%ce%b5%cf%813%cf%84%cf%81%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%813

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι. Με οικισμό εντός ενός κάστρου, με σπίτια γύρω από μια κρυστάλλινη κι αρμονική λίμνη, με ιστορικά μνημεία να κοσμούν κάθε γωνιά της πόλης. Στη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου συνδυάζονται αρμονικά κι οι δυο όψεις του νομίσματος. Απ’ τη μια πλευρά ένα μοντέρνο αστικό τοπίο κι ανάμεσά του ένα κλασικό, το οποίο συντηρεί την ιστορική κληρονομιά της πόλης απ’ τη μακρινή Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πολλοί υποστηρίζουν πως τα Γιάννενα έχουν μια μελαγχολική ομορφιά κι αυτό πράγματι είναι αλήθεια. Αποπνέουν μια μελαγχολία, χωρίς να είναι ερημικά. Αντιθέτως, σφύζουν από ζωή και μάλιστα από νεολαία, χάρη του πανεπιστήμιου. Είναι όμως όλο το τοπίο και το κλίμα που σε παρακινούν να νιώσεις μια μελαγχολία, χωρίς όμως να θλίβεσαι. Ο καιρός συνήθως είναι μουντός και βροχερός, έχει υγρασία, η οποία δημιουργεί ένα θαμπό πέπλο πάνω απ’ τη λίμνη, την οποία μετατρέπει σ’ ένα άγριο και ταυτόχρονα μοναδικό τοπίο. Κι αυτό έχει την ομορφιά του. Γιατί όταν η πόλη είναι συννεφιασμένη και βροχερή, η λίμνη είναι πιο μορφή. Αναδύεται κάθε ομορφιά της.

Η λίμνη, πάντα γαλήνια, στολίζει την πόλη περιμετρικά και καθένας μπορεί ν’ απολαύσει υπέροχους περιπάτους δίπλα της. Αγαπημένο στέκι των ερωτευμένων, αφού με μια κιόλας βόλτα μπορεί κάνεις να δει αμέτρητα ζευγάρια κάθε ηλικίας ν’ ανταλλάσσουν φιλιά κι όρκους αγάπης στη θέα του ατέλειωτου γαλάζιου. Γύρω απ’ τη λίμνη υπάρχουν παγκάκια που επιτρέπουν σε κάτοικους κι επισκέπτες να καθίσουν και ν’ αφουγκραστούν τη ζωή τους. Δεν μπορείς να κάνεις και διαφορετικά όταν κάθεσαι σ’ ένα απομονωμένο παγκάκι, στραμμένο προς μια απέραντη λίμνη.

Εκεί τριγύρω βρίσκεται κι ένα καραβάκι. Σε τακτά χρονικά διαστήματα το ακούς να σαλπάρει για την κυρά Φροσύνη. Εκείνο το μικρό νησάκι των Ιωαννίνων, τ’ οποίο διαθέτει πολλά μνημεία κι αξιοθέατα, όπως είναι κι η τελευταία κατοικία του Αλί Πασά. Στο νησάκι επίσης μπορεί κάνεις να ακούσει και τις μοιρολογίστρες που κλαίνε την κυρά Φροσύνη που άφησε την τελευταία της πνοή στη λίμνη. Στο νησάκι των Ιωαννίνων, σ’ αυτόν τον μικρό οικισμό, όλοι οι κάτοικοι σε κάνουν να νιώθεις πως ζούμε σε μιαν άλλη εποχή. Η φιλοξενία κι η ανθρωπιά τους είναι σπάνιες σήμερα κι είναι πάντα διαθέσιμοι να σε φιλέψουν τα πάντα!

Απ’ την άλλη, υπάρχει το κάστρο κι η ακρόπολη του Ίτς καλέ. Οποιασδήποτε θέλει ν’ αναβιώσει κάποιο παραμύθι, επιβάλλεται να κάνει βόλτα στα σοκάκια του κάστρου. Η ομορφιά του τοπίου, σαγηνευτική. Στην ακρόπολη στεγάζονται πολλά ιστορικά μνημεία, τα οποία με απόλυτο σεβασμό παρουσιάζουν την ιστορία της πόλης. Κι αυτή είναι η ομορφιά των Ιωαννίνων. Είναι η πόλη στην οποία το παλιό και το μοντέρνο συνδυάζονται με απόλυτη ισορροπία, κάνοντάς τη μια μοναδική πόλη. Η μόνη πόλη στην οποία ηλικιωμένοι και φοιτητές συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα και παρεξηγήσεις. Αντιθέτως, στα Γιάννενα μπορείς να τους δεις καθήμενους και στο ίδιο μαγαζί!

Στα σοκάκια της πόλης συναντά κανείς κάθε είδους τοπίο. Απ’ τη μια έχουμε παλιά νεοκλασικά σπίτια, απ’ την άλλη μοντέρνες φοιτητικές κατοικίες, μαγαζιά παλιά, καινούργια, κι όλα αυτά δένουν αρμονικά. Στο κέντρο της πόλης οι φοιτητές κάθε βράδυ ερωτεύονται, πίνουν, γελούν. Και σ’ αυτούς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ο παλμός των Ιωαννίνων. Όλη αυτή η νεότητα έχει μετατρέψει το κλασικό κι ιστορικό τοπίο, σ’ ένα σύγχρονο, φοιτητικό και μοναδικό. Έχουν δημιουργήσει τα στέκια τους και σέβονται τα παλιά.

Στα σοκάκια της πόλης όμως, εντός κι εκτός κάστρου, μπορεί κάνεις να χαζέψει αμέτρητες ώρες τις βιτρίνες των καταστημάτων. Αν και τα περισσότερα είναι μικρά σ’ έκταση, έχουν μεγάλη ιστορία μέσα τους. Και μάλιστα, τα κοσμήματα στον εμπορικό δρόμο των Ιωαννίνων είναι αμέτρητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πόλη των ασημικών. Κι αυτό που είναι μοναδικό είναι πως τα συγκεκριμένα καταστήματα δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Με την έννοια πως δε θα πουλήσουν αυτό που είναι της μόδας κι έχει ζήτηση, αλλά εκείνο που προέρχεται απ’ την ιστορία του τόπου.

Οι περισσότεροι κάτοικοι των Ιωαννίνων είναι φιλικοί και ζεστοί. Είναι άνθρωποι, που έχουν μάθει να φροντίζουν τον συνάνθρωπό τους και τα ζώα της πόλης. Δύσκολα θα συναντήσει κάνεις κάποιον άστεγο ή κάποιο αδέσποτο και σ’ αυτό οφείλεται το έργο των ντόπιων που μάχονται για τη στέγη όλων. Και τέλος, έχουμε το φαγητό που κανένας δε μένει δυσαρεστημένος στη συγκεκριμένη πόλη. Μέσα στα Ιωάννινα υπάρχουν πολλά φαγάδικα– στέκια των φοιτητών, αλλά κι οικογενειακά, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από τίμια. Έξω απ’ την πόλη, όμως, και συγκεκριμένα στην Αμφιθέα, μπορεί κανείς να γευματίσει σε παραδοσιακά ταβερνάκια, απομονωμένα κι ήσυχα, με θεά τη λίμνη και το πανέμορφο κέντρο των Ιωαννίνων.

Γύρω γύρω απ’ τα Γιάννενα υπάρχουν πλήθος ορεινών χωριών που μοιάζουν βγαλμένα από παραμυθία και γι’ αυτό είναι ένας απ’ τους πιο ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς. Το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια υπόσχονται να σας χαρίσουν μοναδικά στιγμιότυπα ομορφιάς, αλλά κι ιστορικές αναμνήσεις, ικανές να μας παρασύρουν στην τότε εποχή, εκείνη που όλα ήταν διαφορετικά και πιο δύσκολα.

Σίγουρα, τα Γιάννενα είναι ένας ιδανικός προορισμός για ερωτευμένα ζευγάρια, χάρη στη σαγηνευτική ομορφιά κι ηρεμία που αποπνέουν. Είναι μια υπέροχη φοιτητούπολη, που σου υπόσχεται αξέχαστα χρόνια. Μια πόλη μεγάλη και μικρή ταυτοχρόνως, που σέβεται την ιστορία της και δημιουργεί καινούργια. Μια πόλη που αξίζει όλοι κάποια στιγμή να επισκεφτείτε, και να είστε σίγουροι πως δε θα είναι η τελευταία σας!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου