Η καθημερινή μας ζωή είναι συχνά γεμάτη υποχρεώσεις, προθεσμίες και πιέσεις. Οι ρουτίνες μας, μάς καταναγκάζουν να τηρούμε ένα χρονοδιάγραμμα και να εστιάζουμε στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Σ’ αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα, τα αυθόρμητα ξενύχτια και μεθύσια με τους φίλους μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα φωτεινό σημείο αναζωογόνησης.

Οι στιγμές που περνάμε με τους φίλους μας σε ένα αυθόρμητο ξενύχτι έχουν μια ξεχωριστή μαγεία. Αυτές οι στιγμές είναι γεμάτες γέλιο, αυθεντικές συζητήσεις κι ελευθερία έκφρασης. Γιατί μας χωρίζει η κάθε μέρα όπου η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων συχνά περιορίζεται σε επαγγελματικά θέματα ή κοινοτυπίες κι έτσι, οι στιγμές αυτές αποτελούν πνοή φρέσκου αέρα. Τα αυθόρμητα ξενύχτια και μεθύσια με τους φίλους μάς προσφέρουν ένα διάλειμμα από την καθημερινή μονοτονία και την ψυχολογική πίεση που μπορεί να αισθανόμαστε. Αυτές οι εμπειρίες μάς επιτρέπουν να ξεφύγουμε για λίγο από τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις μας, ενισχύοντας την αίσθηση της ελευθερίας και της αυθεντικότητας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων τύπου “είμαι από κάτω, έχεις κρασί ή να πεταχτώ σε καμιά κάβα;”, απολαμβάνουμε την παρέα των αγαπημένων μας ανθρώπων χωρίς τους περιορισμούς της καθημερινής ζωής. Ανταλλάσσουμε ιστορίες, γελάμε μαζί, ανακαλύπτουμε νέες πτυχές και δημιουργούμε ανεξίτηλες αναμνήσεις. Η αίσθηση της αμοιβαίας συνδρομής και της αλληλεγγύης σε αυτές τις στιγμές μπορεί να ενισχύσει τους δεσμούς μας με τους φίλους μας, να φτιάξει μια μικρή κοινότητα, μια φωλιά που θα μας κάνει να νιώσουμε ασφάλεια.

Κι η αλήθεια είναι πως μεγαλώνοντας αποκτούν άλλη αξία, αφού μπορούν να αποτελέσουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα και μας βοηθούν να διατηρήσουμε μια σωστή ισορροπία απέναντι στις διαρκείς ευθύνες της ενηλικίωσης. Άλλωστε, η συχνότητα των αυθόρμητων ξενυχτιών και μεθυσιών δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε μέρα όταν έχεις 2 παιδιά και δουλεύεις δεκάωρα. Και να ήθελες να συμβεί, μπορεί να είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία και ξεκούρασή σου. Έτσι, τι κι αν είναι σπάνιες πια, αυτές οι στιγμές μας θυμίζουν την αξία της κοινωνικής σύνδεσης και της ανθρώπινης διασκέδασης. Μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τις πιέσεις της καθημερινής ζωής και να ανανεωθούμε. Μας ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο της ξεγνοιασιάς και ταυτόχρονα μας οδηγούν ν’ ανακτήσουμε την ενέργεια και την ενθουσιώδη διάθεση που μπορεί να λείπει από τα βράδια μας.

Κάθε μεθύσι με φίλους σ’ έναν καναπέ, μας βοηθά να θυμηθούμε τη σημασία της ισορροπίας στη ζωή μας. Ενώ η καθημερινότητα μπορεί να μας καταναγκάζει να είμαστε συνέχεια σε λειτουργία και ν’ αφιερώνουμε χρόνο σε υποχρεώσεις, οι αυθόρμητες νύχτες αυτές, είναι ένα καλό καμπανάκι πως δε ζούμε για τη δουλειά μας μόνο ή για να έχουμε ευθύνες. Οι στιγμές διασκέδασης κι ανεμελιάς με φίλους, με καλούς φίλους, αποτελούν αναγκαίο αντίβαρο στις πιέσεις και τις υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής. Είναι μια άτυπη μορφή ψυχοθεραπείας, είναι εκείνο το “θα ακουμπήσω λίγο πάνω σου απόψε” με καλό κρασί και πολλές εξομολογήσεις. Είναι τα τσιγάρα στο μπαλκόνι και το “κάντε ησυχία μην ξυπνήσει το παιδί” όσο γελάμε για παλιά ευτράπελα της ζωής μας, ή το “θα κοιμηθείς εδώ απόψε” που λέμε σ’ έναν φίλο καθώς σπάμε για τον χωρισμό μας.

Αυθόρμητα ξενύχτια και μεθύσια που μας θυμίζουν γιατί αξίζει να έχει κανείς καλούς φίλους. Ας αξιοποιήσουμε αυτές τις στιγμές ως φόρτιση κι ανανέωση, αλλά ας μην επιτρέψουμε να είναι απλώς μια ένεση σε μια κατά τ’ άλλα μίζερη ζωή. Να είναι αυτό που τους αξίζει και ν’ αποτελούν στιγμές απόδρασης, ενθάρρυνσης κι ενότητας με τ’ αγαπημένα μας πρόσωπα. Να φέρνουν έναν ώμο ν΄ ακουμπήσουμε κι ένα γέλιο που δεν ξέραμε καν ότι κρύβεται μέσα μας, όσο μας υπενθυμίζουν τη σημασία της αυθεντικής κι ανεξίτηλης ανθρώπινης σύνδεσης.

Συντάκτης: Ελένη Ιστορίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου