Η φωτογραφία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερδύναμη καθώς είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να παγώσει το χρόνο, σου προσφέρει εικόνες της αποκρυσταλλωμένης ζωής που σε γεμίζουν συναισθήματα μέσα από μια αναδρομή που είναι αποτυπωμένη σε χαρτί.

«Η φωτογραφία δεν παγιδεύει απλώς το χρόνο για να επαναφέρει στιγμές της πραγματικότητας, αλλά γεννάει μέσα απ’ τη συνάντηση αυτή μια νέα πραγματικότητα.», Πλάτων Ριβέλλης. Χαρά, μελαγχολία, θλίψη, φόβος είναι αισθήματα που έχουν αιχμαλωτιστεί πίσω απ’ τα χρώματα και τα πρόσωπα όταν για χάρη της μνήμης ο χρόνος έχει παγώσει μέσα από ένα φωτογραφικό φακό.

Ξεφυλλίζοντας ένα φωτογραφικό άλμπουμ βλέπεις εικόνες αυθόρμητες, στημένες, ασπρόμαυρες, έγχρωμες και τα γεγονότα που ξεπηδούν μέσα απ’ τις σελίδες σκαρφαλώνουν στο μυαλό σου ζωντανεύοντας τη μνήμη δίνοντάς σου έτσι την ψευδαίσθηση της «ανάστασης». Αφύπνιση από μικρές χαρές, γλυκές στιγμές των περασμένων καιρών που είχες ξεχάσει έρχονται πάλι πίσω να σου θυμίσουν ποια είναι τα σημαντικά κι ιδανικά πράγματα της ζωής, εικόνες που υπάρχουν γύρω σου και καθημερινά προσπερνάς έτσι απλά έχουν πλέον ύλη που μπορείς να επεξεργαστείς. Το καθημερινό κι ίσως ασήμαντο, φαίνεται μοναδικό ή ακόμα καλύτερα του προσδίδει την πραγματική του αξία!

Μια φωτογραφία σε βοηθά να θυμάσαι ό,τι στην πραγματικότητα έχεις ξεχάσει χωρίς να το επιδιώξεις, μια φυλακισμένη πραγματικότητα αναλλοίωτη στο χρόνο, σου γεννά κάθε φορά νέα συναισθήματα. Ένα πολύτιμο υλικό για να δημιουργήσεις νέες εικόνες μέσα στο μυαλό σου που μαρτυρούν πάντα την αλήθεια, είτε ασπρόμαυρα είτε έγχρωμα -δεν έχει σημασία. Οι φωτογραφίες δίνουν εικόνα στις λέξεις που πολλές φορές είναι λίγες για να περιγράψεις μια στιγμή που για σένα ήταν σημαντική, μια φωτογραφία κρατάει τις στιγμές αναλλοίωτες στο χρόνο, σου ξυπνάει μνήμες κι όταν τις κοιτάς μπορείς να αναβιώσεις και πάλι τη στιγμή.

Οι φωτογραφίες σε κάνουν να ταξιδεύεις τον κόσμο με το νου, όλες εκείνες τις φορές που δεν μπορείς να ταξιδέψεις και να ανακαλύψεις μέρη που δεν έχεις καταφέρει να δεις από κοντά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε σημαντικές στιγμές για την ιστορία της ανθρωπότητας κι έχουν μετατραπεί σε μάρτυρες γεγονότων, αφού καταγράφουν και δείχνουν στατικά ένα περιστατικό της ζωής, κάτι το οποίο τις καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές. Η φωτογραφία κατασκευάζει την πραγματικότητα, είτε έχει αυτή την πρόθεση είτε όχι!

«Η φωτογραφία είναι η ένωση της τέχνης με την επιστήμη. Είναι η οπτική γωνία που αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητα αυθόρμητη κι απαλλαγμένη από κάθε υποκριτικό σχεδιασμό ή προετοιμασία», Μιχάλης Βλαστός. Γιατί είναι τέχνη που αφηγείται μια ιστορία, είναι δημιουργία, ένα συναίσθημα και πάνω από όλα ένα κομμάτι του εαυτού σου. Η φωτογραφία είναι αγάπη για τη στιγμή, ελατήριο για τη φαντασία, μια πρόκληση! Είναι αλήθεια και ψέμα μαζί όπως είναι και κάθε μορφή τέχνης, απ’ τη μία είναι η στιγμιαία αποτύπωση της στιγμής, ενώ απ’ την άλλη ένας οδηγός για το ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο. Σου διεγείρει τη φαντασία απ’ τη στιγμή που αφήνεται ελεύθερη!

«Μία εικόνα χίλιες λέξεις» μας λέει το γνωμικό, αν αντικαταστήσουμε τη λέξη «εικόνα» με τη λέξη «φωτογραφία» ίσως τότε πραγματικά συλλογιστούμε και καταλάβουμε τη δύναμή της και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας, όχι μόνο σαν φωτογραφία αναμνηστικού τύπου αλλά και σαν φωτογραφία για ανάγκες πώλησης, μετάδοσης πληροφορίας και σύγκρισης αφού πλέον –όπως είναι γνωστό – όλα περιστρέφονται γύρω από αυτή.

Η φωτογραφία μέσα απ’ τη δυναμική της λειτουργία καταφέρνει να μεταδώσει συναισθήματα, αντιδράσεις, περιστατικά που συγκλονίζουν καθώς αντικατοπτρίζουν τη ζωή μας έτσι ακριβώς όπως τη δημιουργήσαμε, είτε μια ζοφερή πραγματικότητα είτε μια εξέλιξη άξια για χειροκρότημα.

Συντάκτης: Ramina Ibragimova
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη