«Σχεδόν Σχέσεις: Μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει!» Νέο βιβλίο, ανακάλυψέ το εδώ!

pillow3061

Το να ψάξουμε σε ποια κατηγορία ανήκει η προσωπικότητά μας σίγουρα δεν είναι κι απ’ τα πρώτα πράγματα με τα οποία θα κάτσουμε να ασχοληθούμε. Οι πλείστοι είμαστε αυτοί που είμαστε και πολλοί δε γνωρίζουν καν πως η αναγνώριση και η μελέτη της προσωπικότητας αποτελεί ολόκληρο κλάδο σπουδών. Ας δούμε πέντε χαρακτηριστικά των ανθρώπων με προσωπικότητα τύπου Α. 

1. Αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο

Θυμάστε στο σχολείο που ο δάσκαλος μας έβαζε σε ομάδες για εργασία και από το πρώτο λεπτό ένα συγκεκριμένο παιδάκι αναλάμβανε τα ήνια, είχε φτιάξει πλάνο και ανέθετε ρόλους; Αυτό λοιπόν το παιδάκι είναι ξεκάθαρη περίπτωση προσωπικότητας τύπου Α. Άνθρωπος που δε φοβάται να βγει μπροστά, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να ηγηθεί μιας ομάδας. Η εργασία στο σχολείο ήταν απλώς ένα παράδειγμα. Τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονται παντού τριγύρω μας και τους συναντάμε και στην ενήλικη ζωή. Από τα διευθυντικά πόστα στη δουλειά, μέχρι μέλη πολιτικών παρατάξεων, από γονείς, μέχρι σύμβουλοι, αφού ο ηγετικός ρόλος μπορεί να πάρει πολλές μορφές. 

2. Βρίσκουν λύσεις 

Υπάρχουν άνθρωποι που τους δίνεις ένα πρόβλημα και βρίσκουν λύση και άλλοι που τους δίνεις λύσεις και σου βρίσκουν προβλήματα. Ένας άνθρωπος με προσωπικότητα τύπου Α, σπάνια ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Τέτοιοι άνθρωποι είναι εκ φύσεως ευρηματικοί και παίρνουν τις διάφορες δυσκολίες που θα τους παρουσιάσει η ζωή ως κίνητρο, ως προσωπική πρόκληση. Είναι άτομα που βλέπουν τον εαυτό τους σε θέσεις απαιτητικές, που αρκετός κόσμος θα απέφευγε. Δεν είναι ευθυνόφοβοι, αντιθέτως είναι περήφανοι όταν βρίσκουν το φως στην άκρη του τούνελ.

3. Άμεσοι και αφιλτράριστοι

Πώς να το πούμε ξεκάθαρα; Είναι ντόμπροι, δεν κωλώνουν, δεν κάνουν πίσω. Αυτό που έχουν να πουν, θα το πουν ακόμα και αν ο συνομιλητής τους το πάρει στραβά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν παίζουν με πισώπλατες μαχαιριές και προσποιητές συμπεριφορές. Η άποψη και η γνώμη τους είναι σταθερή και θα την εκφράσουν κι είναι συχνά λόγος έντονων συζητήσεων και αντιπαράθεσης. Για πολλούς αυτό είναι καλό, αφού μια τέτοια προσωπικότητα δεν μπορείς να μαντέψεις πως νιώθει και πώς σκέφτεται. Δεν υπάρχουν υπονοούμενα και κρυμμένα μηνύματα, παρά μόνο ξεκάθαροι λογαριασμοί. Άλλοι πάλι δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοια αμεσότητα που συχνά μπορεί να παρεξηγηθεί ως αγένεια. 

4. Βλέπουν την ήττα σαν κίνητρο  

Η ζωή είναι γεμάτη ήττες. Ακόμα και οι πιο έξυπνοι, ταλαντούχοι, και τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο, έρχεται η ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσουν την ήττα. Το θέμα δεν είναι αν θα έρθει η στιγμή που κάτι θα πάει στραβά, αλλά πώς θα το διαχειριστείς. Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου Α όχι μόνο δέχονται την ήττα με χαμόγελο στα χείλη, σηκώνονται αμέσως και είναι έτοιμα να μπουν στον αγώνα για να κερδίσουν την επόμενη παρτίδα. Την ήττα τη δέχονται, μα δεν την αποδέχονται. Καταλαβαίνουν πως είναι μέρος της ζωής μα δεν τους καθορίζει. Τη βλέπουν σαν κίνητρο, σαν μάθημα και σαν σταθμό ανεφοδιασμού. Δεν έπεσαν, γιατί ήθελαν να παραιτηθούν. Έπεσαν για να ξαναπάρουν δυνάμεις, να ανασυγκροτηθούν και να ξαναπέσουν στον αγώνα σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι.

5. Μιλούν με αποτελέσματα

Αυτοί οι άνθρωποι δε μένουν στα λόγια. Πολλές φορές δε λένε και πολλά λόγια. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι τα αποτελέσματα, οι πράξεις. Κάτι που βλέπεις, που μπορείς να μετρήσεις, που μπορείς να επεργαστείς. Τους ενθουσιάζει και τους τρέφει να βάζουν στόχους που φαινομενικά είναι άπιαστοι και να τους φέρουν εις πέρας με επιτυχία. Αυτούς τους στόχους πολλές φορές δεν τους μοιράζονται καν με τους γύρω τους. Είναι στόχοι που υπάρχουν στο μυαλό τους, αφού ο μεγαλύτερός τους κριτής είναι ο εαυτός τους. Τίποτα δεν τους ικανοποιεί παρά μόνο το αποτέλεσμα και καμιά δικαιολογία δεν είναι είναι αρκετή για να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα αν πετύχουν κάτι λιγότερο από αυτό που είχαν θέσει ως στόχο εξαρχής.

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα