Στην αρχή και κατά τη διάρκεια των περισσοτέρων ερωτικών σχέσεων σχεδόν όλα φαντάζουν ονειρικά. Υπάρχει έρωτας, εμπιστοσύνη κι αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ του ζευγαριού. Κι όμως, μπορεί να έρθει η στιγμή που ένας εκ των δυο αποφασίζει να τραβήξει χωριστό δρόμο από το ταίρι του. Το ταίρι αυτό όμως, αν έχει επενδύσει κι έχει κάνει όνειρα για μια κοινή πορεία, αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα ενός χωρισμού- ειδικά αν ήρθε απρόσμενα.

Συχνά, τα πρώτα συναισθήματα που γεννιούνται είναι ο φόβος της απόρριψης και της προδοσίας, συναισθήματα ικανά να οδηγήσουν κάποιον, σε περίπτωση που ξεφύγουν από το όριο, σε εμμονική συμπεριφορά κατά του, άλλοτε, έτερον ήμισύ του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σύντροφος που αναπτύσσει παρενοχλητική συμπεριφορά εις βάρος του πρώην έρωτά του, είναι εκείνος που διαφωνούσε στην ιδέα του χωρισμού, γι’ αυτό κι αρνείται να τον αποδεχτεί. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση, η μη αποδοχή ενός χωρισμού δεν είναι λόγος για να παρενοχλήσουμε τον σύντροφό μας με οποιονδήποτε τρόπο, εξετάζουμε όμως μια αρκετά σκοτεινή πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που ας μη γελιόμαστε, έχουμε συναντήσει να συμβαίνει δίπλα μας, απέναντί μας, πιο μακριά μας ή και πολύ-πολύ κοντά μας.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

 

Άτομα που οδηγούνται σε αυτή τη λανθασμένη συμπεριφορά, υπάρχει η περίπτωση να αντιμετωπίζουν, σε μια ακόμη ανάγνωση, κάποια διαταραχή προσωπικότητας, όπως η ναρκισσιστική διαταραχή. Τη συμπεριφορά εντείνουν επίσης, αισθήματα ζήλιας, κατωτερότητας, ανασφάλειες και φόβοι. Η παρενοχλητική συμπεριφορά που φτάνει στο επίπεδο του stalking, αφορά στο 45% πρώην συντρόφους και θεωρείται αδίκημα σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ακόμη κι αν εκλείπουν οι αμιγώς βίαιες συμπεριφορές κι ο θύτης αρκείται σε επαναλαμβανόμενα τηλεφωνήματα και μηνύματα, σε συνεχείς παρακολουθήσεις του θύματος και γενικώς σε μια διαρκώς αθέμιτη ενόχληση του προσώπου που έχει αναπτύξει εμμονή.

Αδιαμφισβήτητα, όταν έρχεται κανείς αντιμέτωπος με έναν πρώην που αρνείται να δεχθεί ότι δεν είναι πλέον ζευγάρι, πανικοβάλλεται. Ωστόσο, η ανησυχία και το στρες που προκαλεί ένας εμμονικός πρώην σύντροφος είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την ορθή αντιμετώπιση του θέματος. Άλλωστε, αν ενεργήσουμε υπό φόβο, ο θύτης έχει ήδη πετύχει τον στόχο του!

Αρχικά κι αν αντιληφθεί κανείς τις πρώτες περίεργες κινήσεις από τον πρώην σύντροφό του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγνοήσει, μα ούτε και να ενδώσει σ’ αυτές. Αν για παράδειγμα, ο θύτης επιμένει να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, χρησιμοποιώντας ακόμη κι επικλήσεις στο συναίσθημά μας, ενημερώνοντάς μας πόσο πολύ μας αγαπά ή μας χρειάζεται παραδείγματος χάριν, δε θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε καμία απολύτως περίπτωση στο κάλεσμά του και μάλιστα θα πρέπει να μην αφήσουμε κανένα παραθυράκι ανοιχτό.

Παράλληλα, εάν αντιληφθούμε πως κάτι δεν πάει καλά με τον πρώην σύντροφό μας θα πρέπει να αποφύγουμε να του προσφέρουμε απλόχερα στοιχεία της προσωπικής μας ζωής, εκθέτοντάς την. Έτσι, διατηρώντας την ψυχραιμία μας, θα πρέπει να τον διαγράψουμε από τα social media και να ελέγξουμε αν και σε ποιους είναι φανερή η τοποθεσία μας και φυσικά να αποφύγουμε μέρη κοινά και για τους δυο, για να μην έρθουμε σε δυσάρεστη επαφή μαζί του. Σαφώς και πάλι αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπου η διεκδίκηση για επανασύνδεση έχει ξεφύγει του λογικού συναισθηματικού φόρτου κι έχει αποκτήσει τη διάθεση παρενόχλησης.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, κατά τις οποίες νιώθει κάνεις αβοήθητος κι αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχό του, μπορεί ακόμη και να απευθυνθεί στην αστυνομία. Βοηθητικό για τις αρχές είναι να έχει κρατήσει το θύμα ημερολόγιο καταγραφής των παρενοχλήσεων εις βάρος του, με λεπτομέρειες. Τέλος, το θύμα θα πρέπει να μιλήσει σε ένα οικείο του πρόσωπο για την κατάσταση και να το κρατά ενήμερο για τις ενέργειες κι εξελίξεις του.

Όσο διαρκεί το χρονικό διάστημα της περιπέτειας, θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας πως όσο ανταποκρινόμαστε στα καλέσματα του ανθρώπου που μας πιέζει, πυροδοτούμε τις επόμενες δράσεις του κι αυτό διότι αντιλαμβάνεται τη κάθε μας κίνηση προς εκείνον ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, ως σημάδια κι ως προσπάθεια επανασύνδεσης.

Στο να έχουμε ψυχική ανθεκτικότητα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο και την ψυχραιμία μας, σαφώς και πάντα χρήσιμη είνια η βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή που πάντα μπορεί να μας συμβουλεύσει και να μας κρατήσει σε ισορροπία. Οι άνθρωποι που είναι ικανοί να αναπτύξουν αυτού του είδους παραβιαστικής συμπεριφοράς βλέπουν τον εαυτό τους ως θύμα κι έτσι καταφέρνουν να διαστρεβλώνουν την οπτική των άλλων- ιδίως αν αυτοί οι άλλοι βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Ένας ψυχολόγος θα βοηθήσει το πραγματικό θύμα να δει καθαρά την κατάσταση και να αποκτήσει το ψυχικό σθένος για να αντιμετωπίσει τυχόν ανασφάλειες και σκέψεις που θα του δημιουργήσει ο θύτης με τις περίτεχνες τεχνικές του, με σκοπό να τον φέρει και πάλι κοντά του.

Τα θύματα θα πρέπει να προσέξουν να μην πέσουν στη πιο κοινή παγίδα: να νιώσουν θύτης! Πολύ εύκολα μπορούν να πιστέψουν πως πληγώνουν περισσότερο τον πρώην σύντροφό τους επειδή θέλουν να απομακρυνθούν και πως είναι υπεύθυνοι για ό,τι σκέφτεται και νιώθει. Ένας άνθρωπος όμως, που επιθυμεί να δώσει τέλος σε μια σχέση για τους δικούς του λόγους δεν ευθύνεται και δεν μπορεί να διαχειριστεί τον άνθρωπο που σταδιακά αποκτά εμμονή μαζί του χωρίς βοήθεια, διότι η συμπεριφορά του εμμονικού ανθρώπου πυροδοτείται συνήθως από άλλες διαταραχές προσωπικότητας, οι οποίες τις περισσότερες φορές χρήζουν ψυχολογικής παρακολούθησης.

Κλείνοντας, τις περισσότερες φορές οι πρώτες σκέψεις που κάνει κανείς όταν έρθει αρχικά αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις είναι πως ο πρώην σύντροφός μας αποκλείεται να είναι εμμονικός, «κάτι θα είχα καταλάβει», «απλώς με αγαπάει πολύ», «τον/την πλήγωσα». Αυτού του είδους οι συμπεριφορές όμως, δεν είναι αγάπη, είναι εμμονή και προέρχονται αποκλειστικά από δικά του προβλήματα, για τα οποία ούτε ευθυνόμαστε, ούτε είμαστε αρμόδιοι να λύσουμε. Ο άλλοτε άνθρωπός μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς να απομακρυνθούμε το συντομότερο δυνατό!

 

Τηλεφωνική Γραμμή SOS για γυναίκες, θύματα βίας: 15900

Γραμμή SOS χωρίς χρέωση κατά της ενδοοικογενειακής βίας: 800 1188881  

Γραμμή “Διπλά Σου” (Κακοποίηση Οικογένειας): 8001188881, 11528

 

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου