Κανένας μας δεν είναι τέλειος, όλοι κάνουμε κάποια παρασπονδία μια στο τόσο κι όλοι έχουμε κακές συνήθειες. Σήμερα γι’ αυτές τις κακές συνήθειες θα μιλήσουμε. Όταν ακούμε λοιπόν αυτές τις λέξεις, τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό μας είναι το ποτό, το κάπνισμα, το δάγκωμα των χειλιών ή των νυχιών μας μόλις αγχωθούμε, ή κάποια άλλη πράξη που κάνει ανθυγιεινό τον τρόπο ζωής μας. Παρ’ όλο που κι αυτές είναι όντως πράξεις που το ιδανικό θα ήταν να μειώσουμε εάν συμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό, μια κακή συνήθεια που δε συζητιέται ποτέ είναι οι τρόποι αντίδρασής μας σε διάφορες καταστάσεις.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στον κόσμο και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας αποτελεί μια συνήθεια την οποία αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μαθαίνουμε πώς να αντιδρούμε σε καταστάσεις είτε από τους γονείς μας, είτε από το κοντινό μας περιβάλλον, είτε από πείρα. Στην τελευταία περίπτωση καταλαβαίνουμε σιγά-σιγά με τα χρόνια πως εάν σε μια κατάσταση αντιδράσαμε λάθος, μπορούμε πάντα την επόμενη φορά να επιλέξουμε μια διαφορετική συμπεριφορά. Κατανοούμε πότε και με ποιο τρόπο πρέπει να αντιδράσουμε και τα λάθη μας αραιώνουν.

Ωστόσο οι τρεις παράγοντες που βοηθούν μια συμπεριφορά να γίνει συνήθεια είναι:

1. Η υπενθύμιση μιας συμπεριφοράς. Μπορεί να δούμε, να ακούσουμε ή να κάνουμε το οτιδήποτε συνδέσαμε μ’ αυτήν τη συμπεριφορά κι έτσι με το πρώτο ερέθισμα που λαμβάνουμε, μας έρχεται στο μυαλό.

2. Εάν τα ερεθίσματά μας είναι καθημερινά, τότε αυτή η συμπεριφορά καταλήγει να γίνεται ρουτίνα και να εισχωρεί πιο πολύ στη ζωή μας.

3. Εάν ανταμειβόμαστε μ’ οποιοδήποτε τρόπο για μια συμπεριφορά, τότε θα την επαναλαμβάνουμε συνέχεια και θα γίνει συνήθεια.

 

Όσο περισσότερο καιρό συνεχίζουμε να λειτουργούμε μ’ έναν όχι και τόσο καλό τρόπο, τόσο πιο δύσκολο θα μας είναι και να τον αλλάξουμε στην πορεία. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τον τρόπο μας, είναι να αντιληφθούμε πως αντιδρούμε λάθος. Εάν δε μας ενημέρωσε κανείς για το γεγονός ότι κάποιες φορές δε διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις σωστά, θα πρέπει μόνοι μας να ξεκινήσουμε να δίνουμε λίγη παραπάνω σημασία στο πώς αντιδρούν τα άτομα γύρω μας σ’ αυτή μας τη συμπεριφορά. Επίσης, θα πρέπει να δούμε τι μας προκαλεί να αντιδράσουμε με «λάθος» τρόπο και να καθίσουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση για να βρούμε τη ρίζα της αντίδρασης.

Μόλις απαντήσουμε στο γιατί, στο πότε και στο πώς, ερωτήματα που θα μας βάλουν στο τριπάκι να κάνουμε μια αρκετά βαθιά και σκληρή αυτοκριτική, θα πρέπει να κάνουμε μια ακόμα βουτιά στο εγώ μας για να βρούμε τους λόγους που θέλουμε να αλλάξουμε. Όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε ένα σκοπό στη ζωή μας, αλλιώς δεν θα υπήρχε και λόγος να συνεχίζουμε να παλεύουμε κάθε μέρα. Έτσι, χρειαζόμαστε κι εδώ έναν λόγο για να καταφέρουμε να κόψουμε μια κακή συνήθεια. Με το να έχουμε στο μυαλό μας μόνιμα το στόχο μας, θα ξεκινήσουμε να είμαστε πολύ πιο συνειδητοποιημένοι για τα σφάλματά μας.

Κι όπως όλες οι διαδικασίες σε οποιοδήποτε τομέα της ζωή, έχει κι αυτήν τις δυσκολίες της. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τουλάχιστον ένα παραστράτημα σ’ αυτή μας την προσπάθεια για πρόοδο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε ικανοί για αλλαγή ή ότι οι προσπάθειές μας είναι μάταιες. Δεν μπορούμε να είμαστε αλάνθαστοι. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πιθανότητα αλλά και για να κάνουμε το «ταξίδι» μας πιο εύκολο, είναι να έχουμε στήριξη. Το να μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα φίλο ή ένα κοντινό μας άτομο με τα προβλήματά μας, είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε ακόμα και σε στιγμές που δεν αποτελούν πρόβλημα απαραίτητα. Όπως θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά μας με άτομα που είναι σημαντικά για μας, έτσι μοιραζόμαστε και τη λύπη μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος που θα μας υπενθυμίζει τον στόχο μας και θα είναι εκεί για να μιλήσει μαζί μας όταν τα βρίσκουμε δύσκολα.

Κάτι που θα πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι οι κακές συνήθειες ή συμπεριφορές μας, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ενοχλούν άλλα άτομα. Τις περισσότερες φορές όταν μιλάμε για κακές συνήθειες, οι περισσότερες έχουν πάνω μας αντίκτυπο. Ίσως κάποτε να ήταν δέκτες αυτής της συμπεριφοράς και κοντινά μας άτομα, αλλά να μην επηρεάστηκαν τόσο. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει κυρίως εμάς και τον εαυτό μας. Είναι κάτι που θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε στη ζωή, καθώς πολλές φορές τα παραστρατήματα δίνουν και μια ευχαρίστηση αφού νιώθουμε οικειότητα κι ασφάλεια όταν υποκύπτουμε. Μπορεί να έχουμε βοήθεια από τα άτομα γύρω μας, αλλά αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και προετοιμασμένοι να είμαστε δίκαιοι με τον εαυτό μας τότε η όποια προσπάθειά μας δε θα δουλέψει. Γιατί ο εαυτός μας κάνει τη διαφορά.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σμαράγδα Σαββίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου