δίχως οίκτο. Γιατί; Γιατί ταυτίστηκαν. Γιατί πίστεψαν ότι έγιναν οι ίδιοι γνώση. Γιατί ξέχασαν πως είναι προνόμιο όλων και πως εμείς απλά είμαστε ένα κανάλι αυτής. Τίποτα άλλο! Ένα κανάλι που μαζί με τη μοναδικότητα της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας, εκείνη θα πάρει ένα καινούργιο σχήμα. Μια νέα μορφή. Η γνώση είναι κι αυτή κάτι που συνεχώς εξελίσσεται μέσα από εμάς. Δεν είναι παγιωμένη κι άκαμπτη. Ψάχνει μέσα από κάθε άνθρωπο να εκφραστεί διαφορετικά. Γι’ αυτό όσοι διδάσκουν έχουν ιερό χρέος να μεταδώσουν πρώτα το φως αυτής και μετά το περιεχόμενό της. Δυστυχώς, νικά το στεγνό κι άψυχο και χάνεται η μαγεία κι ο σκοπός της μάθησης. Νικά η παπαγαλία, αντί να θριαμβεύει η δημιουργία.

Σιγά-σιγά, τα δεδομένα αλλάζουν και το ίντερνετ έρχεται δώσει νέα χροιά στην εξής πεποίθηση. «Πτυχία ίσον επιτυχία.» Λάθος. Επιτυχία είναι όταν μετά την αποφοίτηση, καίγεσαι ακόμα για γνώση. Για νέες και φρέσκες πληροφορίες. Γιατί όταν πιάσεις δουλειά, θα εκτιμηθεί περισσότερο η διάθεση κι η δεκτικότητα που δείχνεις σε νέα συστήματα και πληροφορίες, παρά το πτυχίο που απλώς σου άνοιξε την πόρτα. Ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες, καταρτίζονται μόνοι τους από συνεχόμενα ιντερνετικά σεμινάρια. Οι μεγάλες και καταξιωμένες πλατφόρμες με εκατομμύρια μαθητές από όλον τον κόσμο χρεώνουν ελάχιστα ευρώ για ένα σεμινάριο χρυσάφι.

Βγες απ’ το κουτί αυτής της βαλτωμένης επικαιρότητας και χρησιμοποίησε το λάπτοπ σου. Ψάξε τα ενδιαφέροντά σου ή τι είναι αυτό που θα σε έκανε καλύτερο επαγγελματία και ξεκίνα την επιμόρφωσή σου. Είναι τεράστιο προνόμιο να μπορούμε με ένα κλικ να εμπλουτίσουμε τον εαυτό μας. Το μυστικό είναι να το βλέπουμε σαν επένδυση. Σου υπόσχομαι πως μόλις μπεις σ’ αυτό τον κόσμο, ξόρκια για να βγεις δε θα υπάρχουν!

Συντάκτης: Πάολα Ανδριωτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη