Κάθε μέρα γνωρίζεις ανθρώπους. Ανθρώπους που βρίσκονται στον εργασιακό σου χώρο, ανθρώπους που θα τύχει να συναντήσεις στην καφετέρια που συχνάζεις για να πιεις τον καφέ σου κι ανθρώπους που θα βρεις το βράδυ έξω σ’ ένα απ’ τα μπαράκια που θα πας για να αλλάξεις παραστάσεις, όσο απολαμβάνεις το ποτό σου. Κάθε λογής άνθρωποι μας περιτριγυρίζουν κάθε μέρα. Όλοι τους έχουν κοινά στοιχεία μα και κάτι μοναδικό που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

Κάποιοι από αυτούς μας ταιριάζουν, κάποιοι μας απωθούν και κάποιοι άλλοι δε μας κίνησαν ποτέ το ενδιαφέρον. Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει έναν άνθρωπο ενδιαφέροντα κι ελκυστικό για τους περισσότερους από εμάς; Ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

Ίσως ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα να ‘ναι μια καλή πρώτη αρχή κι ίσως και να αρκεί για μια καλή πρώτη εντύπωση. Μα είναι πολλές οι περιπτώσεις που απογοητεύτηκες οικτρά στην πρώτη σου κουβέντα με έναν τέτοιον άνθρωπο. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους αφάνταστα γοητευτικούς μέχρι κι απαραίτητους είναι η ποιότητά τους. Όχι η ποιότητα στα ρούχα ή στα κοσμήματά τους. Η ποιότητα που πηγάζει από μέσα τους, κι έτσι στην πρώτη επικοινωνία ενός τέτοιου ανθρώπου με κάποιον, ο συνομιλητής του παίρνει κάτι από ‘κείνον, κάτι που προηγουμένως του έλειπε.

Και πάλι, αν παρατηρήσεις καλά αυτούς τους ανθρώπους, βλέπεις ότι σχεδόν όλοι τους έχουν αυτά τα δυο κοινά στοιχεία, είναι πολυταξιδεμένοι και πολύ μορφωμένοι. Απ’ τη μια τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντες, γνωρίζοντας πάντοτε στα μάτια και την ψυχή κάτι καινούριο, βιώνοντας κάτι πρωτόγνωρο σε κάθε νέο προορισμό, ζώντας απ’ την αρχή μια περιπέτεια απ’ την οποία πάντοτε αποκομίζουν και κάτι.

Μα δεν είναι μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι. Τα ταξίδια σε φέρνουν σε επαφή με νέους ανθρώπους με τους οποίους αλληλοεπιδράς και γνωρίζοντας τη διαφορετικότητα σιγά-σιγά την αποδέχεσαι, διευρύνοντας έτσι τα πνευματικά σου όρια και βελτιώνοντας την ενσυναίσθησή σου. Επίσης σου προσφέρουν εμπειρίες και γνώσεις που ποτέ πριν κάνεις εκείνο το ταξίδι δεν είχες.

Όσον αφορά τη μόρφωση (που δεν έχει απαραίτητα να κάνει με τίτλους και πτυχία αλλά περισσότερο συμπορεύεται με την αντίστοιχη παιδεία), μέσα απ’ τη συνεχή τριβή με τα βιβλία ο άνθρωπος διευρύνει το πνεύμα του. Κι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει απ’ τους υπόλοιπους ανθρώπους δίνοντάς του μια προσωπικότητα αντάξια κάθε περίστασης.

Είναι αυτός ο άνθρωπος που με τις γνώσεις του, τους τρόπους του, την ευγένειά του και με τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του μπορεί να σταθεί δίπλα σου σε ένα επαγγελματικό δείπνο με τον διευθυντή σου, να πει τα πιο πνευματώδη αστεία με τους φίλους σου, αλλά παράλληλα μπορείς να συζητάς μαζί του ώρες ατέλειωτες, χωρίς αυτά που λέτε να στερεύουν ποτέ καταλήγοντας σε άβολες σιωπές, παίρνοντας και μαθαίνοντας πάντα κάτι καινούριο από εκείνον.

Αυτός ο υπέρτατος συνδυασμός των δυο αυτών στοιχείων κάνει τους ανθρώπους που τον έχουν να φαίνονται ακαταμάχητοι κι ελκυστικοί, εμπνέοντας τον θαυμασμό σε ένα ευρύ κοινό.  Όταν σου μιλούν κρέμεσαι απ’ τα χείλη τους, καθώς με τόση ευφράδεια λόγου σου εξιστορούν τις περιπέτειές τους απ’ τα διάφορα ταξίδια τους, σε μια δύσκολη στιγμή θα πάρεις από αυτούς την πιο σωστή συμβουλή κι ως σύντροφοι στέκονται δίπλα σου με σεβασμό, κάνοντας την κάθε κοινή σας μέρα μοναδική, αφού σίγουρα δε γίνονται ούτε μία στιγμή βαρετοί.

Μια εισβολή ενός τέτοιου ανθρώπου στη ζωή σου συνήθως αποβαίνει μοιραία, αφού δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης από μέρους σου κι αν κατά λάθος (ή εξαιτίας σας) αυτός ο άνθρωπος απομακρυνθεί από κοντά σου, το κενό του συνήθως δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα.

Γι’ αυτό, να ψάχνετε ανθρώπους με ψυχή, ποιότητα και πάθος. Όλα τα άλλα είναι να ‘χαμε να λέγαμε.

Συντάκτης: Helena
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη