Οι μέρες περνάνε, οι εποχές αλλάζουν, οι ανάγκες διαφοροποιούνται, το ίδιο κι ο τρόπος σκέψης μας. Σε μια καθημερινότητα που όλοι τρέχουμε για να προλάβουμε, στα γεγονότα που μας ξαφνιάζουν, στις μέρες που κάποιες φορές φαίνονται ατελείωτες κι άλλες φεύγουν χωρίς να προλάβουμε να τις ζήσουμε, οι καλές πράξεις είναι μια ανάσα ανακούφισης για όλους.

Οι καλές πράξεις, όσο γλυκανάλατο κι αν φανεί, είναι πρακτικές που βοηθούν και τον πομπό και τον δέκτη κι εκεί έγκειται η αξία τους. Αν είσαι χάλια και νιώθεις την ανάγκη κάποιος να σε βοηθήσει, μπορείς να ξεκινήσεις εσύ πρώτα, βοηθώντας κάποιον άλλο. Δεν έχει να κάνει με το αν το καλό  επιστρέφεται αλλά κυρίως τα θετικά συναισθήματα που θα νιώσεις έστω κι υποσυνείδητα εσύ, πράττοντάς το. Όχι λόγω της άπιαστης ανιδιοτέλειας που δεν υπάρχει, μα της απολύτως υπαρκτής εγωιστικής μας φύσης και της χαράς που αυτή παίρνει μέσα από το να βοηθάει.

Επειδή οι καλές πράξεις είναι συνήθως χρονοβόρες ή ζητούν πόρους κι αντοχές που συνήθως δε μας περισσεύουν, παρακάτω αναφέρονται κάποιες εύκολες καλές πράξεις που μπορείς να κάνεις δίχως να πιεστείς με οποιοδήποτε τρόπο, να γίνει η αρχή για μια αλλαγή πρώτ’ απ’ όλα μέσα σου.

 

1. Στήριξε το κοινωνικό παντοπωλείο

Σχεδόν όλοι έχουμε στην περιοχή μας κοινωνικό παντοπωλείο, ασχέτως αν δεν ασχοληθήκαμε περισσότερο μ’ αυτό. Εκεί μπορείς να πας όλα αυτά που δε χρειάζεσαι κι είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να χρησιμοποιηθούν από άλλους. Δώσε όλα αυτά που δεν πέταξες γιατί «ίσως τα χρειαστείς κάποια στιγμή». Αλήθεια, δε θα τα χρειαστείς και κάποιος άλλος θα σε ευγνωμονεί.

 

2. Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών

Αν λάβεις τη σωστή ενημέρωση θα καταλάβεις ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να είχες κάνει χρόνια πριν. Δεν πονάει, δε χάνεις τίποτα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην το ψάξεις έστω και λίγο. Σου δίνεται η ευκαιρία να σώσεις έναν άνθρωπο κι είναι άδικο για σένα να μη βιώσεις κάτι τόσο σημαντικό μόνο και μόνο επειδή βαρέθηκες να μπεις στη διαδικασία να το ψάξεις.

 

3. Βοήθα τον γείτονά σου

Μπορεί να μην έχετε σχέσεις, αλλά την ώρα που πας σούπερ μάρκετ, δε χάνεις κάτι με το να χτυπήσεις το κουδούνι και να ρωτήσεις αν θέλει κάτι. Θα είναι αμήχανο και για τους δυο την πρώτη φορά όμως θα κάνεις έναν άνθρωπο να αισθάνεται ασφαλής με σένα δίπλα του και μπορεί η βοήθεια που θα προσφέρεις τελικά να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαντάζεσαι.

 

4. Πρότεινε τοπικά καταστήματα

Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να κάνουν ευρέως γνωστό το προϊόν τους, ιδίως οι τοπικές επιχειρήσεις. Αν ανακάλυψες κάποιο μαγαζί με ωραία ρούχα ή νόστιμο φαγητό, απλώς ενημέρωσε φίλους και γνωστούς σου. Μ’ έναν σμπάρο προσφέρεις χαρά και στους φίλους και στους καταστηματάρχες.

 

5. Μάθε στους γονείς σου κάτι που θα «τους λύσει τα χέρια»

Επειδή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι συνήθως δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο ώστε να τους μάθεις να χρησιμοποιούν κάποιες εφαρμογές που θα τους «ξεκουράσουν». Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, είναι ένα παράδειγμα.

 

6. Υπερασπίσου κάποιον «πίσω από την πλάτη του»

Αν βρεθείς τυχαία σε συζήτηση που «κράζουν» κάποιον, ακόμη κι αν δεν τον χωνεύεις, μπορείς να σταματήσεις τη συζήτηση ή απλά να αναφέρεις στα άτομα που το κάνουν πως δεν είναι σωστό να μιλούν έτσι για κάποιον, όταν αυτός δεν είναι μπροστά. Είναι από εκείνες τις στιγμές που νιώθει κανείς το αίσθημα δικαίου κι είναι πολύ όμορφο να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, ακόμη κι αν δεν το ξέρουμε. Σκέψου κάποια στιγμή, να είναι αυτός ο κανόνας και μόνο. Ωραία δε θα ήταν;

 

7. Συμβούλεψε κάποιον για κάτι που εσύ ξέρεις καλύτερα

Αν βλέπεις πως κάποιος δε διαθέτει κάποια δεξιότητα που εσύ κατέχεις, μπορείς να του εξηγήσεις πώς θα την αποκτήσει. Εάν βλέπεις πως κάποιος συνάδελφός σου ή φίλος, κάνει κάτι με λάθος τρόπο, μη διστάσεις να του δείξεις τον σωστό τρόπο, αφού τον ρωτήσεις αν το επιθυμεί. Δε θα παρεξηγηθεί εάν καταλάβει πως το κάνεις για να τον βοηθήσεις.

 

 

8. Μοιράσου όσα τυχαία ανακάλυψες πως σε βοηθούν

Καθημερινά ανακαλύπτουμε διάφορους τρόπους για να νιώσουμε πιο όμορφα ή για να βελτιωθούμε. Εάν, για παράδειγμα, ανακάλυψες πρόσφατα πως εάν φας πολύ, το κεφίρ σε ξεφουσκώνει, μοιράσου αυτή την πληροφορία με όσους περισσότερους μπορείς. Μπορείς να βρεις τη λύση σε προβλήματα που χρόνια βασανίζουν κάποιον.

 

9. Ανάλαβε μια αγγαρεία 

Συχνά γνωρίζουμε πως για τα δικά μας άτομα υπάρχουν πράγματα που κάνοντάς τα θέλουν να ουρλιάξουν από δυσαρέσκεια και θα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τα αποφύγουν. Αν είναι πράγματα που για σένα δε φαίνονται τόσο τραγικά, όμως θα μπορούσες κάνοντάς τα να χαρίσεις σε κάποιον ηρεμία και γαλήνη, γιατί να μην τα αναλάβεις μια φορά; Πάρε για βόλτα τον σκύλο της κολλητής που έχει πρότζεκτ στη δουλειά, ή πότισε τα φυτά της μαμάς σου, κατέβασε τα σκουπίδια ή πλύνε τα πιάτα -κι ας μην έχετε μοιράσει έτσι τις δουλειές με τον συγκάτοικο.

 

10. Παράσυρε και τους φίλους στις καλές πράξεις

Είναι μια μπάλα που κυλάει η καλοσύνη και πάνω της κολλάνε όλα όσα αγγίζει. Έτσι και οι δικοί μας άνθρωποι καμιά φορά μπορεί να είναι πολύ απασχολημένοι με τις ζωές και τα θέματά τους, οπότε να χρειάζονται μια καθοδήγηση ή ένα μικρό σπρώξιμο. Θα ήθελες να το κάνει κάποιος αυτό για σένα, οπότε γίνε εσύ η αρχή για άλλους.

 

Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαίνεται το να κάνουμε καθημερινά έστω και μια καλή πράξη. Η αναβλητικότητα δε βοήθησε ποτέ κανέναν να προχωρήσει τη ζωή του ιι οι επιπτώσεις των καλών πράξεων που ξεκινούν με τη μορφή πρωτοβουλίας, έχουν θετικά αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία, πράγμα που έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες. Έχουμε τη διάθεση και δικαιολογία καμία, ας ξεκινήσουμε!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου