Τηλεπάθεια, είναι εκείνη η ανεξήγητη σύνδεση, η επικοινωνία που δεν μπορεί παρά να αποδοθεί σε μεταφυσικούς παράγοντες, αφού η λογική δεν μπορεί να την αποκωδικοποιήσει. Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το «τήλε» δηλαδή απόσταση και «πάσχω», δηλαδή πάθω. Συνήθως η τηλεπάθεια αφορά μια σχεδόν έμφυτη ενδοεπικοινωνία ανάμεσα σε δυο υπάρξεις. Όταν συμβαίνει κάτι στον έναν άνθρωπο, μέσω της τηλεπάθειας γίνεται άμεσα αντιληπτό στον άλλον. Πολλοί μεταφράζουν την τηλεπάθεια ως χάρισμα, ως ενέργεια που μεταφέρεται από τον έναν στον άλλο και δείχνει πολλά για την οικειότητα που έχουν μεταξύ τους.

Συχνά, εμφανίζεται ανάμεσα σε ερωτευμένα ζευγάρια, λες κι η συνεχόμενη ροή ενέργειας ανάμεσά τους έχει δημιουργήσει ένα κανάλι που συνδέει τον έναν με τον άλλον, με μια επικοινωνία που είναι πιο άμεση από ό,τι ακόμα κι η αποστολή ενός μηνύματος με τον συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή τα κοινωνικά δίκτυα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την τηλεπάθεια, αφού ο ένας είναι ο αποστολέας του μηνύματος κι ο άλλος ο δέκτης. Μόνο που εδώ, κάποιοι επικοινωνούν, στέλνουν το μήνυμά τους χωρίς να το καταλαβαίνουν κι ο άλλος αποδέχεται αυτό το μήνυμα, δίχως να αναγνωρίζει τον τρόπο που αυτό συμβαίνει.

Η πιο συνηθισμένη μορφή τηλεπάθειας που έχει απασχολήσει τον κόσμο ανά τα χρόνια δεν είναι άλλη από τη σύνδεση των διδύμων. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην περίπτωση εκείνων που προέρχονται από το ίδιο ωάριο και λέγονται διζυγωτικά δίδυμα. Δηλαδή, είναι όμοια και έχουν αναπτυχθεί στο ίδιο περιβάλλον, έχουν την ίδια νόηση, διανοητικά επίπεδα, προτιμήσεις και δυσαρέσκειες. Έχουν παρατηρηθεί πολλά παραδείγματα και μαρτυρίες από δίδυμα που ενώ ο ένας είχε κάποιο πόνο στο στομάχι, ο άλλος αισθανόταν τον πόνο την ίδια στιγμή στο ίδιο σημείο, ανεξάρτητα από την ώρα και το μέρος που βρισκόταν. Γεγονότα πραγματικά παράξενα κι αδύνατον να εξηγηθούν, όπως εκείνο το περιστατικό που ο ένας δίδυμος αδερφός είχε πάθει ανακοπή κι ο άλλος, απλά αισθάνθηκε έναν έντονο πόνο στο στήθος, έρχονται το ένα μετά το άλλο και δημιουργούν ένα μοτίβο που δείχνει πως τα δίδυμα έχουν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας.

Έχουν προσπαθήσει πολλοί ερευνητές να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη επικοινωνία. Τον τελευταίο καιρό η συζήτηση γύρω από το ζήτημα έχει γίνει μόδα και στο Τικ Τοκ, με challenges και άλλα είδη πειραμάτων που προκαλούν την εξερεύνηση αυτής ακριβώς της επικοινωνίας των διδύμων. Το φαινόμενο ανέκαθεν ασκούσε μια έλξη και το ενδιαφέρον εκείνων που ψάχνουν απαντήσεις σε φαινόμενα πέρα από την ανθρώπινη λογική και συνάμα φοβία ή δυσπιστία για εκείνους που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ύπαρξή της «αόρατης» αυτής επικοινωνίας.

Πολλοί δίδυμοι φαίνεται να μοιράζονται μια έμφυτη κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης του αδερφού τους κι αν και υπάρχουν λίγες μελέτες για να ποσοτικοποιήσουν ή να επιβεβαιώσουν αυτό το γεγονός, οι δίδυμοι συχνά αναφέρουν εμπειρίες ενισχυμένης συναισθηματικής ή σωματικής σύνδεσης, όπως το να έχουν την αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά» όταν ο δίδυμός τους βρίσκεται σε κρίση. Πολλοί αναφέρουν παρόμοιες εμπειρίες, οπότε υπάρχουν πολλά ανεπίσημα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα κάποιου είδους τηλεπάθειας των διδύμων. Για παράδειγμα, οι δίδυμοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα ενώ βρίσκονται χώρια, όπως το να αγοράζουν το ίδιο αντικείμενο, να παραγγέλνουν το ίδιο γεύμα ή να σηκώνουν το τηλέφωνο για να καλέσουν ο ένας τον άλλον την ίδια στιγμή.

Ενώ υπάρχουν κάποιες αποδείξεις για περιστατικά που μπορούν να περιγραφούν ως τηλεπαθητικά φαινόμενα, δεν υπάρχει καμία πειστική, τεκμηριωμένη απόδειξη ως σήμερα ότι τα δίδυμα έχουν τηλεπάθεια. Στο βιβλίο της Twin Mythconceptions, η Dr. Nancy L. Segal, ερευνήτρια δίδυμων, αναφέρει ότι τα στοιχεία που έχουμε σχετικά με την τηλεπάθεια των διδύμων είναι απλώς μια αντανάκλαση του πολύ στενού και στοργικού δεσμού μεταξύ των δύο.

Η νοερή επικοινωνία, το άυλο στοιχείο μιας σύνδεσης που δεν ερμηνεύεται πάντα θα μας προκαλεί μια γοητεία, ενώ ανεξήγητα φαινόμενα και γεγονότα που παραδόξως έχουν αναρριχηθεί στην επιφάνεια της επικαιρότητας και καταλήγουν ως θέματα προς συζήτηση, έχουν τελικά μια παραπάνω από απλή εξήγηση. Γιατί, τελικά, όλα έχουν μια εξήγηση, ανάλογα πάντα τη σημασία που θα δώσει ο καθένας. Η ενέργεια υπάρχει κι όσο υπάρχει πάντα θα υπάρχουν λόγοι για να αναπτυχθεί κουβέντα. Άλλωστε, αυτή είναι που δημιουργεί θόρυβο, παρά η τεκμηριωμένη αλήθεια. Πάντα το μυστήριο είναι το ενδιαφέρον και πότε η εξήγηση, κι αυτό πάντα ο κόσμος θα επιθυμεί να μάθει.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου