rekord-furniture-lxsvaykkwku-unsplash

Οι ερωτικές σχέσεις και η φωτιά έχουν μια σχέση που διαρκεί αιώνες. Οι παραλληλισμοί, ο συσχετισμός και αυτά που δένουν τις δύο αυτές δυνάμεις είναι ξεκάθαρες. Οι σχέσεις είναι σαν τη φωτιά, γιατί σου ζεσταίνουν την καρδιά, αλλά ταυτόχρονα μπορούν και να σε κάψουν. Η φωτιά είναι σαν τις σχέσεις, αφού για να κρατηθεί ζωντανή, θέλει καύσιμο. 

Τώρα βλέπετε γιατί ο άνθρωπος έχει παντρέψει αυτές τις δύο έννοιες με τόση ευκολία; Γιατί η μια ταυτίζεται με την άλλη σε σημείο που θα μπορούσαν να είναι δίδυμες αδελφές. Δε σας πείθω; Ας το αναλύσουμε τότε. 

Ας ξεκινήσουμε με το άναμμα της φωτιάς που τις πλείστες φορές κλέβει την παράσταση. Εκεί τα δίνουν όλα, όλοι. Στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για να ξεκινήσει μια σχέση, να ανάψει μια φωτιά. Και άμα το σκεφτείς, είναι απόλυτα λογικό αφού η έναρξη είναι πάντα όμορφη, εντυπωσιακή. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να χάνεται στα μάτια του καινούριου σου έρωτα; Να κοιτάς και να μην χορταίνεις, να ευφραίνεται η καρδιά σου; Με το ίδιο βλέμμα που θα έβλεπες τις φλόγες της φωτιάς μια κρύα νύχτα του Γενάρη. Η αύρα της φωτιάς να αγκαλιάζει το κορμί σου και τα μάτια σου να πέφτουν θύμα στο μαγικό χορό της φλόγας. Αχ, αυτά τα ξεκινήματα.  

Ο χρόνος όμως δεν καταλαβαίνει από σχέσεις μήτε από φωτιές. Ο χρόνος κάνει το μόνο πράγμα που φτιάχτηκε να κάνει: περνά. Ναι, τόσο στεγνά. Δεν τον ενδιαφέρει πώς νιώθεις, πώς είσαι, τι φάση περνάς. Τα ρολόγια δε σταματούν να χτυπούν και ο χρόνος κυλάει με το ίδιο τέμπο που κυλούσε όταν ξεκίνησε η ανθρωπότητα. Και το πέρασμα του χρόνου φθείρει, αλλοιώνει, κουράζει. Τους πάντες και τα πάντα. Όλοι έρμαιά του είμαστε. Σε κανέναν δεν χαρίζεται. 

Αν το μόνο που θα κάνεις είναι να ανάψεις τη φωτιά, ο χρόνος θα τη σβήσει κι αν το μόνο που θα κάνεις είναι να ξεκινήσεις μια σχέση, να είσαι σίγουρος πως ο χρόνος θα την τελειώσει. Όσο απρόσωπα κι αμείλικτα παίρνει ζωές.

Πολύ απαισιόδοξο ακούγεται όλο αυτό θα μου πείτε. Πώς τα βάζεις με το χρόνο; Αφού τα ρολόγια δε σταματούν είπαμε. Σωστά. Τα ρολόγια μπορεί να μην σταματούν, μα ξαναξεκινούν. Κάθε μέρα, το ρολόι σου δίνει μια καινούρια ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις το χρόνο, όπως εσύ θέλεις. Ξεχνά το ταξίδι που έκαναν οι δείκτες του και με την ίδια μεθοδικότητα ξεκινά να κάνει και πάλι τον κύκλο του. Οι χτύποι του ρολογιού κάνουν restart. Εσύ; 

Τα πράγματα είναι τόσο απλά όσα ακούγονται. Οι σχέσεις θέλουν restart επί καθημερινής βάσεως. Δεν περιμένεις να σπάσει κάτι. Δεν περιμένεις να χαλάσει. Δεν παίρνεις το ρίσκο αυτό. Το άτομο που έχεις δίπλα σου και που υποστηρίζεις ότι αγαπάς πρέπει να είναι η έννοια σου η μεγάλη. Αυτό που έχετε εσείς το χτίσατε και για μάντεψε ποιος πρέπει να το συντηρήσει; Εσείς. Δεν υπάρχουν σχέσεις στον αυτόματο πιλότο. Δεν είναι αρκετό το να λες πως αγαπάς κάποιον. Όσο καλά κι αν άναψες την φωτιά, ακόμα κι αν έβαλες πυρκαγιά, άμα τελειώσει το καύσιμο, η φωτιά θα σβήσει. Κανένα ξεκίνημα δεν ευθύνεται για ένα ευτυχισμένο τέλος. Τα happy end τα ζουν αυτοί που κάθε μέρα συμπεριφέρονται λες και είναι η τελευταία. Που τρέμει η ψυχούλα τους μη χάσουν τον άνθρωπό τους. Που κάθε μέρα που ανοίγουν τα μάτια τους τη βλέπουν σαν ευλογία και ευκαιρία να δώσουν, να δείξουν, να καλλιεργήσουν αυτό που νιώθουν.

Το restart είναι μια σύνθετη λέξη (στο μυαλό μου). Πηγάζει από τις λέξεις repeat και start που σε ελεύθερη μετάφραση μας λένε να επαναλάβουμε την αρχή. Όχι να περιμένουμε το τέλος για να ξαναξεκινήσουμε. Να έχουμε την οξυδέρκεια, τη σοφία και την ωριμότητα να καταλάβουμε πως πρέπει να βρούμε ξανά, όσο πιο γρήγορα γίνεται, την ενέργεια που είχαμε στην αρχή της σχέσης και να καταβάλουμε προσπάθεια ανάλογη με αυτή που είχαμε καταβάλει τότε, ώστε να κρατήσει. 

Και επειδή ξέρω πως οι εκ φύσεως αρνητικοί τύποι θα υποστηρίξουν ότι δε γίνεται να κρατήσεις την ίδια φλόγα με την πάροδο του χρόνου, θα δώσω κάποια απλά παραδείγματα που φανερώνουν ότι ο έρωτας άμα υπάρχει θέληση, είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να ξεγελάσει το χρόνο. 

Προγραμμάτισε ένα ραντεβού την εβδομάδα. Δείπνο σε εστιατόριο, βόλτα στη θάλασσα, βόλτα με το αυτοκίνητο, φαγητό σπίτι μπροστά στην τηλεόραση, θέατρο, σινεμά. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, ανάλογα με τα χρήματα που θες να διαθέσεις. Το νόημα είναι να αφιερώσεις συγκεκριμένο χρόνο στο ταίρι σου. 

Γράψε πώς νιώθεις. Σε ένα χαρτί, σε μήνυμα, σε ένα τοίχο.  Κάνε ένα δώρο. Ένα λουλούδι, ένα ταξίδι, ένα φιλί. Ρώτα πώς είναι, τι κάνει, πώς νιώθει, τι χρειάζεται. Οι σχέσεις δεν θέλουν restart. To χρειάζονται. 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!