Γιατί κάποιοι άνθρωποι πνίγονται στην καθημερινότητα; Κοιτάζοντας μέσα στο σπίτι, την παρέα, τη δουλειά σου θα δεις ότι πολλοί εκτελούν μηχανικά τις υποχρεώσεις κάθε μέρας. Αμέλεια ή αναβλητικότητα για θέματα που αφορούν τον εαυτό ή τους προσωπικούς στόχους που ορίζουν. Ίσως κι εσύ να έχεις μπει σε μια τέτοια κατάσταση. Ασφυκτική ρουτίνα που περικυκλώνει.

Απεναντίας υπάρχουν άνθρωποι που πετυχαίνουν κι αισθάνονται ευτυχισμένοι παρόλο που δεν είχαν καθόλου τα προσόντα να μπουν σε μια δουλειά ή το κεφάλαιο να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Είναι οι δημιουργικοί άνθρωποι. Αυτοί που μια μέρα έπιναν τον καφέ τους σε χάρτινο κι επειδή έκαιγε ανακάλυψαν το cup sleeve, αυτοί που αναρωτήθηκαν πώς η πετσέτα θαλάσσης θα γινόταν τσάντα για να είναι πρακτική στη μεταφορά, αυτοί που έκαναν μια εργασία πανεπιστημίου και τελικά έφτιαξαν το μεγαλύτερο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς έγιναν εκατομμυριούχοι γιατί κάποιος τους πήρε χαμπάρι κι άλλοι απλώς δεν αξιοποιήθηκαν. Είναι οι άνθρωποι που στην καθημερινότητά τους πρόσθεσαν κριτική σκέψη, φαντασία κι ερευνητικότητα.

Ένας φίλος μουσικός, ενώ καθόμασταν ένα απόγευμα στο σπίτι του, χρησιμοποίησε τον ήχο από τις σταγόνες τις βροχής που έπεφταν στο αλουμινένιο πλαίσιο του παραθύρου κι έφτιαξε ένα τραγούδι. Κτυπούσε το γυάλινο ποτήρι και το τενεκεδάκι από την άδεια μπίρα και σε συνδυασμό με τον ήχο από τις σταγόνες άρχισε να τραγουδά. Αυτό είναι δημιουργικότητα. Όταν για την υπόλοιπη παρέα ο θόρυβος ήταν ενοχλητικός για κείνον ήταν ένας ήχος που έπρεπε να πλαισιωθεί από άλλους ήχους και να γίνει τραγούδι.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι πετυχαίνουν. Ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν νέες ιδέες και καινοτόμο τρόπο να τις δείξουν. Αξιοποιούν τα εξωτερικά ερεθίσματα για να φτιάξουν κάτι νέο, πρωτότυπο και χρήσιμο. Εξελίσσουν μια απλή ιδέα σε μεγάλη δημιουργία. Έχουν αντισυμβατική σκέψη, εναλλακτική που δεν περιορίζεται και δεν μπαίνει σε πλαίσια.

Πάνε αντίθετα απ’ ό,τι τους έχει διδάξει η κοινή λογική, επαναστατούν στο κατεστημένο, βαριούνται την απραξία και φεύγουν μακριά από τη μετριότητα. Αν αποτύχουν προσπαθούν ξανά γιατί αποτυχία θεωρούν το συμβιβασμό, ρισκάρουν χωρίς να σκεφτούν το αποτέλεσμα και στις δυσκολίες βλέπουν ευκαιρίες. Δεν ικανοποιούνται με καμιά ιδέα τους -από τη στιγμή που τη σκέφτηκαν παύει να είναι πρωτότυπη γι’ αυτούς. Είναι παρατηρητικοί και συνεχώς θέλουν να μαθαίνουν για να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά. Ακόμα και στο τέλος της ζωής τους κι αφού έχουν πετύχει πολλά μπορούν να σου δώσουν ιδέες για άλλα τόσα. Κι αν οι άλλοι γύρω τούς λένε να προσγειωθούν στη συνηθισμένη, «φυσιολογική» ζωή αυτοί ανοίγουν τα χέρια και βγάζουν φτερά.

Ο δείκτης δημιουργικότητας είναι πολύ διαφορετικός από το δείκτη νοημοσύνης. Έχει κανείς ρωτήσει όλα εκείνα τα παιδιά στο σχολείο με χαμηλούς βαθμούς πώς τα πάνε στο σχεδιασμό μιας κατασκευής ή πώς συναρμολογούν άχρηστα υλικά για να φτιάξουν κάτι χρήσιμο ή πώς ανακαλύπτουν καινούργια χορευτικά βήματα ή πώς θα φαντάζονταν την αναπαλαίωση ενός παλιού κτιρίου;

Η δημιουργικότητα προκύπτει από την ιδιαιτερότητα. Μας έχουν μάθει πως οι άνθρωποι διαφέρουν ο ένας με τον άλλον. Έστω και μία από αυτές τις ιδιαιτερότητες αν αξιοποιήσουν σωστά μπορούν να γίνουν δημιουργικοί. Να την αξιοποιήσουν όμως, να την καλλιεργήσουν, να την εξελίξουν. Κανείς δε γεννιέται δημιουργικός και διαπρέπει, αν στην πορεία της ζωής του ήταν αδρανής.

Ένας πίνακας ζωγραφικής που του λείπουν πάντα κάποια χρώματα. Για κάποιον λείπει το άσπρο, το κόκκινο, για άλλον το πράσινο ή το μπλε. Όποιο χρώμα κι αν επιλέξει κανείς θα δημιουργήσει έναν πίνακα που δε θα μοιάζει με του άλλου. Και ο πίνακας ποτέ δε θα τελειώνει γιατί η δημιουργικότητα καλλιεργείται δια βίου και κάθε φορά θα μπορεί να προστεθεί ένα νέο χρώμα.

Οι άνθρωποι αυτοί σε κρατούν σε αγωνία για το ποιο είναι το επόμενό τους βήμα στη δουλειά, την οικογένεια, την παρέα. Και πάντα σε εκπλήσσουν γιατί οι ιδέες τους ξεπηδούν ενώ μιλάνε, περπατούν ή απλώς κουβεντιάζουν. Είναι καλό να είσαι συνεργάτης τους ή σύντροφος ή φίλος τους. Αν έχεις τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου δεν κουράζεσαι ποτέ, γεμίζεις με εφόδια, όρεξη να πρωτοτυπήσεις, όνειρα για να συνεχίσεις. Μπορείς να τους συμβουλευτείς για τα πάντα και να σου δώσουν δεκάδες οπτικές γωνίες που δεν πέρασαν απ’ το μυαλό σου. Κράτησέ τους γερά γιατί έχεις να κερδίσεις πολλά. Αν είσαι ένας δημιουργικός άνθρωπος να ξέρεις πως αποτελείς πηγή έμπνευσης και κινήτρων για τους άλλους γύρω σου. Κάνεις τον κόσμο τους ομορφότερο.

 

ΥΓ: Ευχαριστώ τον Κυριάκο και τον Αντώνη για την έμπνευση.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Παναγιώτου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Μαρία Παναγιώτου