paul2228

Πόσες ώρες έχετε ξοδέψει μπροστά απ’ τον καθρέφτη σας, πριν να συναντήσετε εκείνον/η;  Ή μέσα στην ντουλάπα σας, ψάχνοντας να βρείτε τα ρούχα που σας κολακεύουν, για να δείχνετε όπως ήσασταν όταν συναντηθήκατε την πρώτη φορά; Κι όταν είστε μαζί, να σκέφτεστε πώς θα εκφράσετε όσα επιθυμείτε, δίχως να παρεξηγηθείτε. Όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε περάσει απ’ το στάδιο αυτό. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η σχέση μας έχει προχωρήσει κι έχει εξελιχθεί.

Ένα απ’ τα ομορφότερα πράγματα που συμβαίνουν στο ζευγάρι, είναι όταν φτάνετε στο σημείο που έχετε ξεπεράσει κάθε σας ανασφάλεια κι αισθάνεστε εντελώς άνετα μεταξύ σας. Όταν δεν νιώθετε την ανάγκη να επιδεικνύετε συνεχώς τον εαυτό σας στον άλλο, επιδιώκοντας την προβολή μιας εικόνας που δεν έχει σχέση με τη δική σας. Όταν είστε μαζί κι ο καθένας διατηρεί την αληθινή προσωπική του ταυτότητα. Επειδή δε μετράει μόνο το ποιοι ακριβώς είμαστε ως άνθρωποι, αλλά και το ποιοι δείχνουμε στους γύρω μας ότι είμαστε· πολύ δε περισσότερο στον σύντροφό μας.

Ακόμη και στα πιο καθημερινά πράγματα και τις πιο απλές συνήθειες. Όπως όταν βρίσκεστε στο σπίτι με το ταίρι σας χωρίς να ‘στε επιμελώς ντυμένοι ή ακόμη και να κυκλοφορείτε με τις πιτζάμες σας. Όταν κάνετε μπάνιο μαζί και στέκεστε γυμνοί ο ένας μπροστά στον άλλο, χωρίς ίχνος κόμπλεξ κι ανασφάλειας για το σώμα σας. Όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα σας, χωρίς να χρειάζεται να κλειδώνετε την πόρτα. Ακόμη και το πιο απλό, όταν φοράτε το πιο άνετα εσώρουχά σας και δε σας νοιάζει καθόλου αν φαίνονται πάνω σας ελκυστικά ή όχι. Όταν αναγνωρίζετε, χωρίς να σας πειράζει, ότι δεν μπορείτε να ‘χετε πάντα ταυτόχρονα πάθος κι όρεξη για τις ερωτικές σας περιπτύξεις· επειδή κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πολύ απλά, όταν λες στον σύντροφό σου «τώρα δεν έχω όρεξη για σεξ» γνωρίζοντας ότι δε παρεξηγηθεί.

Όταν ο ένας είναι άρρωστος κι επιτρέπει στον άλλο να σταθεί δίπλα του και να τον φροντίσει, αδιαφορώντας για το πόσο άσχημα νιώθει και φαίνεται λόγω της ασθένειάς του. Η άνεση στη σχέση φαίνεται κι όταν μπορείτε ν’ απελευθερώνετε από μέσα σας το βάρος της δύσκολης καθημερινότητάς σας, απλά μιλώντας στον άλλον. Όταν κλαίτε ελεύθερα μπροστά στον άνθρωπό σας, απολαμβάνοντας το χάδι και τη φροντίδα του.

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι δεμένη κι έχει ουσία είναι όταν συζητάτε χωρίς ντροπές κι ενδοιασμούς για, τυχόν, προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας και προσπαθείτε από κοινού να βρείτε πρακτικές λύσεις, που σας κάνουν να αισθάνεστε ασφαλείς μέσα στη σχέση. Ακόμη κι όταν σας τρώει η ζήλια και μιλάτε γι’ αυτήν ελεύθερα στον σύντροφό σας, η σχέση σας δείχνει ότι έχει ωριμάσει. Επειδή γνωρίζετε ότι εκείνος/η δε θα σας κρίνει, ούτε θα σας αποδοκιμάσει.

Η ζωή, όμως, δεν έχει μόνο δυσκολίες αλλά κι άπειρες ευτυχισμένες στιγμές, που όταν τις μοιράζεστε γίνονται ακόμη μεγαλύτερες και σας δένουν πιο πολύ. Όπως, για παράδειγμα, όταν γελάτε μαζί. Ακούγεται τόσο απλό, κι όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μπορεί να βλέπετε τηλεόραση, να πηγαίνετε περίπατο ή βόλτα με το αυτοκίνητο, να πειράζετε χαϊδευτικά ο ένας τον άλλον και να ξεκαρδίζεστε, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Όταν γελάτε μαζί αισθάνεστε ευτυχισμένοι.

Ή όταν πηγαίνετε εκδρομή, ακούτε μουσική ή είστε απλώς στο σπίτι κι ο ένας ξεκινά να τραγουδά τόσο δυνατά, χωρίς να κομπλάρει για τις φωνητικές του ικανότητες. Όταν μαγειρεύετε, χωρίς να ‘χετε ιδέα του τι ακριβώς φτιάχνετε για να φάτε, και γνωρίζοντας ότι στο τέλος θα καταλήξετε και πάλι να παραγγείλετε απ’ έξω. Όταν πηγαίνετε μαζί για ψώνια κι εκφράζετε τη γνώμη σας για το παντελόνι που δεν του πάει και για ‘κείνο το φόρεμα που δεν την κολακεύει, όπως ακριβώς κάνετε όταν είστε με τους κολλητούς. Ακόμη κι όταν είστε μαζί χωρίς να κάνετε οτιδήποτε. Απλά απολαμβάνετε ο ένας την παρουσία του άλλου, χωρίς ν’ αγχώνεστε να πείτε κάτι για να σπάσετε τη σιωπή, γιατί είναι οικεία και καθόλου αμήχανη.

Η τέλεια σχέση δεν υπάρχει. Εννοείται ότι πάντοτε θα υπάρχουν τσακωμοί, άγχη, ζήλιες, προβλήματα, διαφορετικές απόψεις, ακόμη και διαφορετικά «θέλω». Το βασικό είναι να υπάρχει επικοινωνία κι άνεση του ενός με τον άλλον. Τότε όλα προχωρούν ομαλά κι εξελίσσονται. Η σχέση είναι σε καλό δρόμο όταν ο άλλος σ’ αποδέχεται όπως ακριβώς είσαι. Άλλωστε, για ποιο λόγο να είστε με κάποιον, όταν δε νιώθετε άνετα να μιλήσετε, να κλάψετε, να γελάσετε, να τραγουδήσετε, να τσακωθείτε ή ακόμη και να τσαλακωθείτε;

Συντάκτης: Ελίζα Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!