Εκτεθειμένοι στον σύγχρονο κόσμο, ανάμεσα σε 8 δις, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε κουρασμένοι από τους ανθρώπους ανά περιόδους. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κι οι σχέσεις με τους άλλους μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητικές και να καταναλώνουν την ενέργειά μας. Η κούραση από τους ανθρώπους μπορεί να εκδηλώνεται με την αίσθηση ότι δε θέλουμε πλέον να επικοινωνούμε ή να συναναστραφούμε άλλους, αλλά ταυτόχρονα με όλη αυτή την αποστροφή, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση. Αυτή την αντίφαση, που μπορεί να απορρέει από ποικίλους παράγοντες, μελετάμε σήμερα.

Πρώτον, η κούραση από τους ανθρώπους μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής υπερφόρτωσης. Η συνεχής αλληλεπίδραση, η ανάγκη να είμαστε κοινωνικά προσβάσιμοι κι η πίεση ν’ ανταποκριθούμε στις κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση κούρασης και ανάγκης για απομόνωση. Έπειτα, μπορεί να απορρέει από αρνητικές εμπειρίες και συναισθήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις μας. Οι συγκρούσεις, οι απογοητεύσεις, οι προσβολές κι οι απώλειες μπορούν να δημιουργήσουν αποστασιοποίηση κι αποθάρρυνση απέναντι στη σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αντίφαση όπου ταυτόχρονα αισθανόμαστε την ανάγκη για απομόνωση, αλλά και την ανάγκη για σύνδεση κι υποστήριξη.

Τρίτον, η κούραση από τους ανθρώπους μπορεί να οφείλεται σ’ έναν εσωτερικό συναισθηματικό αγώνα. Συχνά, οι άνθρωποι νιώθουν πιέσεις να προσαρμοστούν σε κοινωνικά πρότυπα, να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των άλλων ή να είναι διαρκώς “σωστοί” στα μάτια τους. Αυτός ο αγώνας μπορεί να καταναλώσει την ενέργειά μας και να μας κάνει να νιώθουμε αποστασιοποιημένοι κι εξουθενωμένοι από την κοινωνία, ενώ παράλληλα έχουμε ανάγκη για αποδοχή. Αν κι η αντίφαση αυτή μπορεί, όντως, να φαίνεται περίεργη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η σχέση μας με τους άλλους είναι πολυπλοκότερη από ό,τι φαίνεται στην επιφάνεια. Η κούραση από τους ανθρώπους μπορεί να αντικατοπτρίζει την ανάγκη για ισορροπία, αυτογνωσία και προσωπική φροντίδα. Μπορεί να υποδείξει την ανάγκη να θέσουμε όρια, να αναγνωρίσουμε τις δικές μας ανάγκες και να επιδιώξουμε την ευεξία μας. Σε αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να εξισορροπήσουμε την ανάγκη για μοναξιά και την ανάγκη για το σχετίζεσθαι.

Αν αισθάνεσαι πως τους έχεις βαρεθεί όλους και ταυτόχρονα φοβερή μοναξιά, για ν’ αντιμετωπίσεις αυτήν την αντίφαση, μπορείς γι’ αρχή να εξετάσεις τους λόγους πίσω από την αίσθηση κούρασης κι ανάγκης απομόνωσης. Αυτή η γνώση μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα όριά σου και να διαχειριστείς την κοινωνική σου ζωή με ισορροπημένο τρόπο. Είναι επίσης σημαντικό να επιδιώξεις την προσωπική ευεξία σου, ασχολούμενος με δραστηριότητες που σε αναζωογονούν και σου προσφέρουν χαλάρωση.

Ενδεχομένως, η αναζήτηση ισορροπίας μπορεί να περιλαμβάνει το δύσκολο κομμάτι της διαλογής. Το να επιλέξουμε δηλαδή ποιες σχέσεις θέλουμε να διατηρήσουμε ή να αναπτύξουμε. Μπορεί να είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε σε αυτές που μας προσφέρουν ενέργεια και θετική επίδραση, όσο ταυτόχρονα θέτουμε όρια και προστατεύουμε την ενέργειά μας από αρνητικές επιρροές.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη επαφή και την ανάγκη γι’ αυτήν. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε συνεχώς διαθέσιμοι για τους άλλους κι ότι η μοναξιά και ο χρόνος για τον εαυτό μας είναι εξίσου σημαντικοί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαμόρφωσης υγιών συνηθειών αυτοφροντίδας, όπως ο διαλογισμός, η άσκηση ή χόμπι που μας χαρίζουν ευχαρίστηση κι αναζωογόνηση. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να λειτουργήσουν ως αποδυτήρια από την καθημερινή κούραση και να μας βοηθήσουν να θεσπίσουμε μια ισορροπημένη σχέση με την ανθρώπινη επαφή.

Επίσης, η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας, αν επιλέγουμε πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν και μας εμπνέουν κι όχι πρόσωπα που μας βάζουν πιο βαθιά στη μιζέρια μας. Μπορούμε να αναζητήσουμε ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα κι αξίες με εμάς, ώστε να δημιουργήσουμε εμπνευσμένες συνδέσεις και ν’ αποκτήσουμε νέες εμπειρίες.

Συνοψίζοντας, ναι, μπορεί να νιώθεις κουρασμένος από τους ανθρώπους και να έχεις την αίσθηση ότι δε θέλεις να βλέπεις άλλους, αλλά ταυτόχρονα να μην μπορείς να είσαι χωρίς την ανθρώπινη επαφή. Κι αυτό είναι οκ, απλώς θέλει και λίγο ψάξιμο.

Συντάκτης: Ελένη Ιστορίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου