original

«Χθες βράδυ ονειρεύτηκα το άτομο εκείνο κι ήταν ολοζώντανο»· φράση που, σχεδόν, όλοι έχουμε πει. Μια κατάσταση που, σχεδόν, όλοι έχουμε βιώσει. Όνειρα που δεν μπορούμε ν΄ αντιληφθούμε το λόγο για τον οποίο τα βλέπουμε και που δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε. Πρόκειται για παγιωμένες αναμνήσεις, για βαθύτερες επιθυμίες, για ανεκπλήρωτες προσδοκίες, για φοβίες και άγχη της καθημερινότητας; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Το βέβαιο είναι ότι όλοι ονειρευόμαστε, ακόμη κι αν το επόμενο πρωί δε θυμόμαστε τίποτα.

Μελέτες εσωτεριστών έχουν καταγράψει ότι κατά τη διάρκεια των ονείρων οι εικόνες που έχουν εντυπωθεί στο ασυνείδητό μας, παίρνουν σάρκα και οστά. Βιώματα του παρελθόντος ή/και εμπειρίες της καθημερινότητάς μας επαναλαμβάνονται μέσω αυτών. Κάνουν λόγο για αστρικές προβολές κι αστρικά ταξίδια.

Τι σημαίνει, όμως, αστρική προβολή; Πρόκειται για ένα φαινόμενο, κατά το οποίο ο άνθρωπος αποχωρίζεται προσωρινά το φυσικό του σώμα και ταξιδεύει σαν ενέργεια σε μια άλλη διάσταση, το λεγόμενο αστρικό πεδίο. Όταν αυτό συμβαίνει, οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής λένε ότι το σώμα βρίσκεται σε πολύ βαθύ ύπνο, στη λεγόμενη κατάσταση REM. Και κάπου εκεί ξεκινά το αστρικό ταξίδι.

Στον εσωτερισμό ως αστρικό σώμα, νοείται το ενεργειακό σώμα του ανθρώπου. Πιο απλά η αύρα του. Το αστρικό, λοιπόν, σώμα καθώς ταξιδεύει μέσω των ονείρων στο αστρικό πεδίο, συνδέεται με το φυσικό-υλικό του σώμα, με μια αόρατη ασημένια ή/και χρυσή χορδή. Μάλιστα την παρομοιάζουν με τον ομφάλιο λώρο. Αυτή, λοιπόν, η χορδή είναι τόσο μεγάλη, ικανή να διανύσει τεράστιες αποστάσεις κι έτσι να μπορεί να συνδεθεί με τις χορδές άλλων αστρικών σωμάτων, βιώνοντας διαφορετικές για το καθένα καταστάσεις.

Οι καταστάσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με την αύρα του κάθε ανθρώπου, που ονειρεύεται. Τα όνειρα δε, που βιώνει κατά τη διάρκεια του αστρικού ταξιδιού διαμορφώνονται ανάλογα με το πόσο «καθαρή», φωτεινή κι αναπτυγμένη είναι η αύρα του. Όνειρα άλλοτε χαρούμενα κι ευχάριστα κι άλλοτε λυπημένα και δυσάρεστα, που εξελίσσονται σε εφιάλτες.

Ωστόσο η ονειρική πραγματικότητα που υπάρχει στο αστρικό πεδίο, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή. Και τούτο διότι η ψυχή είναι γεμάτη από πρόσωπα, εικόνες και καταστάσεις που βρίσκονται βαθιά κρυμμένα στο ασυνείδητο. Ίσως αυτό, κατά κάποιο τρόπο, να εξηγεί τον λόγο που πολλές φορές στα όνειρά μας βρισκόμαστε με γνωστά πρόσωπα σε οικείες τοποθεσίες. Δίχως, βέβαια, ν΄ αποκλείουμε το εντελώς άγνωστο κι αρκετές φορές αλλόκοτο σκηνικό που συναντάμε στο ταξίδι αυτό. Εξάλλου ο χωροχρόνος στο αστρικό πεδίο είναι σχετικός. Επί της ουσίας δεν υπάρχει, γι΄ αυτό τα αστρικά ταξίδια πραγματοποιούνται είτε στο παρελθόν είτε ακόμη και στο μέλλον, δημιουργώντας κάποιες φορές και τα προφητικά όνειρα.

Όταν το αστρικό ταξίδι πλησιάζει στο τέλος και το υλικό σώμα ξυπνά σιγά-σιγά, το αστρικό επιστρέφει στο υλικό, μέσω της αόρατης εκείνης χορδής που τα συνδέει. Λέγεται, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στο ενδιάμεσο διάστημα, όταν το φυσικό σώμα αισθανθεί κάποιο κίνδυνο. Απλώς στην περίπτωση αυτή επιστρέφει απότομα. Σίγουρα, έστω κάποια φορά, θα έχετε αισθανθεί, όταν κοιμόσασταν, ένα τράνταγμα, που σας ξύπνησε, και δεν μπορούσατε ν΄ αντιληφθείτε τον λόγο. Ή ξυπνήσατε απότομα, επειδή ακούσατε κάποιον περίεργο θόρυβο ή ακόμη νιώσατε σαν να πέφτατε απ΄ το κρεβάτι. Οι εσωτεριστές, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι εκείνη τη στιγμή το αστρικό σώμα συνδέεται βίαια με το υλικό, δημιουργώντας την περίεργη αυτή αίσθηση. Κατά κανόνα, όμως, το αστρικό ταξίδι της ψυχής είναι ήπιο κι η σύνδεση των δύο σωμάτων συμβαίνει ομαλά, όταν το υλικό σώμα έχει πια ξεκουραστεί κι ετοιμάζεται να ξυπνήσει. Οι μνήμες των ονείρων που έχουν βιωθεί κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου είναι συνήθως θολές. Θυμόμαστε αμυδρά πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να περιγράψουμε ό, τι ακριβώς ονειρευτήκαμε.

Επιπλέον ως αστρικές προβολές έχουν καταγραφεί κι εμπειρίες ανθρώπων με αναπτυγμένες ψυχικές αισθήσεις και τηλεπαθητικές ικανότητες. Έπειτα από εκπαίδευσή τους και μέσω διαλογισμού βίωσαν σχετικές εξωσωματικές εμπειρίες, συνειδητά κι εκούσια. Αλλά κι εμπειρίες που έζησαν ασθενείς κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Οι άνθρωποι αυτοί, ενώ βρίσκονταν υπό την επήρεια νάρκωσης, την ίδια στιγμή, έβλεπαν κι άκουγαν όσα διαδραματίζονταν μέσα στο χειρουργείο.

Φυσικά και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι το φαινόμενο της αστρικής προβολής είναι υπαρκτό. Όπως δεν υπάρχει ούτε ένας αντικειμενικός τρόπος ερμηνείας των ονείρων. Ο Freud υποστήριξε ότι τα όνειρα δεν είναι κάτι άλλο παρά τα θέλω μας, τα οποία ψάχνουμε με κάθε τρόπο να εκπληρώσουμε στην «ξύπνια» μας ζωή. Άραγε να ισχύει κι αυτή η θεωρία;

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα αστρικά ταξίδια της ψυχής φαντάζουν αλλόκοτα κι εξωπραγματικά, το βέβαιο είναι ότι εμείς οι άνθρωποι ποτέ δε θα σταματήσουμε να ονειρευόμαστε· είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. Εξάλλου, βλέποντάς το από μια άλλη σκοπιά κι η πραγματικότητά μας τις περισσότερες φορές είναι τόσο αβέβαιη όσο και τα όνειρά μας.

Συντάκτης: Ελίζα Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!