Το γιορτινό τραπέζι είναι έτοιμο, γεμάτο ένα σκασμό καλούδια. Θα βρεις το τυρί που αρέσει στον θείο, τη σάλτσα που φτιάχνεται μόνο για την ξαδέρφη, λουκάνικα, μπριζόλες και γαλοπούλα που θα την τιμήσουν οι περισσότεροι. Θα βρεις και ψωμί -πολύσπορο, μαύρο κι αφράτο- κι ένα σωρό άλλες γεύσεις σε μεγάλη ποικιλία.

Όλοι έχουν συμβάλει σ’ αυτό το τραπέζι και έχουν φροντίσει να προμηθευτούν εκείνα που ανταποκρίνονται στις δικές τους προτιμήσεις. Κι όταν καθίσουν για φαγητό, οι μισοί θα ξεκινήσουν απευθείας να τρώνε και κάποιοι άλλοι θα μοιράζουν ευχές. Θα είναι κι ο μικρός στη γωνία, που μόλις μπαίνει στην εφηβεία και στο πρόσωπό του διαγράφεται ξεκάθαρα ένα μειδίαμα. Σε κάθε κουβέντα και βλέμμα ασκεί κριτική και όλο ακούγεται ένα «ουφ» ή ένα «αμάν» μέχρι να φορέσει τα ακουστικά του για να αποφύγει τις ανιαρές κουβέντες. Και κάπου εκεί θ’ ακούσεις τους μεγάλους να συμπληρώνουν ένα «άστον, περνάει τη φάση του» κι όλοι θ’ αρχίσουν να μασουλάνε.

Ο παππούς με δυσκολία ακούει τι λένε οι υπόλοιποι και θα ανοίξει κουβέντα για το υποθηκοφυλακείο και για κάτι άλλα χαρτιά που έχουν μια ταλαίπωρη διαδικασία. «Έλα πατέρα, άλλη στιγμή θα τα πούμε αυτά», θα ακουστεί και τότε ο παππούς θα ανεβάσει πίεση από την αδιαφορία της κόρης. Ο σύζυγός της θα την επιπλήξει για τον τρόπο που μίλησε στον πατέρα της και κάπως έτσι τα αίματα θα αρχίσουν να ανάβουν. Εκείνη, με τη σειρά της, θα ξεροκαταπιεί και το βλοσυρό της βλέμμα θα υπόσχεται συνέχεια αργότερα στο σπίτι.

Η μικρή κάπου πιο πέρα θα φτιάχνεται και θα προσέχει το μαλλί. Μη χαλάσει, μη σπάσει και το μακιγιάζ μείνει παράταιρο στη γενική της παρουσία, μη δεν καταφέρει να λάμψει αργότερα στα μπουζούκια. Η φωτογραφία με τη γαλοπούλα έχει ήδη γίνει viral και όλο και τσεκάρει να δει πόσο αυξήθηκαν τα likes. Σ’ αυτό το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, θα χυθεί κρασί πάνω στο τραπεζομάντιλο και η άλλη κόρη θα αγχωθεί να το αλλάξει. Είναι μεταξωτό και δώρο απ’ τη μητέρα που επισκέφτηκε την Τουρκία. Ο σύζυγός της θα αρχίσει τη μουρμούρα για την επιλογή του καλύτερου τραπεζομάντηλου γι’ αυτό το τραπέζι (μιας και ήξερε εξαρχής ότι άκλαυτο θα πάει).

 

 

Μέσα σ’ όλα αυτά, η αδερφή θα τρώει την baby πατάτα και θα κάνει την κουφή κι ανήξερη, αλλά το αφτί θα είναι τέρμα συνδεδεμένο με τον κουνιάδο. Ένα ανεπαίσθητό γελάκι κάνει την εμφάνισή του αλλά εκείνη γυροφέρνει την πατάτα στον ουρανίσκο σαν κάτι μαγικό και δε θα επιτρέψει σε κανέναν να της διακόψει την απόλαυση. Η γιαγιά που της έχουν αφαιρέσει το ακουστικό, κάθεται αμέριμνη και παίρνει κομμάτια από το πιάτο με το χέρι της. Χαμογελάει συνεχώς και παρατηρεί. Δεν καταλαβαίνει και κανείς δεν της δίνει σημασία. Είναι σε  εορταστικό mood -ίσως να ‘ναι και η μόνη.

Τα πιτσιρίκια περιφέρονται αγκαλιά με τα δώρα τους. Κάνουν τον γύρο του τραπεζιού και όλο και κάποια φωνή ακούγεται, αλλά ανενόχλητα συνεχίζουν το παιχνίδι. Κάπου-κάπου κλέβουν κάνα κομμάτι κρέας και συνεχίζουν το κυνηγητό τους. Κι ενώ όλοι μιλάνε για την αύξηση της τιμής της βενζίνης, όλο και κάποιο νέο θα σκάσει από σπόντα. Και μαζί με το νέο αυτό, θα αρχίσει καθένας να λέει τα δικά του και διαφορετικές απόψεις θα πέσουν στο τραπέζι. Κουβέντες γλυκές και πικρές, με τους παρευρισκόμενους να δίνουν ρεσιτάλ. Όσα δεν έχουν μοιραστεί μεταξύ τους τόσο καιρό, είναι ευκαιρία να ειπωθούν στο γιορτινό τραπέζι.

Μοιάζει σαν να δίνουν τα μέλη της οικογένειας ραντεβού για να γίνει ο προγραμματισμένος οικογενειακός έλεγχος, η άσκηση κριτικής για το ποιος έκανε τι και αμέσως τα σχόλια και οι ίντριγκες να πάρουν φωτιά. Κάποιες παρεξηγήσεις θα προκύψουν που άλλες θα λυθούν στη στιγμή κι άλλες θα κρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να επαναληφθεί παρόμοιο συμπόσιο και να έρθει η στιγμή της συμφιλίωσης.

Σε κάθε τραπέζι πάνω-κάτω τα ίδια και τα ίδια. Εξάλλου, η οικογένεια δύσκολα αλλάζει απόψεις και συνήθειες. Το ίδιο κι απαράλλαχτο μοτίβο συμπεριφοράς όσα χρόνια κι αν περάσουν. Σε ένα οικογενειακό τραπέζι, είναι η ευκαιρία να βγουν τα άπλυτα στη φόρα. Κι αυτό είναι απολαυστικό όταν συμβαίνει μια δυο φορές τον χρόνο, περισσότερο όμως βλάπτει!

Καλές γιορτές!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.