Είναι ωραίο «άθλημα» η ανάλυση, αλλά σε βάθος χρόνου κουράζει. Δημιουργεί μια μετάπτωση στον οργανισμό και στη διάθεση κι υποδηλώνει πως τα επίπεδα της θετικής ενέργειας έχουν μειωθεί. Είναι ευχάριστο με την παρέα και με δυο φίλους να κάνεις πολύωρες αναλύσεις, όταν αυτό γίνεται σε πιο χαλαρούς τόνους. Όταν, όμως τα πάντα στη ζωή σου περνούν από το φίλτρο της υπερανάλυσης, τότε υπάρχει πρόβλημα. Θα το καταλάβεις όταν δεις να εμφανίζεται πρώτα η νοητική κούραση κι ύστερα η σωματική. Θα πιάσεις τον εαυτό σου να εξαντλείται από τις σκέψεις σου, ακόμη και για τα πιο απλά. Κι όμως, η ανάγκη σου να κλείσεις για λίγο τον διακόπτη δε θα αποτελεί εφικτή επιλογή.

Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται ακατάπαυστα αναλύοντας το παραμικρό και μάλιστα έλκονται από μεγάλα πρότζεκτ που χρειάζονται πολλή σκέψη κι οργάνωση. Όλη τους η ενέργεια διοχετεύεται στην ανάγκη ολοκλήρωσης μιας αποστολής. Συχνά είναι ερωτευμένοι με τη δουλειά τους και μ’ αυτό που αναλαμβάνουν, καθώς τους κρατάει σε εγρήγορση και μακριά από τη θλίψη. Διότι δεν παύουν μέσα σ’ αυτό το σύνολο των σκέψεων να βιώνουν κι εκείνες που έχουν αρνητική υπόσταση. Αυτές, είναι αρκετές να τους αναστατώσουν, να τους προκαλέσουν σύγχυση, ως και πανικό. Ο πανικός, είναι αυτός που θα τους οδηγήσει να βρουν κάτι μεγαλύτερο, έτσι ώστε το μυαλό τους να παραμείνει απασχολημένο, φτιάχνοντας την προσωπική τους φούσκα υπερανάλυσης.

Ένας άνθρωπος που ψάχνει διαρκώς κάποιο πρότζεκτ για να κρατάει το μυαλό του απασχολημένο, δεν αφήνει ακάλυπτο κανένα κενό που θα τον κάνει να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στις αρνητικές σκέψεις. Διότι γνωρίζει πως αν αφεθεί να ξεκουραστεί, από μόνος του μπορεί να προκαλέσει βαβούρα μέσα στο κεφάλι του. Φοβάται να βιώσει μια κατάσταση ηρεμίας, γιατί το μυαλό του δε θα ακολουθήσει την ανάγκη του αυτή. Είναι θέμα επιβίωσης. Τα αρνητικά συναισθήματα, εκτεταμένα, μπορούν να οδηγήσουν σε υποτονικότητα ή ακόμη χειρότερα, σε κατάθλιψη. Κάτι που σαφώς ο καθένας θα ήθελε ν’ αποφύγει διακαώς.

Οι υπεραναλυτικοί, στην προσπάθειά τους να μην τους πιάσουν στον ύπνο, έχουν ήδη σχεδιάσει το εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που το πρώτο ναυαγήσει, πράγμα που κάνει τα πολύπλοκα σχέδια και προβλήματα ιδανικά για την περίπτωσή τους. Οι σκέψεις κι οι αναλύσεις είναι η δεύτερή τους φύση και δε σταματάνε ποτέ. Συνεχώς εφοδιάζουν τον εαυτό τους με προκλήσεις και ζουν μέσα από αυτές. Όσο καθημερινά δουλεύουν το όνειρό τους, τόσο πιο κοντά έρχονται στην επιτυχία τους. Έτσι, ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας, αποκλείουν καθετί αρνητικό, απομακρύνονται και προστατεύουν τον εαυτό τους. Όλο αυτό γίνεται γιατί μια μικρή υποτονικότητα μπορεί ν’ αλλάξει τη διάθεσή τους και να πέσουν σε αδράνεια. Το συστατικό για να παραμείνουν ενεργοί και δημιουργικοί είναι τα πρότζεκτ που ολοένα διεκπεραιώνουν και τα επόμενα που θέτουν ως μεγαλεπήβολους στόχους.

Ντοπάρουν ουσιαστικά το μυαλό τους, αναγνωρίζοντας ενδεχομένως ότι υπάρχει ένας εθισμός. Όπως ο ερωτευμένος θυμάται πάντα τις πρώτες μέρες που ζει με τον έρωτά του ως την καλύτερη περίοδο, έτσι κι εκείνοι χρειάζονται ένα καινούριο, μεγάλο ερέθισμα, για να μη θλίβονται και λυπούνται από παλαιότερα που δεν μπορούν να αφήσουν πίσω τους. Κι όπως ο ερωτευμένος με την παλαιότητα του έρωτα ξεκινά να χάνει το ενδιαφέρον του, έτσι κι ο υπεραναλυτικός, δεν αντέχει να ζήσει τη φθορά της δημιουργικής σκέψης. Θέλει να μην αφήνει τον εαυτό του σε ηρεμία, αντιθέτως να του αναθέτει όλο και μεγαλύτερες αποστολές, πιο απαιτητικές, πιο δύσκολες, πιο δυνατές. Γιατί, όταν το μυαλό ξεκουράζεται, κουράζεται η ψυχή του. Κι αυτό είναι όντως, πολλές φορές, αβάσταχτο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου