Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται ν’ ακολουθήσουν τον δρόμο της εποχικής δουλειάς, είναι όμως λίγοι αυτοί που μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν και να βγουν ακέραιοι μέσα από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, χωρίς ψυχολογικά. Κι όταν μιλάω για δύσκολες συνθήκες, δεν αναφέρομαι μόνο στη σωματική κούραση που μπορεί να σ’ επιβαρύνει αλλά και στην ψυχική, η οποία ψυχική περιλαμβάνει τη συναισθηματική και την ψυχολογική κούραση, εξίσου. Παρακάτω σου παραθέτω πέντε (5) λόγους γιατί να μην επιλέξεις την εποχική δουλειά. Αν παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρω να σε πείσω, είτε που θα είσαι άξιος της μοίρας σου, είτε που θα καταλάβεις ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύεις!

 

1. Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Αν αισθάνεσαι ανασφάλεια μακριά από το σπίτι σου, τότε να ξέρεις πως όσο πλησιάζεις έστω και νοητά το ενδεχόμενο να δουλέψεις σεζόν, τόσο απομακρύνεσαι από την ασφάλεια του σπιτιού σου. Κι όχι, η χιλιομετρική απόσταση αυτών των δύο είτε είναι μικρή, είτε είναι μεγάλη δεν αλλάζει. Δε θα είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστεί ν’ αλλάξεις τις συνήθειές σου και τη ρουτίνα σου για να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Θα πρέπει να ξεβολευτείς από την άνεση του σπιτιού σου και να θέσεις στην καθημερινότητά σου νέους προβληματισμούς του τύπου «τι θέλω, πού πάω, τι κάνω, θα τα καταφέρω;». Κι αυτή η αβεβαιότητα που θ’ αναβλύζει από μέσα σου σε συνδυασμό με το άγχος και τον φόβο για το καινούριο, δε θα σε βοηθήσει στο νέο σου ξεκίνημα.

 

2. «Εμένα οι φίλοι μου… »

Από τη στιγμή που αποφασίζεις ν’ αφήσεις το σπίτι σου με την ιδέα της σεζόν, να έχεις στο μυαλό σου πως μαζί με το σπίτι αποχωρίζεσαι και τους φίλους σου. Η επαφή κι η επικοινωνία δια προσώπου φεύγει και τη σκυτάλη θριαμβευτικά παίρνουν οι βιντεοκλήσεις και τα απρόσωπα μηνύματα. Θα μου πεις, αυτό γίνεται είτε υπάρχει απόσταση στη μέση είτε όχι. Ναι κι έχεις δίκιο. Αλλά χάνοντας την προσωπική επαφή με φίλους, αυτόματα δημιουργείται ένα χάσμα από μη κοινές στιγμές κι αναμνήσεις που φτιάχνουν οι δύο πλευρές. Άσε που, μεταξύ μας, αν αποφασίσει η παρέα να πάει διακοπές χωρίς εσένα σε βλέπω να κλαις σε εμβρυακή στάση στο μπάνιο και να μονολογείς την τελευταία φράση της πρώτης παραγράφου.

 

3. Δουλειά με ημερομηνία λήξης

Εντάξει, όλες οι δουλειές θεωρητικά έχουν ημερομηνία λήξης, όταν όμως μιλάμε για εποχική δουλειά κι αναφερόμαστε στη χειμερινή ή την καλοκαιρινή, το τέλος είναι πιο κοντά απ’ όσο φαντάζεσαι. Επιλέγεις κάτι το οποίο αντί να σου προσφέρει εργασιακή σταθερότητα σε ωθεί στην εργασιακή αστάθεια ξέροντας πως μετά τη λήξη της, θα ξανά μπεις σε ρυθμούς προσαρμογής για κάτι καινούριο. Πες «όχι» στη σεζόν λοιπόν αν δεν μπορείς να προσαρμοστείς εύκολα σε νέες καταστάσεις και πιστεύεις πως θα σε φθείρει ψυχικά κάτι τέτοιο.

 

4. Ρεπό; Τι είναι αυτό;

Καταλαβαίνεις πως με όλα τα παραπάνω δεν ανήκει στην κατηγορία της ξεκούραστης δουλειάς κι αυτό γιατί πριν καν ξεκινήσεις, έχεις φορτιστεί ήδη ψυχολογικά. Για ν’ ανταπεξέλθεις χρειάζεσαι ξεκούραση κι αποχή από οτιδήποτε σε καθηλώνει στο κρεβάτι του άγχους και του στρες. Πρώτον για να ξεκουραστείς σωματικά και να κάνεις όσα πράγματα δεν μπορείς να κάνεις τις υπόλοιπες ημέρες που δουλεύεις και δεύτερον είναι αναγκαίο και πολύ παραγωγικό ν’ αλλάξεις παραστάσεις και ν’ αφιερώσεις μια ημέρα στον εαυτό σου μέσα στην ηρεμία και την αποτοξίνωση των ευθυνών της δουλειάς. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχεις αυτό το προνόμιο; Πώς θα μπορέσεις ν’ αποφορτιστείς πλήρως αν δεν έχεις τη δυνατότητα να ξοδέψεις κάποιες μέρες για τον εαυτό σου; Ας μη γελιόμαστε. Τα ρεπό στη σεζόν είναι σαν τους πιγκουίνους στη Μεσόγειο. Δεν υπάρχουν.

 

5. Αγαπημένε μου συγκάτοικε

Μια ακόμα δυσκολία που ενδέχεται να συναντήσεις είναι η συγκατοίκηση με ένα ή και περισσότερα άτομα. Εκτός κι αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν τη δυνατότητα να μένουν μόνοι σ’ ένα σπίτι-δωμάτιο. Η συνύπαρξη μεταξύ αγνώστων στον ίδιο χώρο είναι βασανιστικά δύσκολη απ’ όποια μεριά και να το δεις. Αρχικά, δεν ταιριάζουμε με όλους, επομένως πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός μεταξύ των συγκατοίκων για τις ανάγκες του καθενός, όποιες κι αν είναι αυτές. Κι αυτό πρέπει να είναι αμοιβαίο. Σε άλλη περίπτωση, προστίθεται ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα μέσα στην καθημερινότητά σου.

Αν ακόμα δε σε έπεισα και φλερτάρεις με την ιδέα να φύγεις σεζόν, λάβε υπόψιν όλα τα παραπάνω στο μέγιστο· μην τα περνάς αψήφιστα. Κι αν τα δεις σκούρα μην πιεστείς! Πάρε ένα malox για το στομάχι, ετοίμασε το δισάκι σου στον ώμο και καθώς θα τραβάς την πόρτα πίσω σου για να κλείσει, ρίξε κι ένα λεπτομερέστατο καντήλι αναδυόμενο από τα βάθη της ψυχούλας σου. Κι όπου φύγει-φύγει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σωτηρία Μέγα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου