Το άγχος είναι πλέον η μόνιμη συντροφιά μας. Αγωνιζόμαστε να προλάβουμε το χρόνο. Κι όμως αυτός μας προλαβαίνει τις περισσότερες φορές. Μπορεί να διεκπεραιώνουμε όσα πρέπει να κάνουμε, αλλά δε μένει χρόνος για όσα θέλουμε. Και κυρίως για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.  Λίγα, μόνο, λεπτά είναι αρκετά για να μειώσουμε το άγχος της καθημερινότητας, μέσω του διαλογισμού. Διαλογισμός απλά σημαίνει μη σκέψη. Κι αυτή η μη σκέψη από μόνη της δεν είναι εύκολη, καθώς είμαστε σκεπτόμενα όντα. Δεν είναι, όμως, ακατόρθωτη, αρκεί να έχουμε επιμονή, πίστη και παρατήρηση, χωρίς κριτική. Όσο πιο πολύ εξασκούμε το διαλογισμό, άλλο τόσο δουλεύει για εμάς. Σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει το μυαλό ώστε να μην πνίγεται στις σκέψεις.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εξωτερικός κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση, που διαρκώς μεταβάλλεται, καθώς διαχειρίζεται απ΄ το μυαλό κι ότι η ύλη δεν έχει μονιμότητα, αλλά καθορίζεται βάσει συγκεκριμένων προτύπων. Ο διαλογισμός μας εκπαιδεύει στο να διαχειριζόμαστε το μυαλό κι άρα ν΄ αντιλαμβανόμαστε κι αντιμετωπίζουμε τον εξωτερικό κόσμο. Παρακάτω βλέπουμε δέκα τεχνικές διαλογισμού, που μπορούμε καθημερινά να εφαρμόζουμε.

 

1. Εστίασε στην παρούσα στιγμή

Κάτσε αναπαυτικά στο χώρο που αισθάνεσαι άνετα. Εστίασε στο παρόν. Μη σκέφτεσαι το παρελθόν και τι θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Διώξε τα ερωτήματά σου για το μέλλον. Μείνει στο τώρα. Στη στιγμή αυτή, όταν το μόνο που κάνεις είναι να κάθεσαι αναπαυτικά.

 

2. Νιώσε το σώμα σου

Ξάπλωσε μέσα στη σιωπή και νιώσε το σώμα σου. Ξεκίνα απ΄ το κεφάλι, προχώρα στα μάτια, τη μύτη, το στόμα και σιγά-σιγά φτάσε στα κάτω άκρα. Φαντάσου ένα ζεστό κίτρινο φως ν΄ αγκαλιάζει το σώμα σου. Απ΄ το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σου κι αντίθετα. Νιώσε τις αντιδράσεις του σώματός σου, παρατήρησέ τις.

 

3. Δώσε έμφαση στην αναπνοή σου

Συγκεντρώσου στη λειτουργία της αναπνοής κι ακολούθησε νοερά την πορεία της. Εισπνοή-εκπνοή. Εστιάσου για παράδειγμα στην κοιλιά σου, καθώς αυτή αυξάνεται και μειώνεται. Αν έρθουν αρνητικές σκέψεις στο μυαλό, μην αγχωθείς. Παρέμεινε συγκεντρωμένος στην αναπνοή. Και συνέχισε. Εισπνοή-εκπνοή. Μαθαίνεις να συγκεντρώνεσαι και να μην αποσπάται η προσοχή σου από το αρνητικό.

 

4. Μίλησε στο υποσυνείδητό σου

Το υποσυνείδητο δεν αντιλαμβάνεται προτάσεις με αρνήσεις. Για παράδειγμα εάν πεις δε θέλω να είμαι δυστυχισμένος, θα κρατήσει το είμαι δυστυχισμένος. Συνεπώς θα πρέπει να είσαι ξεκάθαρος στη σκέψη σου, όταν συγκεντρώνεσαι και μιλάς στον εαυτό σου. Πες είμαι ευτυχισμένος. Αυτό γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό στο υποσυνείδητο. Προετοίμασε, λοιπόν, τις σκέψεις σου πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία.

 

5. Παρατήρησε τον εαυτό σου

Δες τον εαυτό σου σαν τρίτος, σαν παρατηρητής. Κοίταξέ τον ακριβώς όπως είναι τη συγκεκριμένη στιγμή. Μην ανατρέχεις στο παρελθόν ή στο μέλλον. Μόνο στη στιγμή. Παρατήρησε τον τρόπο που αντιδράς σ΄ αυτό που αντιλαμβάνεσαι είτε εσύ είτε οι τρίτοι τη δεδομένη στιγμή. Μην κρίνεις και μην πιέζεσαι να δεις κάτι συγκεκριμένο. Αφέσου ελεύθερος.

 

6. Εστίασε σ΄ ένα συγκεκριμένο αντικείμενο

Επίλεξε ένα αντικείμενο και συγκεντρώσου σε αυτό. Μπορεί να είναι ένας πίνακας, ένα κερί ή ένα φυτό, ή ό, τι άλλο σου τραβήξει την προσοχή. Παρατήρησέ το για δύο λεπτά, δίχως να διώχνεις το βλέμμα σου απ΄ αυτό. Δες τα χρώματα, το σχήμα και νιώσε τον εαυτό σου ν΄ αγγίζεις τις πλευρές του. Απόλυτη σιωπή, εσύ και το αντικείμενό σου. Μαθαίνεις με τον τρόπο αυτό να εστιάζεις σε κάτι συγκεκριμένο, δίχως να αποσπάται η προσοχή σου.

 

7. Άκου προσεκτικά και συγκεντρώσου

Επίλεξε ένα μουσικό κομμάτι χωρίς στίχους, που δεν έχεις ακούσει ξανά. Αυτό χρειάζεται ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σου απ΄ τις αναμνήσεις που, τυχόν, επανέρχονται στο μυαλό αλλά κι απ΄ τους στίχους. Μη σκέφτεσαι αν σου αρέσει ή όχι. Μόνο άκουσέ το και νιώσε την κάθε του νότα. Αφέσου στον ήχο. Κι αν αισθανθείς την επιθυμία να χορέψεις, κάν’ το, μένοντας απόλυτα συγκεντρωμένος στη μουσική.

 

8. Οραματίσου δημιουργικά

Φαντάσου και δημιούργησε τις εικόνες, προσθέτοντας τα κατάλληλα συναισθήματα. Για παράδειγμα κλείσε τα μάτια κι οραματίσου ένα όμορφο προορισμό διακοπών. Αφέσου νοερά να το ζήσεις. Όταν ανοίξεις τα μάτια, χαμογέλα.

 

9. Δύσκολη στιγμή στη δουλειά

Ακόμα κι όταν βρίσκεσαι στη δουλειά κι αισθανθείς άσχημα, κλείσε την πόρτα σου κι αν δεν είσαι μόνος, πήγαινε σε ένα ιδιαίτερο μέρος (αποθήκη, μπάνιο κλπ.). Κλείσε το κινητό σου και συγκεντρώσου σ΄ εσένα και την αναπνοή σου. Όλα γίνονται για καλό.

 

10. Πέντε λεπτά πριν κοιμηθείς

Μη σκέφτεσαι ό, τι σε πλήγωσε, όλα όσα έγιναν από λάθος. Μην αγχώνεσαι για το επόμενο πρωινό. Καθοδηγείς υποσυνείδητα το μυαλό σου σε αρνητικές σκέψεις και κοιμάσαι μ΄ αυτές. Οι ίδιες παραμένουν κι όταν ξυπνάς, χρωματίζοντας την επόμενη μέρα σου. Σκέψου μόνο θετικά, ώστε να κοιμηθείς ήρεμα, για να ξυπνήσεις με γαλήνια συναισθήματα. Πέντε λεπτά πριν κοιμηθείς είναι αρκετά ώστε να καθορίσουν την πορεία της επόμενης μέρας. Εσύ διαλέγεις.

 

Επίλεξε, λοιπόν, οποιαδήποτε ώρα της μέρας και αφιέρωσε έστω και λίγα λεπτά στο διαλογισμό. Σταδιακά θα γίνεται ολοένα πιο εύκολο και στο τέλος κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Συντάκτης: Ελίζα Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου