Το ενδιαφέρον είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά στην ουσία είναι η αιτία που σ’ ενεργοποιεί για ν’ ασχοληθείς. Είναι αυτό που σε βάζει σε μια κατάσταση ν’ ανακαλύψεις και να εξερευνήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, χαρίζοντάς του την επιβεβαίωση της προσοχής σου. Μέχρι ν’ αντιληφθείς πως το άτομο που έχεις γνωρίσει δεν απολαμβάνει όσα του προσφέρεις, αλλά τα απαιτεί για να ικανοποιείται το εγώ του. Ευθύς αμέσως θ’ ανατρέξεις στις πληροφορίες του μυαλού σου για να καταλήξεις σε αδιάσειστα συμπεράσματα, από όλες εκείνες τις στιγμές, από βιώματα, αφηγήσεις φίλων και δικές σου εμπειρίες. Τελικά ναι, είναι νάρκισσος, καταλήγεις. Και πρέπει να σταματήσει να σου τρώει ενέργεια.

Ακολουθούν δέκα βασικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στον αφοπλισμό του, μια και καλή.

 

1. Αδιαφορία

Αν θες να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία, ηρεμία και γαλήνη, σταμάτα να επενδύεις και μην τον παίρνεις στα σοβαρά. Η αδιαφορία τον σκοτώνει, γιατί του αρέσει να νιώθει αρεστός κι αποδεκτός ακόμη και σε καταστάσεις που αντικειμενικά δεν το δικαιούται.

 

2. Επόμενη στάση

Ένας νάρκισσος δεν μπορεί να δεχτεί ότι μετά από εκείνον δεν υπάρχει το χάος. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι βρέθηκε άλλος άνθρωπος, καλύτερος από εκείνον να σου προσφέρει αυτό που εκείνος –προφανώς- δεν μπορούσε. Του έχεις «φυτέψει» άθελά σου άπειρες σκέψεις που θα τον κρατήσουν απασχολημένο για αρκετό καιρό.

 

 

3. Σιωπή

Ο νάρκισσος απεχθάνεται το silent treatment γιατί είναι ένα όπλο που ο ίδιο χρησιμοποιεί και στρέφεται εναντίον του. Επομένως, είναι καιρός να την εφαρμόσεις κι εσύ την τακτική αυτή, ως ένα βαθμό. Κι όταν το κάνεις, πάρε ποπ κορν κι απόλαυσε την πλοκή του έργου.

 

4. Ψυχραιμία

Το να είσαι ψύχραιμος γενικώς στη ζωή σου είναι πολύ σημαντικό και σπουδαίο. Επίσης, όμως δε δείχνεις ένταση ή πανικό, οπότε σε μια θυμωμένη κι ευάλωτη φάση σου δε φαίνονται τα τρωτά σημεία, που για έναν νάρκισσο είναι όπλα. Άρα, καλό θα είναι να παραμείνουν καλυμμένα γιατί δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα τον καταστήσουν ετοιμοπόλεμο σε μια αντιπαράθεση. Όσο περισσότερο παραμείνεις ψύχραιμος, τόσο ευκολότερα θα τον εξοργίσεις και θα εκραγεί.

 

5. Καθρέφτης

Ένας άλλος τρόπος για να παραμείνεις ανεπηρέαστος από τις αντιδράσεις του Νάρκισσου είναι να γίνεις καθρέφτης του. Ό,τι κάνει εκείνος, θα κάνεις κι εσύ. «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» κι ο αδύναμος θα λυγίσει· όχι, όμως, εσύ!

 

6. Έλλειψη χρόνου

Για ένα μυστήριο λόγο, θα είσαι πάντα με γεμάτο πρόγραμμα και θ’ αδυνατείς να έχεις λίγο χρόνο εύκαιρο γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Δε θα υπάρχει χρόνος, ούτε για έναν καφέ, μια βόλτα στο πάρκο, κάτι για να μπορεί ν’ απολαύσει την παρέα σου. Πότε δε θα δώσεις την εντύπωση πως αυτό γίνεται εσκεμμένα, γιατί το πρόσχημα θα είναι πιστευτό. Κι έτσι, πείθοντας πως έχεις ένα χρονοδιάγραμμα με πολλές υποχρεώσεις, τότε κι ο Νάρκισσος θ’ αναγκαστεί να τ’ αποδεχτεί.

 

7. Τέλος η δωρεάν ψυχοθεραπεία

Όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτό το στάδιο να συμμεριστούμε τα προβλήματα των άλλων. Όχι απλώς γινόμαστε καλοί ακροατές, αλλά θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά κάθε φορά με τις λύσεις που θα παρουσιάσουμε. Θα σπάσουμε το κεφαλάκι μας, να βρούμε το σωστότερο, το ιδανικότερο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το γυρίσεις στο «δεν ξέρω» και ν’ αποστασιοποιηθείς από την εμπλοκή σου και την προθυμία σου να βοηθήσεις. Η απουσία σου από τα προβλήματά του θα τον αναγκάσει ν’ ασχοληθεί ο ίδιος ή να ψάξει αλλού για μαλάκα.

 

8. Αυτοπεποίθηση

Όσο δουλεύεις με τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο θα κερδίζεις στη συναναστροφή μ’ έναν νάρκισσο. Εκείνος σ’ έχει επιλέξει γιατί είσαι το τέλειο θύμα. Θέλει να σ’ έχει κατά κάποιο τρόπο σε καταστολή. Να είσαι παθητικός και ταυτόχρονα ένας θαυμαστής που θα τον λατρεύει σε όλες του τις κινήσεις. Όταν πάψεις να είσαι αυλικός, τότε θα έχεις κερδίσει μια μάχη μ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

 

9. Αντιπαράθεση

Σε μια διένεξη, μη λάβεις μέρος. Ο νάρκισσος θα προσπαθήσει να υποστηρίξει τα δικά του επιχειρήματα κι ως γνωστόν, έχει πάντα δίκιο και δεν κάνει ποτέ λάθος. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείς να τον αφήσεις να πιστεύει τα δικά του και να μην εμπλακείς καθόλου. Θα δημιουργήσεις μια σύγχυση καθώς δε θα λάβει το φιντμπακ που περιμένει. Άσ’ τον να βασανίζεται κι απόλαυσε τη νίκη σου.

 

10. Χαρά 

Δεν υπάρχει πιο άμεση εξολόθρευση του ναρκισσιστή από το να σε βλέπει να λάμπεις από χαρά. Για εκείνον είναι μαχαίρι στην πληγή γιατί, αποδεικνύεται ότι πλέον δεν έχει καμία επιρροή πάνω σου. Επίσης, επιβεβαιώνει ότι βρήκες αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει, καθώς πάσχει από το ανικανοποίητο και δυστυχώς η ζωή του είναι μια ατέρμονη εσωτερική διαμάχη με τον εαυτό του.

 

Τελικά οι ναρκισσιστές, αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας που υποφέρει. Είναι μια πάστα ανθρώπων που έχουν υποστεί βία και την επιστρέφουν. Η επιρροή τους είναι δυσάρεστη και μερικές φορές καταστροφική για εκείνους που εμπλέκονται στα δίχτυα τους. Αν, όμως, το εξετάσεις πιο βαθιά, είναι απλώς άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια για να ιαθούν. Να θυμάσαι, όμως, πως δεν είσαι εσύ υπεύθυνος να τη δώσεις, πόσω μάλλον αν αυτό συνεπάγεται τη δική σου καταστροφή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου