Στην εποχή της τεχνολογίας και των selfie δε θα γινόταν να μένεις εσύ στη δική σου παλαιολιθική εποχή. Σου αρέσει, άλλωστε, να συγχρονίζεσαι με τους καιρούς και τα δεδομένα. Τα social media και πιο συγκεκριμένα το instagram έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά σου κι εσύ τους άνοιξες πόρτες και παράθυρα, χωρίς καν να προλάβουν να σε ρωτήσουν. Φωτογραφίες παντού, φωτογραφίες είτε ποσταρισμένες στο προφίλ σου, είτε προσωρινά στο story σου. Φωτογραφίες που ανεβάζεις για να ενημερώσεις τους διαδικτυακούς σου φίλους γι’ αυτό ακριβώς που κάνεις, κάθε λεπτό.

Οι δυνατότητες πλέον πολλές. Μπορείς να προσθέσεις stickers, κάποιο gif, να επισημάνεις με ετικέτα την τοποθεσία, καθώς επίσης να κάνεις και mention κάποιον φίλο σου. Καλά όλα αυτά, αλλά πόση ώρα σου παίρνει για να βγάλεις τη σωστή φωτογραφία; Οι selfie δείχνουν να γίνονται όλο και πιο ξεπερασμένες. Δε σου φέρνουν likes πια, δεν εντυπωσιάζουν τόσο. Η τάση της εποχής στρέφεται στις πιο επαγγελματικές ή έστω σε ‘κείνες που μοιάζουν βγαλμένες από φωτογράφιση.

Στήνεσαι, λοιπόν, σε εξωτερικούς χώρους κι ινσταγκραμικά ενδιαφέρουσες γωνίες της πόλης κι όλοι ξέρουμε ποιο κακόμοιρο πλάσμα θα βασανίσεις για να πετύχεις την τέλεια φωτογραφία. Για να καταφέρεις να βγάλεις αυτή τη μία, που θα αξίζει να βρίσκεται στο προφίλ σου δημοσιευμένη. Το ταίρι σου φυσικά αναλαμβάνει χρέη φωτογράφου. Για σένα ο σύντροφός σου είναι ο κριτής σου, μετράει η γνώμη του κι αν μια λήψη αρέσει σε ‘κείνον σημαίνει πως θα ‘ναι πραγματικά καλή -ή κι όχι.

Κι επειδή μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι όλο αυτό, όταν ο άνθρωπός σου γίνεται ο προσωπικός σου φωτογράφος, τότε μπορούμε να πούμε πως η σχέση σας έχει προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Πέρα απ’ το αστείο της υπόθεσης, δε θα το ζητούσες από κάποιον που δεν αισθάνεσαι άνετα μαζί του, που δεν ξέρεις πως μπορείς να ‘σαι ο πιο χαζός και ναρκισσιστής εαυτός σου, χωρίς να κριθείς. Αν σε αντέχει στις παραξενιές εκείνης της στιγμής, τότε το σίγουρο είναι πως σ’ αγαπάει.

Γιατί είσαι κι απαιτητικό μοντέλο, δε συμβιβάζεσαι με ένα κλικ, θες το καλύτερο αποτέλεσμα. Θες τον σωστό φωτισμό και τη σωστή γωνία και φυσικά δε θες να θυμώνει επειδή ζήτησες εκεί καμιά πενηνταριά λήψεις. Βλέμμα λάγνο, χέρι στο πιγούνι, γυαλί μισοφορεμένο, αλλάζεις λίγο στάση και πάμε πάλι. Σου δίνει και το ταίρι-φωτογράφος παράλληλα τις κατάλληλες συμβουλές για μια πετυχημένη πόζα. Αν μάλιστα είναι όντως επαγγελματίας ή έστω ασχολείται μ’ αυτό ως χόμπι, τότε πέτυχες λαχείο.

Το μεγάλο ατού είναι πως είστε σχεδόν πάντα μαζί κι έτσι εκμεταλλεύεσαι κάθε ιδανικό σκηνικό που θα συναντήσετε. Ρομαντική εκδρομή σε πανέμορφους καταρράκτες; Ε, δε θα μπορούσε να λείπει μια φωτογραφία σου μπροστά από αυτούς στο προσωπικό σου ιστολόγιο στα social media. Ζητάς κάνα-δυο κλικ, λοιπόν. Μια λήψη με γυαλιά κι άλλη μία χωρίς -για να ‘χεις να επιλέξεις. Μπα, ίσως απ’ την άλλη να ‘ναι καλύτερα. Ξανά, λοιπόν. Αυτή τη φορά δε δέχεται τόσο εύκολα, αρχίζεις τα νάζια και τα παρακάλια. Μέχρι που υποκύπτει, σε βγάζει καμία δεκαριά ακόμα, για να ανεβάσεις στο τέλος την πρώτη. Εννοείται πως κάποιες στιγμές θα νευριάσει και θα ορκιστεί πως δε θα σε ξαναβγάλει -μέχρι την επόμενη φορά που θα το ζητήσεις.

Μην το παρακάνεις και μην έχεις τρελές απαιτήσεις. Δεν έχει βγάλει (λογικά) κάποια σχολή φωτογραφίας, ούτε είναι ανάγκη να γνωρίζει για τον «κανόνα των τρίτων». Πατάει απλά αυτό το στρογγυλό κουμπί, και το κάνει κυρίως γιατί δε θέλει να σου χαλάει χατίρι και γιατί απολαμβάνει να βλέπει το χαμόγελό σου, ακόμα και μέσα απ’ τον φακό. Θέλει να βλέπει σε μια φωτογραφία να φανερώνονται όλοι οι λόγοι για τους οποίους σε ερωτεύτηκε.

Ένα «ευχαριστώ», λοιπόν, στους προσωπικούς μας φωτογράφους που μας ανέχονται και μια συμβουλή για όλα τα «μοντέλα»: Στην επόμενη πόζα σου, πριν γίνει το κλικ, δες για μερικά δευτερόλεπτα στα μάτια του ανθρώπου σου τη λάμψη, δες το δικό του χαμόγελο, αυτό πίσω ακριβώς απ’ τη μηχανή.

Καλές λήψεις, λοιπόν!

 

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη