Αν ήταν τόσο καταστροφικό να γυρίσει κάποιος σε μια πρώην σχέση του, τότε θα είχε καταστραφεί ο κόσμος όλος εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν σχέσεις που βλέπουμε να προέρχονται από σενάριο κινηματογράφου κι υπάρχουν κι αυτές που λες «μακριά από ‘μας».

Και περνώντας και σε σένα, μήπως έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι την επιστροφή σε κάποια προηγούμενη σχέση; Και στο κάτω-κάτω της γραφής γιατί θα πρέπει να χάσεις την ευκαιρία και να μην τη δώσεις για μία τελευταία φορά;

Μερικές φορές ένας χωρισμός είναι η αφορμή που ψάχνεις για να δεις τα πράγματα πιο καθαρά, για να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικός είναι για σένα ο άλλος και γιατί δεν πρέπει να αφήσεις αυτή τη σχέση να πάει χαμένη. Βέβαια, πριν πάρεις την απόφαση για το πισωγύρισμα, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείς καλά.

Αρχικά, πρέπει να σκεφτείς αν η ζωή σου είναι καλύτερη ή χειρότερη όλο το διάστημα που έχεις χωρίσει. Και μην περιμένεις ν’ απαντήσεις εύκολα αυτό το ερώτημα. Ποτέ δεν είναι ένα ευχάριστο συμβάν ο χωρισμός με αποτέλεσμα να σε κάνει να κρίνεις κάποια πράγματα λάθος.

Πρέπει να το σκεφτείς καλά και να δεις αν ήσουν άλλον άνθρωπος όσο ήσουν μακριά απ’ τη σχέση σου. Να δεις αν ήσουν πιο ήρεμος και λιγότερο αγχωμένος. Αν ένιωσες ανακούφιση από τότε που χωρίσατε. Κι όπως καταλαβαίνεις, αν απαντήσεις «ναι σε όλα» τότε κάτι δεν πάει καλά. Ξανασκέψου το!

Ένα ακόμη σημαντικό είναι να σκεφτείς αν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Γνωρίζεις πως είναι απ’ τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας σχέσης. Αν δεν υπάρχει απ’ την αρχή ή αν χαθεί στην πορεία, τότε όπως καταλαβαίνεις αποτελεί έναν σημαντικό λόγο να μην ξαναγυρίσεις εκεί που ήσουν. Και σίγουρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αποκτήσεις. Εάν είναι είδος υπό εξαφάνιση, τότε μην περιμένεις και πολλά απ’ αυτή τη σχέση.

Απ’ την άλλη, σκέψου επίσης αν ο λόγος για τον οποίο χωρίσατε συνεχίζει να είναι σημαντικός. Αν ήρθε ο χωρισμός λόγω της απόστασης ή κάποιας παρεξήγησης, τότε πρέπει να σκεφτείς και πάλι αν συνεχίζει να υπάρχει αυτός ο σημαντικός λόγος.­ Αν πρόκειται για κάτι πιο περίπλοκο, όπως η διαφορά απόψεων κι αντιλήψεων, τότε σίγουρα πρέπει να το σκεφτείς πολύ καλά και πάλι για να δεις αν όντως ταιριάζετε.

Επίσης, έχεις σκεφτείς πως μπορεί να κάνεις το πισωγύρισμα επειδή νιώθεις μόνος ή μόνη; Το καταλαβαίνω κι είναι άκρως φυσιολογικό κάτι τέτοιο. Όλοι οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι σε κάποιες φάσεις της ζωής τους. Απ’ τη μία, βλέπεις φίλους να είναι ζευγάρια κι απ’ την άλλη να έχεις και την οικογένεια να σου γκρινιάζει συνεχώς. Βέβαια κι έτσι να είναι τα πράγματα, είναι λάθος να μπεις σε μια σχέση επειδή θα είσαι μόνος. Αξίζει να περιμένεις για να δεις κάτι καλύτερο που θα έρθει στη ζωή σου.

Τέλος, πριν απ’ οποιαδήποτε απόφαση, καλό είναι να συμβουλευτείς φίλους και τους δικούς σου ανθρώπους. Καλά, γονείς όχι πάντα, αλλά φίλους που είναι δίπλα σου, ναι. Είναι οι άνθρωποι που είναι απέξω και μπορούν και βλέπουν καλύτερα κάποια πράγματα. Ναι, πολύ κλισέ ακούγεται, αλλά έτσι είναι είτε μας αρέσει είτε όχι. Βέβαια, εσύ ξέρεις καλύτερα τι είναι σωστό για σένα, αλλά θα πρέπει να ακούσεις και τους άλλους.  Εάν όλοι γύρω σου λένε ότι είναι ανοησία να γυρίσεις, το πιθανότερο είναι πως έχουν δίκιο.

Γι’ αυτό πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, να είσαι σίγουρος πως το πισωγύρισμα θα είναι για καλό σου κι όχι κάτι που θα σε καταπιέσει αρκετά στην ψυχολογία σου. Τον νου σου λοιπόν!

Επιμέλεια Κειμένου Κωνσταντίνου Δρόσου: Πωλίνα Πανέρη

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Δρόσος