Δε νομίζω πως υπάρχει κανένας σε αυτόν τον κόσμο που να μην έχει ακούσει και να μην έχει επηρεαστεί αισθητά από τον όρο «πρότυπα ομορφιάς», για αυτό και δε θα επεκταθώ σε κάποιου είδους εξήγησής του. Λίγο μέσ’ από τα σόσιαλ, λίγο μέσ’ από συζητήσεις με τους γύρω μας, λίγο μέσ’ από την τηλεόραση, είναι πλέον σαφές για εμάς το τι θεωρείται «ωραίο» στις μέρες μας, σωστά; Γνωρίζουμε τι προτιμάει ο περισσότερος κόσμος όταν ψάχνει ερωτικό σύντροφο, τι είμαστε ή δεν είμαστε εμείς σύμφωνα με τις κοινωνικές νόρμες. Αν σου έλεγα, λοιπόν, πως τα πρότυπα ομορφιάς που έχεις δεν είναι αληθινά, θα με πίστευες;

Για να μοιραστώ μαζί σου τη θεωρία μου, θα ήθελα αρχικά να μου πεις από πού έμαθες το περιεχόμενο αυτών των προτύπων. Από τα μέσα που ανέφερα παραπάνω, σωστά; Από τα σάιτ που τυχαία ακολουθείς στο ίντερνετ, από τις εκπομπές που τυχαία βλέπεις στην τηλεόραση, από τις συζητήσεις που τυχαία κάνεις με τους γύρω σου. Αν επρόκειτο να κάνεις μια σχετική έρευνα όμως, αυτά τα στοιχεία θα ήταν ορθά ή αβάσιμα; Σε μια έρευνα αυτό που θα σου ζητούσαν θα ήταν η άποψη όλων, όχι μόνο των τυχαίων γνωστών σου ή των τυχαίων επιλογών σου. Μπορείς, όμως να ρωτήσεις 7.5 δις κόσμο για το τι τους αρέσει και τι θεωρούν ελκυστικό και να βγάλεις το απαραίτητο πόρισμα; Μάλλον όχι. Άρα, πώς θα καταλάβεις τι θεωρείται στ’ αλήθεια όμορφο;

Από την άλλη, θέλω να σε ρωτήσω και κάτι άλλο. Έχεις ακούσει εκείνη την έκφραση που λέει πως οι απόψεις είναι σαν «ξέρεις τι» και όλοι έχουμε από μία; Τι κι αν σου έλεγα πως το ίδιο ισχύει και για τα γούστα; Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του στυλ, τον δικό του τύπο, αυτά που του αρέσουν και αυτά που δεν του αρέσουν. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να υποθέτουμε με τόση σιγουριά ότι για τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως είναι συγκεκριμένο το σωματότυπο που τους ελκύει; Πώς είναι δυνατόν να προδικάζουμε ότι το γκομενάκι που είδαμε στο κλαμπ, για παράδειγμα, και φάνηκε να κοιτάζει προς το μέρος μας δε θα μας θέλει αν δεν έχουμε το «ιδανικό» σώμα ή το «συμβατικά ωραίο» πρόσωπο;

Για να κλονίσω ακόμα περισσότερο τη θεωρία σου, θα σε ρωτήσω τι σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το μόντελινγκ. Αν σκέφτεσαι  ψηλά και καλλίγραμμα άτομα, με αγγελικά χαρακτηριστικά, αψεγάδιαστο δέρμα και σιλουέτες που μοιάζουν φιλοτεχνημένες από γλύπτη, θα σου πω πως κι εδώ πέφτεις σε σφάλμα. Υπάρχει plus size μοντέλο που δουλεύει ως άγγελος της Victoria Secret, υπάρχουν αμέτρητα μοντέλα που έχουν γίνει γνωστά για τα στραβά δόντια τους, για τα ασύμμετρα πρόσωπά τους, για τα χαρακτηριστικά τους που κάποιοι ίσως να θεωρούν «ελαττώματα», μα που στην πραγματικότητα κρύβουν όλη τους τη γοητεία.

Τίποτα δεν είναι φιξαρισμένο, για αυτό και δε θέλω να αγχώνεσαι. Όλες αυτές οι ανασφάλειες που μας έχει προκαλέσει το bullying, οι λάθος πληροφορίες, οι προκαταλήψεις, ακόμα κι αυτές οι ενοχλητικές φωνούλες που όλοι έχουμε στον εγκέφαλό μας, είναι βασισμένες σε κοινωνικές αντιλήψεις αιώνων που χωλαίνουν και δεν έχουν θέση μέσα μας. Κάθε κομμάτι μας, κάθε χιλιοστό του εαυτού μας είναι γεμάτο με ένα εκατομμύριο περισσότερα πράγματα από την εμφάνισή μας. Είναι γεμάτο από ταλέντα, πάθη, φιλοδοξίες, όνειρα, εμπειρίες, επιτυχίες, γνώσεις, συναισθήματα -κι η λίστα συνεχίζεται είτε τη βλέπουμε είτε όχι.

Όσον αφορά στην εμφάνισή μας, το προνόμιο που έχουμε σαν είδος να είμαστε όλοι εντελώς διαφορετικοί και μοναδικοί, θα έπρεπε να το βλέπουμε περισσότερο σαν θετικό παρά σαν αρνητικό -όπως συχνά τείνουμε να κάνουμε. Γιατί να μοιάζουμε όλοι σε έναν άνθρωπο που έχει φήμη για το πόσο ωραίος ή ταλαντούχος είναι; Αυτός δεν προσπάθησε να μοιάσει σε κανέναν για να φτάσει εκεί που είναι. Ίσα ίσα, κέρδισε τη θέση του λόγω της μοναδικότητάς του, της σπανιότητάς του.Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα στον κόσμο άλλωστε, είναι αυτά που είναι σπάνια, δυσεύρετα, εξεζητημένα. Έτσι λειτουργεί το πράγμα και για τους ανθρώπους, αν το καλοσκεφτείς. Κανείς δε θέλει να είναι πεζός, «βασικός», όπως λέμε, αντίγραφο κάποιου άλλου. Και κανένας δε θέλει να έχει δίπλα του κάτι που έχει κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος, κάτι που μπορεί να βρει οπουδήποτε κι αν πάει, κάτι που δε θα του κοστίσει αν το χάσει γιατί θα μπορέσει να το αντικαταστήσει άμεσα.

Για αυτό και κάθε φορά που το μυαλό μας πάει να παίξει άσχημα παιχνίδια μαζί μας, κάθε φορά που κάποιος θα προσπαθήσει να μας μειώσει για να ανεβεί ή όποια στιγμή υποθέσουμε πως το το sexappeal μας είναι δεδομένο και αμετάλλακτο, ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα, ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη κι ας χαμογελάσουμε. Ας συμπαθήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας, ας τον αγαπήσουμε ακόμα. Ας πιστέψουμε στην ακρίβεια της μοναδικότητάς του, ας πιστέψουμε στις ατελείωτες δυνατότητές του, ας τον ερωτευθούμε, όπως θα θέλαμε να τον ερωτευτεί κάποιος άλλος. Και τελικά, κάθε φορά που δε θα μας θέλει αυτός που θέλουμε -γιατί θα γίνει κι αυτό, μες στο πρόγραμμα είναι-, ας θυμηθούμε πως όλοι έχουμε διαφορετικά γούστα κι αυτό είναι οκ. Και, από την άλλη, κάθε φορά που θα ενδιαφέρεται κάποιος για μας, ας μην τον αμφισβητούμε κι ας μη λέμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν. Ας μην αφήνουμε τις ανασφάλειές μας να προδικάζουν τα γούστα των γύρω μας, γιατί δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε ή να τα υποθέτουμε. Όπως εμείς δεν τους θεωρούμε όλους ελκυστικούς ή τρώμε κολλήματα με κάποια συγκεκριμένα άτομα, έτσι συμβαίνει και στους άλλους.

Κι επειδή δε θέλω να σε αφήσω χωρίς challenge αυτήν την εβδομάδα, επίτρεψέ μου να σου βάλω το εξής: Σε προκαλώ να φλερτάρεις με κάποιον αυτές τις μέρες -αν είσαι ελεύθερος. Δε χρειάζεται να το κάνεις για να κερδίσεις κάτι από αυτό -αν και δεν είμαι κατά φυσικά. Κάντο για να δείξεις στον εαυτό σου πως μπορείς να το κάνεις, πως όλα είναι στο μυαλό σου. Αν πάει καλά, θα έχεις την απόδειξη πως αυτά που βλέπεις εσύ σαν ελαττώματα πάνω σου, αυτά που εσύ υποστηρίζεις πως δεν εντάσσονται στα συμβατικά πρότυπα ομορφιάς της εποχής, μπορεί για κάποιον άλλο να αποτελούν λόγο έλξης. Αν πάλι δεν πάει καλά, είναι η ώρα να αποδεχθείς την ιδέα πως ο καθένας μας ψάχνει κάτι διαφορετικό κι αντί να απογοητευτείς αυτήν τη φορά, να χαμογελάσεις και να ευχηθείς στο άτομο που έχεις απέναντί σου να βρει τελικά αυτό που ψάχνει, όπως θα κάνεις κάποια μέρα κι εσύ.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου