Με την έννοια «ζευγάρι» συνήθως αναφερόμαστε σε ένα σύνολο που αποτελείται από δύο μέρη. Το ίδιο ουσιαστικά ισχύει και για τους ανθρώπους. Ένα ερωτικό ζευγάρι είναι μία ομάδα, δύο άτομα που συχνά λειτουργούν ως μονάδα. Το «ζευγάρι», άλλωστε, σχηματίζει ενικό αριθμό.

Η μαγική λέξη εδώ, όμως, είναι το «συχνά». Επειδή είμαστε μέρος ενός ζευγαριού δε σημαίνει πως χάνει ο καθένας τη δική του προσωπικότητα, ελεύθερη βούληση κι ατομικότητα. Για την κοινή μας ζωή προφανώς και μιλάμε με το «εμείς», αλλά αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη του «εγώ».

Απ’ τα σημαντικότερα τεστ στη ζωή ενός ζευγαριού αποτελούν οι πρώτες του διακοπές. Είναι κάτι πρωτόγνωρο, βλέπεις πώς φέρεται ο άλλος στις πιο ανάλαφρες στιγμές του. Μαθαίνεις τις προτιμήσεις του· αν θέλει να ξυπνάει πρωί και να βλέπει καινούρια μέρη ή να αράζει όλη μέρα στο ξενοδοχείο και την παραλία.

Περνώντας τα χρόνια, κι αφού βρίσκεσαι με τον ίδιο άνθρωπο, μαθαίνετε να λειτουργείτε μαζί. Αφού ξέρει ο ένας τι αρέσει στον άλλον, τα βρίσκετε πια, κι οι κοινές διακοπές σας είναι όλο και πιο πολλές, χωρίς την αμηχανία της αρχής και με τα κινητά σας να γεμίζουν εικόνες από μέρη, εμπειρίες και χαμόγελα.

Κανονίζετε συνήθως μαζί τις εξορμήσεις σας και τις απολαμβάνετε εξίσου, μέχρι που έρχεται μια μέρα η παρέα σου και σου λέει: «Ρε συ, πόσο καιρό έχουμε να πάμε διακοπές όλοι μαζί; Μόνοι μας, όπως τότε. Χωρίς σχέσεις, συζύγους και παιδιά». Τι κάνεις;

Απ’ τη μία γουστάρεις, θέλεις τρελά να ακολουθήσεις τα φιλαράκια σου σε κάτι τέτοιο, να θυμηθείτε τα παλιά. Να νιώσετε πώς ήταν όταν πηγαίνατε για κάμπινγκ κι όχι σε κυριλέ ξενοδοχεία, όταν δε σας ένοιαζε τι θα φάτε για μεσημέρι και δεν κουβαλούσατε μια προίκα πράγματα για τα παιδιά σας. Απ’ την άλλη, όμως, ακόμα κι αν δεν έχεις κάνει οικογένεια, σκέφτεσαι πού θα αφήσεις το σύντροφο σου, κι αν θα στραβώσει και πώς θα του φανεί, μη θεωρήσει πως τρέχει κάτι άλλο ή πως βαρέθηκες και θες ένα διάλειμμα.

Καταρχάς, ηρέμησε. Κάθισε και κάνε μια λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά και θα δεις πόσο πιο εύκολο θα ‘ναι. Συγχρονιστήκατε μετά από πολύ καιρό (μάλλον) με τους κολλητούς σου να διακοπάρετε όλοι μαζί, έστω και για δύο μέρες και θα αφήσεις αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη; Δεν ξέρεις πότε θα ‘ναι ξανά εφικτό. Ο άνθρωπός σου σε ξέρει και για να μετράτε χρόνια μαζί, σε εμπιστεύεται. Αν είχε αμφιβολίες για ‘σένα, δε θα ήταν μαζί σου. Άρα δε θα έχει κανένα θέμα ζήλιας κι ανασφάλειας. Ίσα-ίσα, θα ‘ναι μια ιδανική ευκαιρία για να κανονίσει κάτι αντίστοιχο. Αν όχι ένα ταξίδι, έστω μια εκδρομή, να βγει με την παρέα του, να ξενυχτήσει, να πιει λίγο παραπάνω, χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να μη σε ανησυχήσει.

Άλλωστε, μην ξεχνάς την αναζωογονητική επίδραση της απόστασης. Θα λείψετε λίγο ο ένας στον άλλον και θα λαχταράτε να βρεθείτε και να μοιραστείτε το πώς περάσετε. Αρκεί να πάρετε, όντως, λίγο χρόνο χωριστά. Να μην είστε κολλημένοι όλη την ώρα σε μια οθόνη για να δίνετε αναφορά. Αφού επιλέγεις να διασκεδάσεις λίγο με τους φίλους σου, φρόντισε να δίνεις το ενεργό παρόν εκεί. Όχι και να κλείσεις κινητά και να εξαφανιστείς απ’ τον άνθρωπό σου, αλλά να μην είσαι με την παρέα σου μόνο σωματικά, με το μυαλό σου στο ταίρι σου κι αφήνοντας τις στιγμές να σε προσπερνάνε.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν καλοθελητές που θα σχολιάσουν αυτή σας την απόφαση, με εκφράσεις του τύπου: «Καλά, αυτοί πάνε διακοπές χωριστά; Μήπως χωρίζουν; Μήπως δεν περνάνε καλά μαζί;». Ε, και; Δε σας αφορούν όλα αυτά. Ο κόσμος θα έχει πάντα κάτι να πει. Το θέμα είναι να τα ‘χετε βρει οι δύο σας μεταξύ σας και να μη σας νοιάζει τίποτα άλλο.

Υπάρχει, βέβαια, και το άλλο άκρο, που δε θες πια να κάνεις διακοπές με τη σχέση σου, είτε γιατί βαριέσαι και δεν έχεις κάτι να πεις είτε γιατί περνάς καλύτερα με τους φίλους σου. Εκεί ψάξ’ το λίγο καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό ένα ζευγάρι να περνάει καλά μαζί, αλλά κι ο ένας να καταλαβαίνει τις πιθανές ανάγκες του άλλου για λίγο χρόνο χωριστά κάποιες φορές.

Συντάκτης: Ζωή Χατζησαλάτα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη