Η οικειότητα είναι υγεία και σε μια παρέα είναι σημαντικός παράγοντας. Σημαίνει πως υπάρχει χαρά κι άνεση, όμορφη διάθεση, χαλαρά βράδια κι ενδιαφέροντα πρωινά. Αν αυτοί οι άνθρωποι, δεν αποτελούν την παρέα σου, τότε έχεις λάθος παρέα. Αν, όμως, είναι αυτοί με τους οποίους βρίσκεσαι και μοιράζεσαι δικά σου θέματα, στιγμές και προβληματισμούς, ενώ ταυτόχρονα ξεκαρδίζεστε και στα γέλια, αποτελούν τους πιο δικούς σου ανθρώπους- και δικαίως.

Μην αυταπατάσαι, όμως. Οι φίλοι σου, όσο κοντά σου κι αν είναι, είναι άνθρωποι που τους ζεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Δηλαδή, τους έχεις μάθει σε στιγμές χαλαρότητας, σε στιγμές που το γέλιο κάνει θραύση κι ίσως να είναι ενοχλητικό στους γύρω σας- ποιος άλλωστε δε δίνει σημασία στη γειτονιά και στη διπλανή παρέα αν τα αστεία είναι ηχηρά με συνοδευτικές εκφράσεις και χειρονομίες; Στιγμές με άφθονο γέλιο, γκάφες και χαρές που παραμένουν ανεξίτηλες για να γράψουν τη δική τους ιστορία.

Σαφώς είναι και τα δύσκολα, αυτά στα οποία χτίζεται το συναίσθημα και δένεσαι με αυτούς τους ανθρώπους. Τα ζόρια σου, τα προβλήματά τους που γίνονται και δικά σου, η ανησυχία, το ενδιαφέρον που είναι στις καθημερινές σας συνήθειες. Είναι οι δικοί σου άνθρωποι, που τους έχεις ζήσει και δει από τη δική σου οπτική. Δηλαδή, της φιλίας που γίνεται ένας σχεδόν οικογενειακός δεσμός κι είναι κάτι που το επιδιώκεις κι εσύ. Άρα, τους ξέρεις- δεν τους ξέρεις;

Κι επειδή τους ξέρεις, το νιάξιμο παίρνει άλλη υπόσταση κι αυτό το φιλαράκι θες να το δεις ζευγαρωμένο με άνθρωπο που ξέρεις ότι αξίζει. Να συμβάλεις στην προσπάθεια να του γνωρίσεις ένα πρόσωπο για να πορευτούν μαζί, να γίνεις κι εσύ μέρος της χαράς του. Να αγαπηθούν, να ζήσουν πιο ιδιαίτερες στιγμές μαζί και να θελήσουν να μακροημερεύσουν τη γνωριμία τους. Να φτάσεις να πεις το «εγώ θα σας παντρέψω» ως η καλύτερη προξενήτρα επί γης.

Το κάνεις λοιπόν το προξενιό με άτομο που ξέρεις ότι θα φερθεί καλά στο φιλαράκι σου. Μόνο που δεν υπολογίζεις ότι το φιλαράκι σου δε θα είναι και τόσο εντάξει. Γιατί ένας καλός φίλος, δε σημαίνει ότι είναι και σωστός σύντροφος και μπορεί στα ερωτικά του να τα κάνει ολίγον τι μαντάρα. Κι έτσι, όταν εμφανιστούν τα πρώτα σκούρα σύννεφα κι εσύ τα μαθαίνεις, σωπαίνεις. Ακούς μόνο· τη μια πλευρά, την άλλη δε θα μπορείς. Γιατί έτσι όπως μπήκες ανάμεσα σαν εγγυητής, εκτίθεσαι όταν βγαίνει μάπα το καρπούζι. Η θέση σου είναι λεπτή, αφού βρίσκεσαι ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή κι όποιο βήμα κι αν κάνεις, θα κατηγορηθείς ότι επέλεξες στρατόπεδο.

Θα σκεφτείς να καλυφθείς, γιατί όλοι οι στόχοι θα δείχνουν εσένα. Σαν εκείνο το κύκλο με τα βελάκια, τα κόκκινα και τα μπλε, που θα σε βρίσκουν φταίχτη κάθε φορά που τόλμησες να προτείνεις αυτό το «προξενιό» που ναυάγησε παταγωδώς. Ούτε να αναπνεύσεις δε θα μπορείς, με δεμένα χέρια θα μείνεις. Εντάξει, μια μούντζα θα σου ρίξεις, γιατί η ιδέα σου να τους γνωρίσεις, σου κόστισε δυο φίλους και την αξιοπιστία σου.

Είναι μπέρδεμα οι γνωριμίες και τα προξενεία μέσω φίλων. Χάνεις σχεδόν πάντα και βρίσκεσαι εκτεθειμένος και σε δύσκολη θέση. Και καμιά φορά, μπροστά στην αγάπη σου, δε βλέπεις ότι ο άνθρωπος τον οποίο εκτίμησες για τη φιλία του, δεν αποτελεί κανόνα πως θα έχει την ίδια ποιότητα στην υποψήφια σχέση του.

Τελικά, ο φίλος της παρέας, εκείνο το κολλητάρι, δεν κάνει για όλες τις σχέσεις. Ζήσε αυτό που σου προσφέρει και μην προσπαθείς για περισσότερα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του και θα τη βρει την άκρη και τον έρωτα, χωρίς τη βοήθειά σου.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου