Γνωρίζεις κάποιον και ξεκινάς με διάθεση να τον κατακτήσεις με όλα σου τα όπλα. Επιθυμείς να τον προσελκύσεις με το χιούμορ σου, την καλοφτιαγμένη εμφάνισή σου, τους ωραίους τρόπους σου κι οδεύεις προς τη νίκη. Βλέπεις ότι ο άλλος έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σου κι ενώ το πράγμα έχει ζεστάνει για τα καλά, ξαφνικά σε βάζει στον πάγο. Ωστόσο, μένεις μαζί του κάνοντας υπομονή και περιμένεις πότε θα αποφασίσει να επανέλθει από το ice mode που έχει πέσει. Αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι αυτό που τον κάνει να παίζει το γνωστό παιχνίδι κρύο-ζέστη;

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη συμπεριφορά «κρύο-ζέστη» στην πραγματικότητα βάζει έναν τοίχο ανάμεσα στη σχέση. Συνήθως αυτή η συμπεριφορά προκύπτει από ανασφάλεια ή κάποιου είδους αμφιβολία. Πρόκειται για άτομα που φοβούνται τη δέσμευση γι’ αυτό και η συμπεριφορά τους έχει σκαμπανεβάσματα και βρίσκεσαι να δέχεσαι ένα διαρκές σκωτσέζικο ντους. Η σχέση αυτή λοιπόν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί υγιής γιατί δεν έχει σωστές βάσεις, ενώ το πρόσημο αυτό αφορά και τα δύο πρόσωπα της σχέσης αφού και η πλευρά που υφίσταται την αντιμετώπιση αυτή και μένει, δείχνει ανασφαλής κι αναποφάσιστη.

Συνήθως ένα άτομο που ακολουθεί αυτή την τακτική συμπεριφέρεται αδιάφορα ως προς το άλλο πρόσωπο και βρίσκει μια δικαιολογία πάντα την τελευταία στιγμή να σου αλλάξει τα πλάνα. Συχνά νιώθεις ότι σε αφήνει μετέωρο στο «θα δούμε και δεν ξέρω ακόμα». Δεν κάνει σχέδια, δεν μπορεί να μη μιλάει αόριστα. Μπορεί επίσης να αργεί να απαντήσει στα μηνύματά σου ή να μην απαντά στις κλήσεις σου για μια μέρα με σκοπό να σε κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ την αμέσως επόμενη να το παίζει χαλαρός και άνετος. Είναι αυτός ο άνθρωπος που τη μια θα σε ανεβάζει στα ουράνια και την άλλη θα σε κάνει να πέφτεις στα πατώματα. Δε ξεκαθαρίζει σκοπίμως τι θέλει κι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να ψάχνεται και με άλλα άτομα.

Οι πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν κάποιον να ακολουθεί αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να είναι:

-Φόβος για μελλοντική δέσμευση

-Χαμηλή αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθηση

-Τάση για ναρκισσισμό

-Παρελθοντικό τραύμα

-Περηφάνια κι αδυναμία έκθεσης εαυτού

Το αντίκτυπο που έχει μια τέτοιου είδους σχέση είναι να εξαντληθείτε συναισθηματικά κι οι δύο χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη. Κι η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις δημιουργούνται για να μας ωριμάζουν και όχι για να μας κουράζουν. Κάποια στιγμή η τακτική αυτή δε θα φαντάζει τόσο θελκτική, όσο το μυστήριο που βίωνες στην αρχική σας επικοινωνία- που ήταν μια ανύπαρκτη και μια ιδανική. Σε κάθε περίπτωση, είναι λες και ταΐζετε ο ένας τον άλλον ανασφάλεια, σε μια προσπάθεια να καλύψετε τα κενά σας για προσοχή κι αποδοχή. Είναι μια φάση αρκετά επώδυνη και για τους δύο καθότι βρίσκεσαι σε μια συνεχή πάλη. Τη μια εβδομάδα είσαι άσπρο και την άλλη μαύρο· δε νομίζεις ότι πρέπει να προχωρήσεις στο επόμενο χρώμα;

Όλες οι σχέσεις έχουν το δικό τους ρίσκο και τη δική τους βαρύτητα ευθυνών. Τόλμησε να βρεις κάποιον που θα σε νιώθει και θα τον νιώθεις εξίσου, χωρίς να βασανίζεσαι με επιπόλαιες κινήσεις. Μην απομακρύνεσαι από την ευτυχία που μπορεί να σου προσφέρει μια ουσιαστική σχέση. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους-στηρίγματα για να ακουμπάμε την καρδούλα μας και να ανεβαίνουμε λίγο πιο ψηλά.

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου