Για όσους δε το ξέρουν, είμαι ψυχολόγος. Αυτό έχει πολλά ωραία  κομμάτια και το απολαμβάνω στο έπακρο. Έχει και ένα ακόμα κομμάτι το οποίο μετά από λίγο καταντάει ενοχλητικό – στην καλύτερη. Και το ίδιο νιώθουν και άλλοι, συμφοιτητές τότε, που το συζήτησα μαζί τους. Ποίο είναι αυτό; Ακούστε πως έχει το σκηνικό.

Κάποια πρωινά επειδή είχαμε μάθημα σε κάποιο άλλο από το συνηθισμένο κτήριο, έπαιρνα τον καφέ μου από ένα μαγαζί που δεν ήταν το στέκι μου, αλλά που γνωριζόμασταν εξ’όψεως με το προσωπικό. Έτσι ένα πρωινό, με την τσίμπλα στο μάτι, πάω να πάρω τον καφέ μου. Ο μπαρίστα, που με βλέπει για αρκετό καιρό, μου πιάνει την κουβέντα κι εγώ απαντάω χαμογελαστά. Φτάνουμε κάποια στιγμή, στο τι σπουδάζω.

– Και τελικά, τι σπουδάζεις;

– Ψυχολογία.

– Α! Δηλαδή μπορείς να μου πεις τι άνθρωπος είμαι; 

Ναι αμέ! Γιατί μαζί με το πτυχίο μας δίνουν πιστοποίηση πρόβλεψης του μέλλοντος, φυσιογνωμικής και διάβασμα της αύρας, οπότε εγώ τότε που ήμουν τελειόφοιτος ήμουν ο Γκάνταλφ ο Λευκός, το minimum.

– Ε, αν κάνουμε κάποια τεστάκια, κάτι θα καταλάβουμε.

– Α, οκ. Τότε, αν σου πω κάποια πραγματάκια για την κοπελιά που γουστάρω, θα μπορέσεις να μου πεις πώς να την ρίξω;

Αν σου ρίξω μια μπούφλα, μπορείς να μου πεις πότε έκοψα τα νύχια των ποδιών μου; Τι άκουγα ο άνθρωπος πρωινιάτικα. Ευτυχώς ο καφές ετοιμάστηκε την σωστή στιγμή, τον άρπαξα και έγινα Λούης για να μη τον βρίσω. Δεν θέλεις να βρίσεις τον μόνο άνθρωπο στο τετράγωνο που σου φτιάχνει έναν καφέ της προκοπής, σωστά;

Δε θα σχολιάσω τις μαντικές ικανότητες που υπαινισσόταν ότι έχω, αλλά την απορία που κουβαλούσε ο άνθρωπος στο κεφάλι του και ήθελε κι άμεση λύση.

Τώρα, σοβαρά, τι το περάσαμε το φλερτ; Πέντε βήματα για να λύσετε μια αλγεβρική εξίσωση; Κάνε τα ακριβώς έτσι και θα βγει το αποτέλεσμα που ζητάς; 

Ποιος σας είπε, παίδες, ότι το φλερτ είναι κάτι εύκολο; Άντε ορμάμε;

Μια γνωριμία τη διέπουν πολλές μεταβλητές: γούστο, επιθυμίες, απαιτήσεις. Μετά μπαίνει ο παράγοντας του χωροχρόνου. 

Που και πότε γίνεται, καθώς και ποίος είναι γύρω την ώρα που συμβαίνει.

Αλλιώς αντιδρά ο στόχος, δηλαδή η κοπέλα, όταν είναι με τα ξαδέρφια της σ’ έναν καφέ το μεσημεράκι με φόρμες και αλλιώς το βράδυ με τις φίλες τις σ’ ένα μπαρ, ντυμένη ελαφρώς πιο προκλητικά, ας πούμε.

Τέλος είναι και ο παράγοντας της συχνότητας, το ένα… poke την ημέρα έχει πλάκα, το δεύτερο τρώγεται, στα πέντε έχεις φάει διαγραφή αποκλεισμό και αναφορά.

Το να σου πει ο οποιοσδήποτε «άκου φιλάρα, πώς θα ρίξεις το γκομενάκι» είναι τελειωμένη υπόθεση. Και ο τύπος ακόμα πιο τελειωμένος. Δεν μπορεί κάποιος που είναι σα το Leonard από το The big bang theory, να κινηθεί σα το Joey από τα Φιλαράκια. Ο καθένας έχει το δικό του στυλ και δική του προσέγγιση. Και αυτοί είναι οι λόγοι, που θα τους διαλέξει ή απορρίψει η υποψήφια.

Ο Leonard την έριξε όντας ένα αξιολάτρευτο (;) nerd, δεν πήγε να της πει “how you doin’?”. Όποτε προσπάθησε κάτι τέτοιο, έτρωγε πόρτα και εμείς γελούσαμε. Δεν το θέλουμε αυτό στην καθημερινή ζωή. Γι’ αυτό αποφεύγουμε τη γελοιοποίηση, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και «όπλα» που μας είναι άγνωστα και αταίριαστα.

Σ’ ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, το όλο σκηνικό «κάθεται» πάρα πολύ εύκολα με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό το ποσοστό, όπως και αυτούς που τρώνε χωρίς να παχαίνουν, το μισώ.

Το υπόλοιπο μεγάλο ποσοστό θα χρειαστεί να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Διότι δεν είναι εύκολο να εντυπωσιάσεις έναν άνθρωπο του αντίθετου (ή ίδιου) φύλου, σε σημείο που να θέλει να δοκιμάσει κάτι παραπάνω από έναν καφέ, ένα ποτό ή ένα βράδυ μαζί σου.

Θέλει να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό και ταυτόχρονα να μη το παρακάνεις -δε χρειάζεται να μάθει από την αρχή ότι τη μάνα σου τη φωνάζεις μαμάκα και ότι η αγαπημένη σου ταινία είναι το «Όσα παίρνει ο άνεμος»-, ας την να τα ανακαλύψει μόνη της, όταν θα είναι πια πολύ αργά για να σ αφήσει. Ίσως και ποτέ.

Θέλει να μπορείς να κάνεις χιούμορ, χωρίς να χρειαστεί να φορέσει η κοπέλα την Ετόλ, μέσα στο Μάιο. Να καταφέρεις να γίνεις συνήθεια, χωρίς να βγουν περιοριστικά μέτρα εναντίον σου.

Πάνω απ’ όλα, να έχεις αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να φαίνεται ότι έχεις το δεδομένο ότι θα πάθει πλάκα με την πάρτη σου επειδή απλά της χαμογέλασες. Δεν είσαι ο άντρας του Martini

Μάλιστα, σε όλα αυτά πρέπει να ισορροπήσεις για να κάνεις μια επιτυχημένη κίνηση και να καταφέρεις να κρατήσεις το ταίρι σου κοντά σου. Μετά από κει ξεκινάνε τα «ζόρια» της σχέσης.

Όχι ότι είναι ζόρι να έχεις μια σχέση, απλά στην αρχή ειδικά, πρέπει να καταφέρεις να κρατήσεις κάποιες ισορροπίες. Να είσαι ο εαυτός σου, αλλά να κάνεις τις σωστές υποχωρήσεις για να συμβιώσετε επιτυχώς. Και όλα αυτά ενώ είστε μες στα μέλια.

Οπότε όχι. Δεν μπορεί να σου πει ούτε ο ψυχολόγος, ούτε κάποιος γκουρού σχέσεων «10 τρικ για να βγάλεις γκόμενα», γιατί απλά δεν υπάρχουν.

Μπορούν να σου δώσουν ιδέες για το πώς να κινηθείς και τι να αποφύγεις, αλλά αν δεν βρεις το δικό σου ρυθμό και χαρακτήρα, το όλο εγχείρημα είναι καταδικασμένο.

Και αυτό άλλωστε είναι το δυσκολότερο κομμάτι σχεδόν στα πάντα. Να βρεις τον εαυτό σου και το δικό σου δρόμο.

             

Συντάκτης: Κλέαρχος Σταματουλάκης