Το εσωτερικό μας παιδί, είναι αυτό που πολλές φορές μας κατευθύνει. Εκείνες τις στιγμές που η συμπεριφορά μας δεν έχει εξήγηση κι εμείς νιώθουμε να χάνουμε τον εαυτό μας, συμβαίνουν γιατί αυτό ακριβώς το παιδί παραμελείται και διαμαρτύρεται. Κι είτε μας αρέσει, είτε όχι, όταν αυτό συμβεί, χρειάζεται να δοθεί η δέουσα σημασία για να έρθουμε πιο κοντά με τον εσωτερικό μας κόσμο και να συμφιλιωθούμε με γεγονότα που παραμένουν άλυτα.

Πώς, όμως γίνεται αυτό στην πράξη; Εμείς έχουμε βρει και αριθμήσει τους έξι επικρατέστερους τρόπους, που θα μπορούσε κάποιος να έρθει σε άμεση επικοινωνία με το δικό του, εσωτερικό παιδί.

 

1 Αγκάλιασε την ακαταστασία

Ως παιδί, δεν υπήρχε ο κανονισμός να έχεις το δωμάτιό σου καθαρό και σε τάξη κάθε ώρα και στιγμή. Ε! δεν πειράζει κι αν το αφήσεις και λίγο ακατάστατο. Ας μην είσαι το καλό παιδί για κάποιες μέρες. Δε χρειάζεται όλα να αγγίζουν την τελειότητα. Εξάλλου, δεν είσαι τέλειος για να τα κάνεις όλα τόσο σωστά. Αγάπησε τον εαυτό σου κι αν το στρώμα, το σαλόνι, η κουζίνα, είναι λίγο άνω κάτω, θα ζήσουμε! Θυμήσου, ως παιδί δεν ήσουν ψυχαναγκαστικός, τώρα τι άλλαξε;

 

2. Να λες την αλήθεια

Θυμάσαι, πως όταν μιλούσες κι έλεγες τα νέα σου, τα έλεγες όπως ακριβώς συνέβαιναν; Δηλαδή, δε σκεφτόσουν να μην πεις την τάδε λέξη, να μη χρησιμοποιήσεις την τάδε έκφραση κι ενοχλήσεις και πειράξεις τον απέναντί σου. Δεν έμπαινες σε αυτό τον κυκεώνα σκέψεων, για το πώς να το διαχειριστείς. Δε ρωτούσες, δεν έψαχνες στο διαδίκτυο και δε σε απασχολούσε σε τόσο μεγάλο βαθμό η ενσυναίσθηση. Τα πράγματα, ήταν απλά. Το έλεγες κι έφευγες να συνεχίσεις το παιχνίδι σου. Με ένα γεμάτο στήθος από χαρά κι ένα λαμπερό χαμόγελο που διακοσμούσε το πρόσωπό σου.

 

3. Βγες βόλτα με σένα

Να πας τον εαυτό σου βόλτα. Όπως, ως παιδί έβγαινες το απόγευμα να συναντήσεις τους φίλους σου κι όσο περίμενες να έρθουν, παρατηρούσες τις ομορφιές της γειτονιάς. Χάζευες τις αυλές, τα φυτά και τα δένδρα που υπήρχαν στο γειτονικό πάρκο. Έπαιζες με τη βρύση που έτρεχε νερό και γέμιζες τα μπαλόνια με το υγρό στοιχείο. Πείραζες τους περαστικούς κι άλλοτε έκανες σκανταλιές στο χώμα με ένα κλαράκι ξύλο. Όλα αυτά, σε έφερναν κοντά στη φύση κι ένας περίπατος, θα σε βάλει πάλι στη θέση να ανακαλύψεις, να πειραματιστείς και να αφουγκραστείς τη φυσική ομορφιά. Είναι κάτι που χρειάζεσαι, γιατί εκείνο το παιδί διψάει ακόμη για μάθηση κι εξερεύνηση. Τόλμησε να το φροντίσεις.

 

4. Διάβασε ένα παιδικό βιβλίο

Πάρε από τη βιβλιοθήκη εκείνο το παιδικό βιβλίο που διάβαζες συχνά. Εκείνο που αγάπησες την ιστορία του και για ένα χρονικό διάστημα, το είχες μάθει σχεδόν απ” έξω. Διάβασέ το ξανά και προσπάθησε να επαναφέρεις εκείνο το συναίσθημα για λίγο. Κλείσε τα μάτια σου και άσ’ το να σε συνεπάρει μαζί με εκείνη την παιδική ιστορία που κρύβει όμορφες ανεξίτηλες εικόνες στο μυαλό σου. Αν δεν υπάρχει το συγκεκριμένο βιβλίο, φρόντισε να το προμηθευτείς ξανά και ταξίδεψε μαζί του, σαν παιδί.

 

5. Ξεκίνα την τέχνη που ήθελες πάντα να μάθεις

Δοκίμασε να μάθεις μια τέχνη που σε εκφράζει ως άνθρωπο και σου θυμίζει στιγμές που είχες ως παιδί. Κάνε κάτι δημιουργικό που, άλλωστε, θα είναι ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα σου. Θα είναι η δική σου ώρα και κάθε φορά που έχεις μάθημα, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις το συναίσθημα που εισπράττεις. Είναι μοναδικό και συνδέεται άρρηκτα με τα παιδικά σου χρόνια, όπως εκείνες τις ώρες που έκανες χειροτεχνία στην τάξη. Κι άσε τα αποτελέσματα να εντυπωσιάσουν, όπως ακριβώς και τότε στο σχολείο.

 

6. Χόρεψε εντελώς άτσαλα κι άγρια μέχρι να λαχανιάσεις

Όταν ήσουν παιδί, χόρευες ξέφρενα στο άκουσμα των τραγουδιών. Ενίοτε έπιανες κι ένα μπουκάλι και τραγουδούσες. Άκρως παιδικό κι αθώο, αλλά, όμως το έκανες και το ζούσες. Να το επαναλάβεις και τώρα. Βάλε μουσική κι αφέσου στον ρυθμό από τον ήχο που σε ταξιδεύει. Θα νιώσεις χαρά κι ευθυμία. Βάλε τον εαυτό σου να ακολουθήσει όπως αισθάνεται τη μουσική και θα βρεθείς χωρίς να το καταλαβαίνεις, να χαμογελάς ακατάπαυστα.

 

Κάπως έτσι φτάσαμε στις έξι προσπάθειες για να συνδεθείς με το εσωτερικό σου παιδί και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορείς να το επιτύχεις. Αν γνωρίζεις, ακολούθησέ τους και μη σταματάς να σε αγαπάς. Όταν υπάρχει αγάπη, τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να χάσεις την επαφή σου, με εκείνο το παιδί που υπάρχει μέσα σου. Φρόντισε αυτή η σύνδεση να επανέλθει και μην τη χάσεις ποτέ.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου