Πολλά πράγματα στη ζωή μας έχουν αρνητικές και θετικές πτυχές, έτσι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η καλή τους πλευρά είναι πως βοηθούν στην επικοινωνία και ενθαρρύνουν τη γνωριμία των ανθρώπων. Από την άλλη όμως, αν δεν χρησιμοποιούνται με όρια, μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στην εξαπάτησή μας.

Το διαδίκτυο σήμερα δίνει τη δυνατότητα να μπορεί κανείς να συνομιλεί με τους φίλους του από την άνεση του σπιτιού του. Βοηθάει να μη χαθούν φιλίες οι οποίες δε γίνεται να κρατηθούν με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, όταν ένας φίλος μας πάει να ζήσει σε μια άλλη χώρα κι δεν μπορούμε να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να συνομιλούμε μαζί του, ξεπερνώντας το πρόβλημα της απόστασης. Επίσης, μπορεί κανείς να επικοινωνεί με το φίλο του ό,τι ώρα κι αν είναι, μέρα ή νύχτα.

Το καλύτερο από όλα είναι το γεγονός πως μπορούμε να έχουμε ζωντανή εικόνα εκείνου που μιλάμε και στην ουσία μια πιο ουσιαστική «επαφή». Και το γνωστό –πλέον– σε όλους μας Skype, έχει σώσει πάρα πολλές φιλίες και σχέσεις, τις οποίες ίσως κανένα άλλο μέσο δε θα μπορούσε να βοηθήσει.

Αν αναλογιστεί κανείς πόσες ώρες έχει περάσει μπροστά από μια οθόνη συνομιλώντας με τον κολλητό ή την κολλητή, τότε θα καταλάβει την ιδιαίτερη και σπουδαία σημασία του Skype. Πόσα ξενύχτια έχουμε κάνει, προσπαθώντας να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον; Και πόσα χαρτομάντιλα έχουμε σπαταλήσει μιλώντας για ώρες ατελείωτες για ανεκπλήρωτους έρωτες, γκόμενους, γκόμενες, ψεύτικους φίλους και σχέσεις;

Η αλήθεια είναι πως οι μεγάλες αποστάσεις μπορούν να απομακρύνουν τις σχέσεις και τους ανθρώπους, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και συνεννόηση. Άλλωστε, λένε πως «μάτια που δε βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται» και σίγουρα δεν είναι τυχαίο αυτό.

Αλλά ποιος ο λόγος να λησμονηθούν, από τη στιγμή που η τεχνολογία στις ημέρες μας, μας προμηθεύει με κάθε δυνατό μέσο για να μείνουμε «κοντά» σε αυτούς που αγαπάμε; Σίγουρα μέσα σ’ αυτούς είναι κι οι φίλοι μας, που είχαμε δίπλα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή όσο ήμασταν στην ίδια πόλη και δεν είμαστε πρόθυμοι να χάσουμε για λίγα ή πολλά χιλόμετρα απόστασης.

Φιλία σημαίνει να βλέπεις τον άλλον. Να τον ακούς και να κάνεις πράγματα μαζί του. Το Skype είναι το πλέον αποδοτικό μέσο για να έχεις κάθε είδους «επαφή» με τον κολλητό ή την κολλητή. Κι αν σκεφτεί κανείς πως δε χρειάζεται να δαπανήσεις χρήματα για να το αποκτήσεις, τότε ίσως αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο μας στη διατήρηση κάθε είδους σχέσης.

Πολλές φορές θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει διατηρήσει τις πιο σημαντικές σχέσεις και φιλίες μέσα από το Skype, καθώς η απόσταση δε μου επιτρέπει να έχω εκείνους που αγαπώ κοντά μου. Τουλάχιστον, όμως, μπορώ να τους βλέπω και να καταλαβαίνω πώς είναι η ψυχολογία τους, έστω και με μια γκριμάτσα.

Ποτέ δε θα είναι το ίδιο η άμεση επαφή και συζήτηση με τους φίλους μας, αλλά σίγουρα μια βιντεοκλήση είναι αρκετή για να μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά σε κάποιον και να τον νιώσουμε κάθε στιγμή κι ώρα της ημέρας. Και σίγουρα είναι καλύτερο από ένα άψυχο κι απρόσωπο γράμμα, το οποίο τις περισσότερες φορές θα μπορούσε να μας παραπλανήσει.

Μπορεί η χρήση του διαδικτύου να έχει κατηγορηθεί πάρα πολύ στις ημέρες μας. Ωστόσο, όταν αποτελεί το μέσο για την πιο στενή επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε και τους φίλους μας, τότε μπορεί εύκολα να επαναπροσδιορίσει την έννοια της φιλίας και της επικοινωνίας μεταξύ μας.

Άλλωστε, οι σχέσεις δεν μπορούν να κρατήσουν μόνο με ένα καφέ, μια φορά κάθε χρόνο. Χρειάζονται περισσότερη και πιο ουσιαστική προσπάθεια για να παραμείνουν ζωντανές και σίγουρα αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τους πιο στενούς και κοντινούς ανθρώπους μας κι ιδιαίτερα τους φίλους.

Χωρίς αμφιβολία, το Skype και το διαδίκτυο εν γένει είναι εκείνο που μπορεί να μας κρατήσει κοντά τους και να μας βοηθήσει να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ζωή μας, τους φίλους μας.

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Δρόσος