Το να έχει προβλήματα το ταίρι μας στη δουλειά είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να ζημιώσει κι εμάς και κατ’ επέκταση τη σχέση μας. Ωστόσο, σε μια σχέση, επειδή δεν υπάρχει μόνο ένας, καλό θα είναι όταν βλέπουμε το ταίρι μας να μην μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμά του ή να το βαραίνουν πράγματα, να προσπαθήσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας να το ελαφρύνουμε.

 

1. Ακούμε τι συμβαίνει

Το κυριότερο είναι να το ακούσουμε. Μπορούμε να του προσφέρουμε ενεργητική ακρόαση και να του δείξουμε ενδιαφέρον για τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Είναι σημαντικό να το αφήσουμε να εκφραστεί ελεύθερα και να μην κρίνουμε.

 

2. Προσφέρουμε εναλλακτικές

Κάνουμε την ανάλυσή μας, όταν μας μιλάει για τα προβλήματά του, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να του δώσουμε συμβουλές ή να ψυχολογήσουμε την κατάσταση μαζί του. Μπορούμε να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις ή να παράσχουμε νέες ιδέες που ίσως δεν έχει σκεφτεί.

 

3. Ας γίνουμε εμείς οι πρακτικοί

Ας προσφέρουμε βοήθεια στις εργασίες του, ή να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με κάποιες από τις εκκρεμότητες που το απασχολούν. Μπορούμε να προτείνουμε να αναλάβουμε μερικές από τις ευθύνες από το ταίρι μας, για να έχει τον χρόνο να σκεφτεί κάτι άλλο.

 

4. Φτιάχνοντας ένα safe space

Μπορούμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον, όπως ένα θετικό κλίμα στο σπίτι, προσφέροντας αναψυκτικά ή γεύματα, επικοινωνώντας με ευγένεια κι ενθαρρύνοντας το ταίρι μας να χαλαρώσει. Προτείνουμε χρόνο για χαλάρωση κι οδηγούμε το ταίρι μας να αφουγκραστεί το αν χρειάζεται λίγο χρόνο να ξεκουραστεί και να ξεφορτωθεί το άγχος της δουλειάς. Προτείνουμε δραστηριότητες που το χαλαρώνουν, όπως να περπατήσουμε μαζί, να ασχοληθούμε με τα χόμπι του ή να παρακολουθήσουμε μια ταινία μαζί.

 

5. Εκφράσουμε την υποστήριξή μας

Λειτουργούμε έτσι ώστε, δηλαδή, να ξέρει ότι είμαστε εκεί για τον άνθρωπό μας και τον υποστηρίζουμε. Έπειτα, προσφέρουμε ενθάρρυνση και θετική ανατροφοδότηση, όπως το να ενθαρρύνουμε και να δείξουμε πόσο πιστεύουμε στις ικανότητές του. Παρέχουμε θετική ανατροφοδότηση για τις επιτυχίες του και προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στις θετικές πτυχές της εργασίας του.

 

6. Κατανοούμε τα όρια του

Κάποιες φορές το ταίρι μας μπορεί να χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει και να αποφορτιστεί από το άγχος της εργασίας. Χρειάζεται να σεβαστούμε τις ανάγκες του και μην πιέζουμε να μοιραστεί περισσότερα απ’ όσα θέλει. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής· είναι σημαντικό να βοηθήσουμε να διατηρήσει όρια όταν χάνεται και νιώθει πως δεν μπορεί.

 

7. Ενθαρρύνουμε την αναζήτηση βοήθειας

Αν η κατάσταση στη δουλειά είναι πολύ δύσκολη, ας ενθαρρύνουμε ν’ αναζητήσει εξωτερική βοήθεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση συμβουλών από συναδέλφους, τη συμβουλή ενός ειδικού ή ακόμα και την εξεύρεση ενός νέου εργασιακού περιβάλλοντος, αν απαιτείται.

 

8. Αποτρέπουμε από βίαιες και εν βρασμώ αποφάσεις

Αντίθετα, ενθαρρύνουμε να σκεφτεί τη μεγάλη εικόνα και να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης για ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματά του στην εργασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το ταίρι μας ν’ ανακαλύψει τις απαραίτητες αλλαγές και ν’ ανακτήσει τον έλεγχο.

 

9. Προτείνουμε στο ταίρι μας τρόπους διαχείρισης στρες

Ενθαρρύνουμε στην υγιή διαχείριση του στρες, όπως να το προτρέψουμε να αναζητήσει τρόπους διαχείρισής του, όπως η άσκηση, η αναπνοή, η μελέτη τεχνικών χαλάρωσης ή η συμμετοχή σε δραστηριότητες που το ευχαριστούν.

Το να δείξουμε ότι είμαστε πρόθυμοι ν’ ακούσουμε και να βοηθήσουμε γενικά, ίσως είναι το πιο βοηθητικό πράγμα. Υπάρχουν τόσα πραγματάκια που μπορούμε να κάνουμε για το ταίρι μας, που ούτε κόπο χρειάζονται, ούτε μεγάλα λόγια. Απλώς λίγη καλή διάθεση και προγραμματισμό για να βοηθηθεί και μη σου πω ότι κάποια από αυτά, αν τα κάνουμε και μαζί, μπορεί να ενισχύσουν και τη σχέση μας, κάνοντάς μας να περάσουμε λίγο πιο ποιοτικό χρόνο μαζί.

Συντάκτης: Ελένη Ιστορίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου