Κάθε ανθρώπινη σχέση, οποιοδήποτε χαρακτήρα κι αν έχει, δημιουργείται προκειμένου τα άτομα που την αποτελούν να μοιραστούν εμπειρίες και συναισθήματα. Κάθε σχέση μας διδάσκει κάτι, μέσα από κάθε σχέση βγαίνουμε μερικώς ή εξ ολοκλήρου διαφορετικοί. Παρ’ όλο που οι περισσότερες σχέσεις έχουν από την αρχή δικό τους χαρακτήρα –ερωτικές, φιλικές κ.ο.κ-  συχνά αναδιαμορφώνονται με το πέρασμα του χρόνου, εξελίσσονται ή φθείρονται. Ως προς τις ερωτικές σχέσεις, τα σημάδια εξέλιξης, δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα και σε καμία περίπτωση δε γίνονται επιτηδευμένα.

Ο όρος «σοβαρή σχέση» χρησιμοποιείται συνήθως για μια σχέση της οποίας οι εμπλεκόμενοι έχουν στόχο να ζήσουν για πάντα μαζί. Λάθος χρήση επιθέτου, αφού όλες οι σχέσεις είναι σοβαρές μέχρι τη στιγμή που ο ένας από τους δύο ή και οι δύο αποφασίσουν να τη γελοιοποιήσουν. Επιπλέον ελάχιστοι είναι εκείνοι που θέλουν να βάλουν πραγματικό χρονικό όριο στη διάρκεια της σχέσης- ένας ερωτευμένος πιστεύει πως θα παραμείνει για πάντα ερωτευμένος με το συγκεκριμένο άτομο. Επομένως, ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν στοχεύσει το γάμο, έχουν το δικαίωμα να ονομάσουν τη σχέση τους «σοβαρή». Για να κολλήσει, ωστόσο, καλύτερα το συγκεκριμένο επίθετο μπροστά από την ταμπέλα της σχέσης, πρέπει να προηγηθούν γεγονότα, να βιωθούν εμπειρίες, να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ποια είναι τα μικρά σημάδια της καθημερινότητας που δείχνουν πως η σχέση σου έχει προοπτικές διατήρησης στο χρόνο;

 

1. Σου στέλνει χαιρετίσματα η οικογένεια από το ταίρι σου

Όταν ο σύντροφός σου μιλά στο τηλέφωνο με τη μητέρα του κι εκείνη σου στέλνει χαιρετίσματα ακόμη κι αν δεν έτυχε να γνωριστείτε, σημαίνει πως κάτι καλό έχει μεταφέρει για σένα. Σίγουρα δεν είσαι κάτι περιστασιακό ή αδιάφορο που ξέχασε να μοιραστεί με τους δικούς του.

 

2. Αγοράζετε μαζί δώρο για κάποιον τρίτο

Αρχικά το γεγονός και μόνο ότι είστε καλεσμένοι στο ίδιο event μπορεί να σημαίνει κάτι, αλλά το να αγοράσεις κοινό δώρο με το σύντροφό σου σε φιλικό ζευγάρι που παντρεύεται, περνά το μήνυμα μιας πιο συνειδητοποιημένης σχέσης.

 

3. Περνάτε μαζί τις αργίες

Χριστούγεννα, Πάσχα και γενικά οικογενειακές γιορτές, συνηθίζουμε να βλέπουμε φίλους πολύ κοντινούς. Το να εντάξεις το σύντροφό σου μέσα σε αυτές τις συναντήσεις, είναι ένα θετικό σημάδι για το μέλλον της σχέσης σας.

 

4. Τα δανεικά είναι αγύριστα

Δεν εννοούμε να ξεπαραδιάζεις το σύντροφό σου, αλλά το να ζητήσεις πέντε ευρώ για να συμπληρώσεις αυτά που σου λείπουν χωρίς να διευκρινήσεις πως θα τα επιστρέψεις, δηλώνει μια παραπάνω εμπιστοσύνη κα οικειότητα.

 

5. Αγοράζει πράγματα για το σπίτι (σου)

Τελειώνει το αλουμινόχαρτο μα ούτε που το πρόσεξες. Ο σύντροφός σου όμως το πρόσεξε και την επόμενη φορά που θα έρθει στο σπίτι σου θα φέρει. Δείχνει να σε προσέχει!

 

6. Δεν ντρέπεσαι να μοιραστείς τις άβολες στιγμές σου

Το πρωί σου συνέβη κάτι αρκετά ντροπιαστικό και θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί. Αν το πρώτο άτομο που θα νιώσεις άνετα να το μοιραστείς είναι ο σύντροφός σου, είσαι σε καλό δρόμο.

 

7. Ζητάς χάρες που δε θα ζητούσες στον οποιοδήποτε

Μόλις ενημερώθηκες πως έρχονται έκτακτα οι γονείς σου επίσκεψη στο σπίτι σου, το οποίο ούτε κι εσύ θυμάσαι από πότε έχεις να καθαρίσεις. Το να ζητήσεις βοήθεια στο καθάρισμα ή ακόμη κι αν προσφερθεί από μόνος του να σε βοηθήσει, είναι ένα αρκετά αισιόδοξο σημάδι.

 

8. Βγαίνετε μαζί για δουλείες

Έχεις να πας στην τράπεζα και το ταίρι σου στη ΔΕΗ. Το να βγαίνετε μαζί για υποχρεώσεις, εκτός από διασκεδαστικό μπορεί να αποτελεί και μια μίνι πρόβα για το κοινό σας μέλλον.

 

9. Ζητάς και ακολουθείς συμβουλές σε πολύ σημαντικά ζητήματα

Θέματα που συνήθως συζητάς με άτομα της οικογένειάς σου ή τους κολλητούς, ήρθε η στιγμή που τα μοιράζεσαι με το ταίρι σου. Για να ζητήσεις τη συμβουλή του και να την ακολουθήσεις –και το αντίστροφο- σημαίνει πως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη κι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας σοβαρής σχέσης.

 

Τα παραπάνω κι άλλα πολλά, αποτελούν λεπτομέρειες που μπορεί να φανερώνουν πως η σχέση σου δεν είναι κάτι επιπόλαιο μα μια συνειδητά ώριμη κατάσταση. Μια κατάσταση η οποία είναι ευχάριστη τόσο σε σένα όσο και στο σύντροφό σου και που και οι δύο θα θέλατε να διαρκέσει αν όχι για πάντα, σίγουρα για αρκετό καιρό ακόμη.

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου