Η μέρα των νεκρών ή αλλιώς Halloween. Μια μέρα με μεγάλη ιστορία. Ήδη άρχισες να σκέφτεσαι ταινίες τρόμου και τρομακτικά κουστούμια. Αναρωτιέσαι τι το διαφορετικό έχει κι είναι τόσο συναρπαστική η συγκεκριμένη μέρα. Αν δεν την έχεις ζήσει αυτή την εμπειρία, δεν μπορείς να έχεις άποψη. Είναι συναρπαστικό το όλο κλίμα κι αν το ζήσεις μία φορά, θα το σκέφτεσαι και θα προσμένεις μια ακόμη ευκαιρία να είσαι εκεί.

Είναι ιεροτελεστία, έχει τη δική του μαγεία κι όταν το βιώσεις, σίγουρα θα το λατρέψεις, ίσως περισσότερο κι απ’ τη δική μας γνώριμη «αποκριά». Είναι μια μεγάλη γιορτή που συνηθίζεται στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα ντυθείς δικαιολογημένα κάτι σε μάγισσα, νεκρός ή οτιδήποτε έχει να κάνει με τη «gothic» σκηνή, που όπως και να το κάνουμε είναι πιο εντυπωσιακό από στολές Batman και πριγκίπισσες.

Σίγουρα για κάποιους δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο. Η ονομασία και μόνο δημιουργεί μια αποστροφή. Κάνεις συνειρμούς και σε ενοχλεί ή σε τρομάζει ό,τι έχει να κάνει με θάνατο και δυσάρεστα γεγονότα. Διαπιστώνεις, όμως, ότι είναι μόνο η αμφίεση κι όλο το υπόλοιπο είναι μια διαρκής διασκέδαση.

Αν το δεις από άλλη οπτική είναι ουσιαστικά μια εμπορική μέρα που την έχουν μετατρέψει σε γιορτή. Είναι η δική τους έννοια της απόκριας. Όπως εμείς συνηθίζουμε να καίμε για μια μέρα τον «καρνάβαλο», έτσι κι εκείνοι ακολουθούν μια προκαθορισμένη διαδικασία. Περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι, μασκαρεμένοι κι εύχονται «φάρσα ή κέρασμα».

Αν βρεθείς ποτέ σε μια πόλη που ζει και γιορτάζει σε ρυθμούς Halloween θα καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς. Οι ετοιμασίες ξεκινάνε βδομάδες πριν. Στολίζουν τα σπίτια με σκουπόξυλα, κολοκύθες κι εκείνο το βράδυ ο κόσμος περιφέρεται απ’ το ένα σπίτι στο άλλο. Οι κολοκύθες, για τη συγκεκριμένη βράδια ανάβουν με κεράκια και βλέπεις χαμόγελα –κάπως ανατριχιαστικά– να τρεμοπαίζουν.

Μη σου τύχει, βέβαια, να είσαι στο σπίτι και να μην έχεις ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Θα σου χτυπήσουν την πόρτα και θα σου πουν «κέρασμα ή φάρσα» κι αν δεν κεράσεις θα δεις το τοίχο του σπιτιού σου να γίνεται ένα μιξ από κολοκύθα και αβγά. Ακριβώς, δεν αστειεύονται και δεν κάνουν διακρίσεις -ακόμα κι αν δεν ξέρεις ή αν είσαι ξένος. Απ’ τη στιγμή που άνοιξες την πόρτα θα ασχοληθείς ή θα ασχοληθούν εκείνοι.

Υπάρχει μια κινητικότητα εκείνο το βράδυ, το σκοτεινό κλίμα θυμίζει λίγο-πολύ τη δική μας Μεγάλη Παρασκευή. Με κολοκύθες γεμάτες κεριά περπατάνε και χτυπάνε πόρτες για να τους κεράσεις. Πρέπει να έχεις φροντίσει γι’ αυτό, διαφορετικά θα περάσεις το βράδυ σου με το καθαριστικό αγκαλιά.

Βέβαια, αν αποφασίσεις να λάβεις μέρος κι εσύ, θα καταλάβεις πως αξίζει αυτή η εμπειρία. Οι συζητήσεις έχουν ένα κυρίως θέμα: πνεύματα και νεκρούς. Αν είσαι λάτρης του είδους θα το αγαπήσεις και θα ερωτευτείς αυτή τη στιγμή. Είναι μόνο μία φορά το χρόνο και αξίζει την προσπάθεια να εγκλιματιστείς με το σύνολο.

Τόλμησε να ντυθείς, να ακολουθήσεις την παρέα και να χτυπήσεις πόρτες. Όλοι είναι χαμογελαστοί και το αποδέχονται πολύ γλυκά και φιλικά. Κάποιοι είναι γενναίοι δίνουν χρήματα αντί για κέρασμα. Θυμίζει η κατάσταση λίγο Χριστούγεννα, όπως τότε που έβγαινες σαν παιδί να πεις τα «κάλαντα». Έχει πολλά στοιχεία απ’ τη δική μας πατρίδα και θρησκεία σε μια διαφορετική παραλλαγή.

Το δέχεσαι απλόχερα γιατί σου βγάζει κάτι αθώο, παιδικό γεμάτο γέλιο και χαρά. Δε σε απασχολεί που το κεντρικό στοιχείο έχει να κάνει με τρομακτικά άψυχα αντικείμενα. Είναι μια μοναδική εμπειρία που ίσως να μη σου δοθεί ξανά η ευκαιρία χρονικά να τη ζήσεις.

Έχει ένα υπέροχο αποτέλεσμα γιατί η πόλη ζει σε ξέφρενους ρυθμούς και καταλήγεις να βρίσκεσαι σε κάποιο πάρτι. Βλέπεις ενδιαφέροντα και πρωτότυπα κουστούμια που σε εντυπωσιάζουν. Μιλάς με κόσμο και όλοι σου εύχονται Happy Halloween.

Το έζησες και ξέρεις τώρα, όταν έρχεται αυτή η μέρα ότι σε διακατέχει η γλυκία ανάμνηση της στιγμής εκείνης. Τη νοσταλγείς, γιατί την αγάπησες και θέλεις να γιορτάσεις όπως ακριβώς τη θυμάσαι. Θα την αντάλλασες με οτιδήποτε για να είσαι εκεί. Να ντυθείς κι εσύ, να ξεχυθείς στις γειτονιές και να ευχηθείς «κέρασμα ή φάρσα».

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη