Είναι σενάριο ταινίας, δεν εξηγείται αλλιώς. Κι όχι σενάριο ταινίας για όλα τα γούστα, μιλάμε για sci-fi παντρεμένο με θρίλερ σε συνάρτηση με φουτουριστικό δράμα. Το ότι αυτό που ζούμε τώρα το ζούμε και δεν το βλέπουμε μέσα από μια οθόνη, είναι πραγματικά απίστευτο. Ένας ολόκληρος πλανήτης έχει υποκύψει σ’ έναν αόρατο εχθρό κι οι ζωές μας έχουν συρρικνωθεί. Αυτό δε σημαίνει πως το ίδιο πρέπει να συμβεί και στα αισθήματά μας. 

Τον έρωτα δεν τον έριξαν οι εποχές, οι κοινωνικοί καθωσπρεπισμοί, οι προσωπικές βεντέτες, η τεχνολογία, οι κοσμογονικές καταστροφές και αλλοιώσεις, στην καραντίνα θα κωλώσει; Ο άνθρωπος όταν πιέζεται, τα αισθήματά του θεριεύουν. Αυτή λοιπόν η περίοδος ίσως να είναι και η ιδανική για να ερωτευτείς, να φλερτάρεις, να ξεκινήσεις μια ιστορία που όταν την εξιστορείς μετά από χρόνια, θα ακούγεται σαν απόσπασμα από το «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας».

Πώς μπορείς να φλερτάρεις εν μέσω καραντίνας;

 

1. Ραντεβού στο supermarket

Τα μηνύματα είχαν γίνει σαν τις αναπνοές για εμάς τους νεολαίους. Μετράς ποτέ τις αναπνοές, τους δίνεις ποτέ σημασία; Αναπνοή και μήνυμα είχαμε καταντήσει. Έλα τώρα όμως που με την καραντίνα υπάρχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα που το μετράμε και το υπολογίζουμε όσο κανένα άλλο. Το μήνυμα που δικαιολογεί την έξοδό μας από το σπίτι έχει καταντήσει σαν την τελευταία ζωή που είχαμε παιδιά παίζοντας ηλεκτρονικά. Την πρόσεχες πολύ εκείνη την τελευταία ζωή. 

Φαντάσου λοιπόν να χρησιμοποιούσες εκείνο το μήνυμα, για να δεις τον άλλον. Ναι, κάπου εκεί ανάμεσα στο διάδρομο ανάμεσα στο γάλα και τα ζυμαρικά να χαμογελούσατε, ν’ ανταλλάζατε αστεία και συμβουλές στο πώς περνάτε το χρόνο στο σπίτι. Να συγκρίνατε γιαούρτι και ζαμπόν, να μαθαίνατε τι τρώει ο άλλος για πρωινό. Ένα ραντεβού αλλιώτικο, μοναδικό, αληθινό, που να μην είναι λουσμένο στο make-up και την προσποίηση που κρύβουν τα πρώτα ραντεβού. 

 

2. Να δείτε ταινία μαζί, χωριστά

Ένα μήνυμα που να προτείνει ταινία, σειρά. Το πάτημα του κουμπιού ταυτόχρονα. Μπορεί να μην μπορείς να τον έχεις δίπλα σου αλλά μπορείς να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση. Με το να βλέπετε την ταινία ταυτόχρονα, ο καθένας από το σπίτι του, δίνετε τροφή για κουβέντα, για αστεία. Η μοναξιά γίνεται υποφερτή κι ο διάλογος έχει καύσιμο πλέων. Η ώρα που θα θέλεις να πας τουαλέτα και θα πρέπει να πατήσετε pause. Η ώρα που θα θέλει ο άλλος να πάρει κάτι από το ψυγείο. Η στιγμή που θα τελειώσει η ταινία και θ’ ανταλλάξετε απόψεις.

Το φλερτ δε χρειάζεται πάντα ν’ αποτελείται από μεγάλες κινήσεις εντυπωσιασμού. Το φλερτ είναι μια κουβέντα, μια συζήτηση. Πατήστε λοιπόν resume και δείτε πού θα βγάλει. 

 

3. TikTok είναι ο χτύπος της καρδιάς

Είναι το καινούργιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχει κερδίσει τις καρδιές μας. Ότι μερικώς κατάφερε να κάνει το snapchat, ήρθε να το ολοκληρώσει το TikTok με περισσή επιτυχία. Η εφαρμογή έχει γίνει ένας από τους κύριους τρόπους να καταπολεμηθεί η βαρεμάρα της καραντίνας μα αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει και ο λόγος να χτυπήσει η καρδιά. 

Η λογική είναι απλή. Αν ο άλλος το χρησιμοποιεί, σου δίνει την τέλεια ευκαιρία να στείλεις μήνυμα, να ανοίξεις μια συζήτηση χαλαρή, με χιούμορ και καλή διάθεση. Αν ο άλλος δεν το χρησιμοποιεί, χρησιμοποίησέ το εσύ. Μέσα από ένα αστείο βίντεο μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια σοβαρή σχέση. Είτε θα σου στείλει, είτε θα στείλεις εσύ. 

 

4. Πάμε λίγο να χαμογελάσουμε; 

Σε έναν κόσμο που όλα είναι ελεύθερα και διαθέσιμα, είναι εύκολο να είσαι θετικός. Η ζωή πριν την καραντίνα ήταν παράδεισος. Υπήρχαν μεν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις αλλά τώρα μας φαίνονται γελοίες. Τώρα που χάσαμε βασικές ελευθερίες όπως η διακίνηση, μια απλή χειραψία, ένα τραπέζι οικογενειακό. Την προσπερνούσαμε τη θετικότητα τότε. Τώρα όμως; Πόσοι μπορούν να μείνουν θετικοί;

>Χρησιμοποίησε λοιπόν αυτή την ευκαιρία για να δώσεις στον άλλον κάτι που δείχνει να στερεύει. Να είσαι ο φάρος του. Να του θυμίζεις καθημερινά όλα όσα έχει και όλα όσα έχει να προσδοκά. Ένα φλερτ που γεννιέται μέσα από αντίξοες συνθήκες, έχει τα φόντα να διαρκέσει στο χρόνο. Στείλε μήνυμα, τηλεφώνησε, πάρε βιντεοκλήση. Δείξε πως είσαι παρών. Βράχος.

 

5. Γράψε

Ο γραπτός λόγος δεν είχε ποτέ του πιο μεγάλη αξία στην σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κι η καραντίνα στα σπίτια μας, έχουν γίνει ο λόγος να διαβαστούν βιβλία που ποτέ δε βρίσκαμε χρόνο να διαβάσουμε. Διψάμε για λέξεις, για κάτι που θα κρατήσει το μυαλό μας σε εγρήγορση.

 

Κανείς δε σου ζητάει να γίνεις ο Ελύτης μήτε η Γώγου. Την αλήθεια σου να γράψεις σ’ ένα μήνυμα, σ’ ένα χαρτί και να τη στείλεις. Πώς νιώθεις, τι θέλεις, τι σκέφτεσαι και τι ποθείς. Αν υπήρχε η τέλεια στιγμή να το κάνεις, θα ήταν αυτή. Οι λέξεις σου θα ακουστούν πιο καθαρά, θα έχουν άλλο βάρος, άλλο τόνο. Γράψε λοιπόν, άφοβα και τολμηρά.

 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου