Στη ζωή θα μάθεις πως όλα είναι ένα ρίσκο, ένα ατελείωτο παιχνίδι. Είναι δική σου η επιλογή αν θα είσαι ενεργός σε αυτό το παιχνίδι και ποιον ρόλο θα έχεις. Θα υπάρξουν φορές που θα είσαι το θύμα κι άλλοτε ο θύτης. Πρέπει να γνωρίζεις πως όλα έχουν συνέπειες και το ανάλογο τίμημα.

Είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις όλα αυτά που ξεδιπλώνονται στην καθημερινότητά σου με μια σχετική δύναμη και σοφία. Είναι η αδρεναλίνη που χτυπάει κόκκινο και νιώθεις τη κάθε στιγμή έντονα. Νιώθεις την καρδιά σου να κοντεύει να σπάσει και με μεγάλη ανυπομονησία θες να βγεις απ’ τη συγκεκριμένη κατάσταση αλώβητος. Εκεί ηρεμείς, χαλαρώνεις και γίνεται η εγκεφαλική επεξεργασία απ’ την πρόσφατη εμπειρία σου. Μαθαίνεις, απορρίπτεις και συγκρατείς αυτά που εσύ θες.

Είναι προκλήσεις όλα αυτά για σένα, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις περιπτώσεις που δε συμβαδίζουν με την απλή λογική. Ευκαιρίες που έρχεσαι αντιτιθέμενος στον ίδιο σου τον εαυτό, συχνά τον πιο μεγάλο εχθρό σου. Ποιος είπε ότι η ίδια μας η υπόσταση δεν υπόκειται σε αντιπαραθέσεις; Πόσες φορές έχεις νιώσει να παλεύεις με τους δαίμονές σου; Δεν είναι άλλοι λόγοι απ’ την ίδια σου την προσωπικότητα.

Πώς είναι άραγε το συναίσθημα όταν υπάρχει η εξαναγκαστική επιλογή να συναντήσεις έναν άνθρωπο, στην άλλη άκρη της Γης -και θα χρειαστεί να κάνεις αυτό το ταξίδι, πραγματικά και μη. Θα επιβιβαστείς σε ένα αεροπλάνο, θα παραμείνεις εγκλωβισμένος σε ένα αναπαυτικό  κάθισμα για 10 ώρες για να συναντήσεις ένα άγνωστο πλάσμα που είναι αίμα σου. Οι ώρες θα κυλάνε αργά κι εσύ θα έχεις βουλιάξει στις σκέψεις και σε άλλα τόσα ερωτήματα, πού, ποιος, πώς, τι. Δε θα ξέρεις, τι πρόκειται να αντικρίσεις κι εκεί πρέπει να εφοδιάσεις το ίδιο σου το εγώ με δύναμη. Να σκεφτείς ενδεχόμενες λύσεις σε μια δυσάρεστη πλοκή. Σε μια άλλη χώρα, σε έναν άλλον πολιτισμό, μόνος, ανυπεράσπιστος θα χρειαστεί να καταβάλλεις όλες σου τις εσωτερικές δυνάμεις για να αντιταχθείς σ’ αυτό που παρουσιάζεται μπροστά σου.

Το κατέχεις και δε χωράει αμφιβολία για το αντίθετο. Δεν υπάρχει ίχνος αδυναμίας και φόβου. Έχεις ήδη φτάσει μακριά, είναι μια απόφαση που ήξερες εξαρχής ότι ρισκάρεις για τις αναπάντεχες συνέπειες. Γνωρίζεις πως ό,τι και να γίνει, ακόμα κι ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης σε ένα δικό σου άνθρωπο δεν πρόκειται να σε βοηθήσει, να σου δώσει διαφώτιση. Δεν είναι η απόσταση, δεν είναι ότι στην αναζήτησή σου δε θα υπάρξει η ηθική υποστήριξη. Είναι η επιλογή του ρίσκου, ίσως και θεμιτή.

Είσαι μόνος και το ξέρεις, αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου κι ακολουθείς. Πόσες φορές έχεις φέρει τον εαυτό σου στα άκρα κι εκεί πάνω πρέπει να έχεις ένα ακονισμένο μυαλό να αποδώσει άμεσα την επίλυση του θέματός σου.

Δεν υπάρχει πιο απολαυστική στιγμή να εξωθείσαι σε καταστάσεις που ως γνωστόν θα σου ήταν δύσκολες να τις διεκπεραιώσεις και να ανακαλύπτεις τις δυνάμεις που πραγματικά έχεις. Να διαπιστώνεις πόσο μπορείς εσωτερικά να φτάσεις και να εκπλήσσεσαι με την ψυχραιμία και τη μεθόδικότητα σου.

Είναι πολύ γλυκό το συναίσθημα και θα το συνειδητοποιήσεις, θα μείνεις έκπληκτος απ’ την αντίδραση της συμπεριφοράς σου. Θα τη νιώσεις την ενέργεια να κυλάει στις φλέβες σου και πως τίποτα δεν μπορεί να σου αντισταθεί. Οι προκλήσεις πλέον σου φαίνονται ευκαιρίες για μια νέα ακόμα εμπειρία, για μια διαφορετική περιπέτεια να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Συμφιλιώνεσαι με τον «εχθρό» μέσα σου κι αποκτάς γαλήνη. Νιώθεις σιγουριά, πατάς γερά στα πόδια σου κι ακόμα κι αν βρεθείς προ εκπλήξεων, τίποτα δε σε τρομάζει, δε σε κάνει φυγόπονο.

Μένεις και παραμένεις μέχρι το τέλος. Αυτό θα πει ότι είσαι προσγειωμένος άνθρωπος, ότι ξέρεις τα όριά σου και γνωρίζεις πότε αξίζει να τα ξεπεράσεις. Γνωρίζεις ότι και να ξεπεράσεις τα όρια, μπορείς να διαχειριστείς τη συγκεκριμένη κατάσταση κι αν ακόμα παρεκτραπείς είναι εσκεμμένο από δική σου και μόνο θέληση.

Τα έχεις όλα υπό έλεγχο γιατί λατρεύεις να ζεις στα άκρα. Είναι μια προσωπική βουτιά στα άδυτα της δικής σου ψυχής. Σε εκείνο το σημείο, σε μια προσωπική στιγμή σε μια περίπτωση που η εμπειρία δε μεταλαμπαδεύεται. Η δική σου γνώση και  γεύση που πλέον απόκτησες απ’ τις ψυχικές καταστάσεις που βιώσες.

Αναζητάς τις επόμενες ευκαιρίες, θες πιο έντονες προκλήσεις απ’ τις προηγούμενες για να δεις πως και πάλι θα τα βγάλεις πέρα. Ξαφνιάζεσαι απ’ τις αντιδράσεις σου κι αποκτάς γνώση, εμπειρία και δυναμισμό. Το λατρεύεις αυτό που γίνεται, εθίζεσαι και κάθε φορά προσδοκείς νέους στόχους προς κατάκτηση.

Το προκαλείς γιατί αυτό γίνεται βίωμα, είναι τρόπος ζωής πλέον για σένα. Πορεύεσαι διαφορετικά, η ζωή σου αποκτάει νόημα κι ενδιαφέρον. Αποζητάς στιγμές μέχρι να καταλήξεις να νιώθεις σιγουριά για το αποτέλεσμα κι έτσι συνεχίζεις για το επόμενο. Δεν έχει σταματημό αυτή η κατάσταση, σαν να γεννήθηκες για τα δύσκολα, για τα ακατόρθωτα.

Σου ομορφαίνει τη ζωή, σου εξιτάρει το μυαλό κι η ρουτίνα για σένα είναι μια άγνωστη έννοια. Ζεις τη ζωή σου όπως πραγματικά επιθυμείς και δεν ανήκεις στους ανθρώπους που αγορεύουν. Είσαι τον πράξεων, της αδρεναλίνης και ξέρεις να απολαμβάνεις τη στιγμή σαν να είναι η τελευταία.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη