Στο πολύπλοκο ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής, η απόφαση να εξερευνήσετε τα βάθη της μέσω της ψυχοθεραπείας αντιπροσωπεύει έναν πράξη αναγέννησης. Είναι ένα ταξίδι ενδοσκόπησης, μια ευκαιρία να ανακαλύψετε κρυμμένα μονοπάτια του νου σας και να αντιμετωπίσετε τις σκιές που ίσως έχουν παραμείνει απαρατήρητες.

Η ψυχοθεραπεία, σε όλη της την πολυπλοκότητα, μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τέχνη, αλλά όπως και σε κάθε μορφή της, υπάρχουν στιγμές που η δημιουργική διαδικασία μπορεί να ανατραπεί ή να φαίνεται να κολλάει κάπου στην πορεία. Αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος πίσω από το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειές σας, η ψυχοθεραπεία δε φαίνεται να φέρνει τα αποτελέσματα που προσδοκούσατε;

 

1. Ατυχής επιλογή θεράποντα:

Ο επιλογή του σωστού ψυχολόγου είναι θεμελιώδης για την επιτυχία της ψυχοθεραπείας. Οι διάφοροι τύποι θεραπευτών έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και προσωπικότητες. Εάν νιώθουμε ότι δε συνδεόμαστε ή δεν είμαστε άνετα κι οικεία με τον θεραπευτή μας, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία μας. Αντίστοιχα, το να νιώθουμε φίλοι ή οικογένεια, επίσης δε θα είναι αποδοτικό για το ταξίδι μας στην ψυχοθεραπεία.

 

2. Ελλιπείς συνεδρίες:

Η συνεπής παρακολούθηση των συνεδριών είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της θεραπείας. Εάν υπάρχουν συχνές απουσίες ή ακυρώσεις, η συνολική αποτελεσματικότητα μπορεί να υπονομευθεί.

 

3. Ελλιπής άνοιγμα και ειλικρίνεια:

Η επίτευξη πραγματικής αλλαγής απαιτεί ανοικτή και ειλικρινή συνεργασία. Εάν δε μοιραζόμαστε ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ο θεραπευτής μας μπορεί να έχει περιορισμένη εικόνα για τα ζητήματά μας, επηρεάζοντας την ποιότητα της θεραπείας.

 

4. Ασαφείς στόχοι:

Η έλλειψη συγκεκριμένων στόχων μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση της προόδου. Ας συζητήσουμε με τον θεραπευτή μας για τους στόχους που επιθυμούμε να επιτύχουμε και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για την επίτευξή τους. Ας μην λογοκρίνουμε τον εαυτό μας και μην τρομάξουμε αν στην πορεία αλλάξουν. Σημασία έχει να υπάρχουν και να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Κατανοώντας τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε και γιατί όχι, να αλλάξουμε.

 

5. Υποκείμενα ψυχικά νοσήματα:

Υπάρχει η περίπτωση που άλλα ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές της διάθεσης ή αγχώδεις διαταραχές, να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι κρίσιμη και φυσικά χρειάζεται μια πιο στοχευμένη προσοχή ή και περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε ότι αποτυγχάνουμε, απλώς ίσως χρειαστεί να σηκώσουμε μανίκια.

 

6. Σύγκρουση «θέλω» με πραγματικότητα:

Οι προσδοκίες που έχουμε από την ψυχοθεραπεία μπορεί να μην είναι πραγματικές ή ρεαλιστικές. Εάν περιμένουμε γρήγορες λύσεις ή θεραπεία χωρίς δυσκολίες, μπορεί να ανακύψουν απογοητεύσεις. Η συνειδητοποίηση και η ρύθμιση αυτών των προσδοκιών θα μας βοηθήσει να ελευθερωθούμε από τις απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας και να εστιάσουμε στην πρόοδο που όντως κάνουμε.

 

7. Επικοινωνία με τον θεραπευτή:

Η ποιότητα της σχέσης μεταξύ ημών και του θεραπευτή μας είναι κρίσιμη. Εάν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην επικοινωνία ή αν έχουμε ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο που εκφράζονται τα ζητήματά μας, η ανοιχτή συζήτηση με τον θεραπευτή μας μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις κι αν όχι, καλό είναι να αναζητήσουμε άλλον θεράποντα.

 

8. Υποστήριξη εκτός συνεδριών:

Η θεραπευτική διαδικασία δε συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Η υποστήριξη εκτός αυτών μπορεί να περιλαμβάνει αυτομελέτη, εφαρμογή των εργαλείων που μας παρέχονται κι ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία θεραπείας.

 

9. Ακαμψία προσαρμογής σε αλλαγές της θεραπευτικής μεθόδου:

Η προσαρμογή της θεραπευτικής προσέγγισης είναι συχνά αναγκαία. Οι άνθρωποι διαφέρουν και μια προσέγγιση που λειτουργεί για έναν, ενδέχεται να μην είναι ιδανική για έναν άλλον. Η επικοινωνία αυτών των αναγκών με τον θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας.

 

10. Αυτοτιμωρία:

Ορισμένες φορές αδυνατούμε να είμαστε ψυχικά υγιείς γιατί αισθανόμαστε ότι δεν το αξίζουμε. Αυτοσαμποτάρουμε κάθε ευκαιρία εξέλιξης και ίασης κι αυτό γιατί μέσα από τον πόνο αισθανόμαστε ότι δίνουμε στην εαυτό μας μια υποτυπώδη εξιλέωση για κάτι. Το μόνο όμως που καταφέρνουμε, είναι να μας τραυματίζουμε περισσότερο.

 

Πώς προχωράμε;

-Ενίσχυση επικοινωνίας: Η διαπροσωπική σχέση με τον θεραπευτή μας αποτελεί το θεμέλιο λίθο για μια αποτελεσματική θεραπευτική πορεία. Ας αντιμετωπίσουμε ανοιχτά τις ανησυχίες μας και τις ενδεχόμενες προσαρμογές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επικοινωνία.

-Ενίσχυση αυτοαναγνώρισης: Ο πυλώνας της επιτυχίας είναι η αυτογνωσία. Αν κατανοήσουμε τους εαυτούς μας, τις ανάγκες σας και τους στόχους μας, όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

-Ευελιξία και προσαρμογή: Η ψυχοθεραπεία είναι δυναμική κι εξελίσσεται. Εάν κάτι δε λειτουργεί, ας μη φοβηθούμε να ζητήσουμε αλλαγές.

-Στήριξη εκτός συνεδριών: Χρειάζεται δουλίτσα στην ψυχοθεραπεία εκτός των συνεδριών. Ας χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία και τις στρατηγικές που μας έχουν δοθεί για αυτομελέτη για ενίσχυση της θετικής προόδου.

 

Συνοψίζοντας, η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ψυχοθεραπεία απαιτούν διαρκή επικοινωνία και συνεργασία. Με τη δέσμευση στη διαδικασία και την εξερεύνηση νέων προσεγγίσεων, μπορούμε να ταξιδέψουμε προς μια πιο υγιή πλευρά του εαυτού μας, αν και κανείς δεν είπε ότι αυτό θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως και κανείς δεν είπε ότι δε θα γίνει και ποτέ.

 

Συντάκτης: Ελένη Ιστορίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου