Μπαίνοντας στην αγορά εργασίας ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και διάφορες καταστάσεις. Μια από αυτές είναι και ο συνδυασμός με το ερωτικό κομμάτι. Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τα ερωτικά σε εργασιακό περιβάλλον. Εάν βλέπαμε τον έρωτα ως κάτι αποκλειστικά όμορφο και συναρπαστικό μπορεί να ήμασταν της άποψης ότι θα μας κάνει καλό να υπάρχει ένα φλερτ ή λίγος έρωτας στον αέρα του γραφείου. Εάν από την άλλη ήμασταν από την πλευρά που είναι υπεύθυνη για την ύπαρξη, συνέχιση κι ανάπτυξη σε μια εταιρεία μπορεί να ακολουθούσαμε ακριβώς την αντίθετη άποψη και να επιδιώκαμε ένα εντελώς αποστειρωμένο από αισθήματα περιβάλλον για να μην αναταράξει τίποτα την καλή πορεία της δουλειάς. Σε κάθε εργασία υπάρχουν υψηλόβαθμες θέσεις και χαμηλόβαθμες. Αυτό αυτόματα δημιουργεί διάφορες δυναμικές εξουσίας οι οποίες μπορεί ναι μεν να μη στέκουν εκτός γραφείου αλλά υπάρχουν για τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Αθροίζοντας αυτούς τους αριθμούς θα δούμε ότι οι ώρες που περνάμε στη δουλειά μας καταλαμβάνουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μας εκ των πραγμάτων. Είναι πολύ φυσιολογικό όταν είμαστε με συγκεκριμένα άτομα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν συναισθήματα εάν δεν υπάρχει κάποιο stop σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι με συνάδελφό μας πάντα θα είναι δελεαστικό. Είναι άτομα τα οποία μπορούν να καταλάβουν τι περνούμε σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, πολύ πιθανόν να μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμάς και μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τυχόν άγχος που μπορεί να μας δημιουργηθεί. Γι’ αυτούς τους λόγους μπορούμε ίσως να πούμε ότι ένα no dating policy σε μια εταιρεία δεν έχει λόγο ύπαρξης. Κι από την άλλη, εάν υπάρχει μια τέτοια πολιτική, για τους ίδιους λόγους και προσθέτοντας τον παράγοντα του κρυφού και του ριψοκίνδυνου, μπορεί δύο άτομα να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ερωτικής σχέσης. Αυτό όμως που μπορούν να ξεχάσουν δυο άτομα παρασυρόμενα από το συναίσθημα, είναι συνήθως αυτό που σκέφτηκε το αφεντικό και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Σ’ αυτή τη στήλη αναλύσαμε εις βάθος διάφορους τρόπους χωρισμού κι είδαμε πόσο λάθος μπορούν να πάνε τα πράγματα. Όσο κι αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι εφόσον μοιραζόμαστε το εργασιακό κομμάτι με ένα άτομο τότε στον χωρισμό ή σε έναν τσακωμό θα διατηρηθούν ήρεμα και πολιτισμένα τα πνεύματα, ξέρουμε ότι κατά βάθος δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε τα δικά μας συναισθήματα σε μια στιγμή αδυναμίας ή φόρτισης, πόσο μάλλον τα αισθήματα ενός άλλου ατόμου, ειδικά όταν θα είμαστε υποχρεωμένοι να βλεπόμαστε. Ο έρωτας και οι καβγάδες μας πολύ πιθανόν να γίνουν το επίκεντρο της συζήτησης στα διαλείμματα κι οι υπόλοιποι συνάδελφοι να βρουν το κουτσομπολιό που περίμεναν για να αποσυγκεντρωθούν από τις υποχρεώσεις τους. Ακόμα, ίσως το αφεντικό να μπορέσει να το διαχειριστεί και να κατευνάσει τα πνεύματα, πράγμα που δεν είναι η δουλειά του σαφώς και θα δημιουργηθεί μια γενική ταλαιπωρία κι αναταραχή.

Αυτό που κανένας δε θα μπορέσει να διαχειριστεί είναι μια μη ομαλή σχέση εξουσίας. Δε θα ερωτευτούμε πάντα ένα άτομο που είναι στην ίδια θέση με εμάς και δε θα μας ερωτευτεί κι ένα άτομο που είναι στην ίδια θέση με εμάς. Σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα δε δυσκολεύουν απλά, αλλά ακροβατούν στο όριο του επικίνδυνου. Εάν είμαστε στη χαμηλότερη θέση κινδυνεύουμε σοβαρά να χάσουμε τη δουλειά μας λόγω εκδικητικότητας ή και να δεχτούμε εργασιακή αυθαιρεσία, είτε σε περίπτωση χωρισμού από το πρώην ταίρι μας είτε από τους υπόλοιπους συναδέλφους μόνο και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να έχουμε κάποιο συμφέρον από αυτή μας τη σχέση. Τώρα, εάν είμαστε εμείς σε θέση εξουσίας θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά διλήμματα. Προφανώς και θα θέλουμε να προστατέψουμε το άτομό μας από άσχημες καταστάσεις ή από τυχόν επιπλήξεις που μπορεί να δεχτεί εάν κάνει κάποιο λάθος στη δουλειά αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε ότι μια τέτοια παρέμβασή μας μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις. Επίσης υπάρχει κι η περίπτωση το ταίρι μας να μην αντιλαμβάνεται τη λεπτή θέση μας και να μας πιέζει για υπεράσπιση ή ακόμα και διευκόλυνση σε μερικές δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν.

Μια σχέση στην οποία μπορεί ένα ολόκληρο γραφείο να επέμβει και να δώσει συμβουλές, είναι μια σχέση η οποία φέρει πάνω της ένα επιπλέον βάρος εξ αρχής. Το no dating policy δημιουργήθηκε κι υπάρχει για να προστατέψει κι εμάς αλλά και όλο το εργασιακό περιβάλλον από αχρείαστες εντάσεις κι επικίνδυνες δυναμικές. Όσο δελεαστικό κι αν είναι το απαγορευμένο, αυτή είναι μια περίπτωση στην οποία θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κανονισμούς αφού ορίζονται και για το δικό μας καλό. Επιπλέον, στην περίπτωση που στραβώσει κάτι κινδυνεύει ο τρόπος που βιοποριζόμαστε αλλά και η πιθανότητα να αφήσουμε κακή εντύπωση στα επαγγελματικά μας. Γι’ αυτό ας χαλιναγωγήσουμε την καρδιά μας για να διασφαλίσουμε το καλό των συναδέλφων αλλά και την ησυχία του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Άλλωστε, κάτι θα ξέρουν όλοι όσοι λένε πως άλλο η δουλειά κι άλλο τα προσωπικά.

Συντάκτης: Σμαράγδα Σαββίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου