Κι ερωτώ: Τι είναι τελικά το κέρατο;

Όχι, μη μου γελάτε γιατί η ερώτηση αυτή έχει βάθος και σηκώνει συζήτηση. Το μυαλό σας αμέσως πήγε στο προφανέστατο. Τη λεξούλα με τα τρία γράμματα. Ε, αυτό είναι κέρατο, ναι! Είναι όμως λες και σας ρωτήσαμε να μας δείξετε το χρώμα ροζ και μας δείξατε γνωστή κούκλα του εμπορίου που αγοράζουν όλα τα κοριτσάκια σε μικρή ηλικία. Δεν είναι το μοναδικό ροζ όμως.

Το ροζ έχει αποχρώσεις και τόνους πολλούς και μη σας συγχίζουν τα φαντεζί ονόματα. Salmon Pink και Baby Pink και άλλα τόσες εκδοχές του χρώματος έχουν όλα ένα κοινό: το ροζ.

Πώς σχετίζονται όλα αυτά με το κέρατο θα με ρωτήσετε. Γιατί και το κέρατο έρχεται σε πάρα μα πάρα πολλές εκδόσεις με πολλά διαφορετικά ονόματα, δεν παύει ποτέ όμως να είναι κέρατο. Πάμε να το δούμε λίγο πιο διεξοδικά.

Αν βγάλουμε τη λέξη με τα τρία γράμματα απ’ την εξίσωση (για το σεξ μιλάμε όχι για το ροζ), πού σταματά και πού ξεκινά το κέρατο; Είναι το φιλί κέρατο; Είναι μια αγκαλιά φορτισμένη με αισθήματα ερωτικού περιεχομένου κέρατο; Είναι μια συνάντηση με έναν πρώην κέρατο; Ακόμη κι αν μείνει στον καφέ; Και τι γίνεται με τα μηνύματα; Είναι κέρατο η ανταλλαγή μηνυμάτων με νόημα, αν τα λόγια δε μετουσιωθούν ποτέ σε πράξη; Τι γίνεται με τις σκέψεις; Αν δηλαδή σκεφτείς να κάνεις έρωτα με κάποιον άλλο, αλλά ποτέ δεν το εκφράσεις, μετράει αυτό σαν κέρατο;

Πού ξεκινά και πού σταματάει όλο αυτό; Η πραγματικότητα είναι πως ο καθένας μας τραβάει τη γραμμή ανάλογα με την πυξίδα ηθικής που έχει. Σε μια μακροχρόνια σχέση πολλές φορές θα παρουσιαστούν σενάρια σαν αυτά που έχουμε περιγράψει. Ο πειρασμός είναι παντού και, αργά ή γρήγορα, θα σ’ επισκεφτεί όσο πιστός, δοσμένος και προσηλωμένος κι αν είσαι στο ταίρι σου. Η ρουτίνα, η καθημερινότητα, η τριβή και η συνήθεια παίζουν άσχημα παιχνίδια με τις ορέξεις μας και ο καθένας μας θα κληθεί να δώσει την απάντηση για το τι εστί κέρατο στην πράξη.

Η άποψή μου επί του θέματος; Όλα ροζ είναι.

Σκληρός; Ίσως. Η αλήθεια είναι όμως. Μηνύματα, φιλιά, σεξ, συναντήσεις, Salmon Pink και Baby Pink όλα παρατσούκλια για κέρατο είναι. Την εμπιστοσύνη κερατώνεις, άμα τα κάνεις αυτά. Αυτή τη γαμημένη αξία που χτίζεται με κόπο, χρόνο, υπομονή και χαλάει με το φύσημα του ανέμου. Όσο δύσκολα την αποκτάς, τόσο εύκολα χαλάει. Νομίζετε πραγματικά πως μια σχέση χαλάει όταν παραδοθεί η σάρκα σε κάποιον άλλον; Λανθάνετε οικτρά. Για να φτάσει εκεί η ιστορία, το κέρατο είναι γεγονός εδώ και καιρό.

Κέρατο είναι να παραδοθείς και να σταματήσεις την προσπάθεια να αναζωπυρώσεις τη σχέση σου. Και μη με πάρετε για αφελή, το ξέρω πως δε σώζονται όλες οι σχέσεις. Αν δε σώζεται λοιπόν, καλά θα κάνεις να σεβαστείς ό,τι έζησες και να αποχωρήσεις. Αν δεν μπορείς να σώσεις το αύριο της σχέσης, προφύλαξε το χθες και όλα όσα πέρασες με τον άλλον. Το να μείνεις σε μια σχέση από φόβο, ανασφάλεια και συνήθεια, φλερτάροντας με πειρασμούς είναι λίγο άδικο και για ‘σένα και για τον άλλον.

Δε θέλω ν’ ακούσω κουβέντα τύπου «το κέρατο με κέρατο περνάει». Αν είναι ποτέ δυνατόν! Ν’ αντιγράφουμε συμπεριφορές που μας πλήγωσαν, που μας πόνεσαν και μας έκαναν να κλάψουμε νομίζοντας πως αποδίδουμε κάποιου είδους δικαιοσύνη. Αυτόν που σε κεράτωσε τον ανταμείβεις με την αποχώρησή σου και την αξιοπρέπεια που κρύβει μόνο η σιωπή. Τον επόμενο άνθρωπο που θα βρεις τον προστατεύεις με τον ίδιο ζήλο που θα ήθελες να σε έχει προστατεύσει κι εκείνος που σε πλήγωσε. Τις κακές συμπεριφορές τις διορθώνουμε και τις μετατρέπουμε σε καλοσύνη, αγάπη, σεβασμό. Δεν τους δίνουμε συνέχεια και βάθρο ν’ ακουστούν.

Κερατάς είσαι αν πας να ανταποδώσεις το κακό. Αν στα δύσκολα της σχέσης σου κάνεις το λάθος να κοιτάξεις για απαντήσεις απ’ τους απέξω και όχι απ’ το ταίρι σου. Κερατάς είσαι αν πείσεις τον εαυτό σου πως είναι εντάξει να γευτείς την αμαρτία σε σφηνάκια, φτάνει να μην πιεις απ’ την μπουκάλα.

Τώρα θα μου πείτε οι σκέψεις; Κι αυτές κέρατο είναι; Υπάρχει άνθρωπος που να μην τις κάνει; Η αλήθεια είναι πως όχι. Όλοι μας τις κάνουμε. Όπως σήμερα που ήθελα να μπουνιάρω ένα-δύο άτομα στη δουλειά. Το σκέφτηκα. Δεν το ‘κανα όμως.

Εφόσον οι σκέψεις παραμείνουν σκέψεις δε νομίζω να μπορεί κάποιος να τις κατακρίνει. Αν επίσης κάθε φορά που κοιτάζεις το ταίρι σου αυτές οι σκέψεις μετατρέπονται σε ντροπή και μετάνοια που τόλμησες να τις αφήσεις να εισβάλλουν στο μυαλό σου, τότε ναι, είσαι ασφαλής.

Τι εστί κέρατο για ‘σένα τελικά;

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου