Δύσκολη υπόθεση η σχέση στις μέρες μας. Είναι όλα αινιγματικά και για να ξεκινήσει μια κατάσταση θέλει τη δική της προσπάθεια. Πόσο μάλλον να διατηρηθεί και να αντέξει στο χρόνο. Είναι πολλοί οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν μια σχέση. Θέλει σωστή συνεργασία κι απ’ τις δυο πλευρές, κατανόηση, σεβασμό κι εμπιστοσύνη. Πάντα υπάρχουν βέβαια κι οι δυσάρεστες στιγμές. Εκείνες, με τις έντονες αντιπαραθέσεις, τους τσακωμούς και την απογοήτευση.

Θα πίστευε κανείς πως όποιος μπαίνει σε μια σχέση θα έπρεπε να είναι ισορροπημένος. Δηλαδή θα τα έχει βρει με τον εαυτό του και θα θέλει ένα σύντροφο για να μοιραστεί τις χαρές της ζωής. Σίγουρα, την εξέλιξη μιας σχέσης δεν μπορεί να τη γνωρίζει κανείς. Με βάση αυτό, το δυσκολότερο κομμάτι για έναν ισορροπημένο άνθρωπο είναι να βρει τον κατάλληλο σύντροφο που να πληροί τα δικά του στάνταρ. Κριτήρια, που διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όταν κάποιος γνωρίζει τι θέλει, χρειάζεται μια αναγνωριστική περίοδο. Μια ενδιάμεση κατάσταση όπου θα μπαίνει και θα βγαίνει σε ένα είδος ψευτοσχέσης. Είναι ένα δοκιμαστικό στάδιο για να δει ποιος είναι ο άλλος. Είναι μία περίοδος όπου σίγουρα ταλαιπωρούνται κι οι δύο. Όταν, όμως, καταλήξει κι είναι αυτό που επιθυμεί, τότε θα σταματήσει να λειτουργεί έτσι και θα περάσει στο κυρίως παιχνίδι, τη σχέση

Εκεί θα τα δώσει όλα. Θα είναι αυστηρός με τον άλλον. Θα υπάρχουν απαιτήσεις οι οποίες θα είναι αμφίδρομες. Αυτή η σχέση θα έχει δοκιμαστεί αρκετά, θα έχει ωριμάσει και θα είναι πλέον αδιάσπαστη. Θα ξέρει τον απέναντί του και μαζί θα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύπτουν. Θα υπάρχει αμοιβαία, κατανόηση και σεβασμός, αξίες που δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Είναι οι γερές βάσεις που έχουν μπει απ’ την αρχή. Σε όποιες μικρές αντιπαραθέσεις, δε θα υπάρξει ρήγμα ικανό να τις κλονίσει. Θα είναι μια στιγμή, στην οποία, ο ένας θα δώσει χώρο και χρόνο στον άλλον να κατανοήσει και να αμβλύνει τη διαφωνία. Μαζί θα βρουν λύση και θα διευθετήσουν οτιδήποτε τους προβληματίζει. Είναι μια γλυκιά συνεργασία, που είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι αγάπη. Είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να υπάρχει σε μια σχέση.

Αντιθέτως, όταν η σχέση δεν έχει δοκιμαστεί εξαρχής κι ο ένας δεν έχει γνωρίσει τον άλλον, παραμονεύει ο κίνδυνος της διάλυσης. Υπάρχει βέβαια κι η συνήθεια. Ίσως ο ένας απ’ τους δυο πάντα αναλαμβάνει τις ευθύνες κι ας μην είναι αυτός που φταίει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει διάρκεια, αλλά τα συναισθήματα δεν είναι αμοιβαία, χωρίς ουσιαστικό βάθος. Είναι ένα είδος εκμετάλλευσης. Ο κυρίαρχος της σχέσης θεωρεί τον άλλο δεδομένο.

Μια τέτοια κατάσταση δε θα έχει πολύ μέλλον, γιατί όσο μεγάλες αντοχές κι αν έχεις, σε βάθος χρόνου θα τελειώσουν τα αποθέματα. Θα έρθει στιγμή όπου εκείνος που μέχρι πριν υποχωρούσε, χαμήλωνε τους τόνους κι έσκυβε το κεφάλι, θα σταματήσει να το κάνει. Σε εκείνο το σημείο που ο παθητικός θα αντιδράσει και θα φύγει, ο κυρίαρχος θα αναστατωθεί.

Οι «ισορροπίες» της συγκεκριμένης σχέσης θα αλλάξουν. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο από τα συνηθισμένα κι εκεί θα έπρεπε να μπουν όρια. Τι να τα κάνεις, όμως, τα αργοπορημένα όρια; Όταν ο άλλος έχει μάθει να λειτουργεί διαφορετικά για αρκετό καιρό. Θα του φανεί παράξενη αυτή η αντίδραση. Θα υποκριθεί ότι συμφωνεί σε αυτό που επιθυμεί ο απέναντί του, για να φέρει την κατάσταση στα μέτρα του.

Δύσκολα, όμως, αλλάζει κάτι το κατεστημένο, όσο κι αν θέλουμε να το διορθώσουμε. Αφού τα όρια δεν έχουν μπει εξαρχής κι ο άλλος δεν έχει αποδεχτεί εσένα έτσι όπως είσαι, δεν πρόκειται αυτό να αλλάξει στην πορεία. Αυτό θα φανεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η απογοήτευση θα μεγαλώνει ολοένα. Θα αναθεωρείς και λίγο-πολύ θα καταλήξεις πως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι για σένα.

Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι και μετά από 30 χρόνια δεν τον ξέρεις τον άλλο. Ότι απλά ξημέρωσε μια μέρα που εκείνος άλλαξε ριζικά. Το ότι μια σχέση ξεπέρασε τη δεκαετία σημαίνει ότι είχε μια ομαλή εξέλιξη. Είχαν πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ τους κι οι δύσκολες στιγμές δεν τους εμπόδισαν, αντιθέτως τους ενδυνάμωσαν. Ξεπέρασαν πολλά κι άντεξαν στο χρόνο. Ανεξάρτητα, αν ο ένας απ’ τους δυο επέλεξε, τελικά, κάτι διαφορετικό στη ζωή του. Σαφώς, κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το αύριο κι όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Η σωστή αξιολόγηση του υποψήφιου είναι θέμα δοκιμασίας. Οι διαφωνίες ανάμεσα στα ζευγάρια πάντα θα υπάρχουν κι είναι καθαρά θέμα επιλογής. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να δεις και να εξετάσεις τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει. Βεβαιώσου για τις προθέσεις του, ζήσε μαζί του σε διάφορες στιγμές και κατάλαβε αν αυτός θα συμπλήρωνε τη δική σου ζωή.

Όλες αυτές οι στιγμές είναι αυτές που θα σου δώσουν τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου. Δες τον σε μια στιγμή θυμού κι εκεί θα καταλάβεις μελλοντικά πώς θα αντιμετώπιζε μια δική σας στιγμή. Οι συνήθειες του σήμερα απεικονίζουν το αύριο κι αν τις παραβλέψεις, να είσαι σίγουρος πως αυτές δε θα παραβλέψουν εσένα. Τότε θα σου σκάσουν τα δυσάρεστα, αυτά που τυφλά απέφυγες.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη