Ακύρωσαν την «Αρκουδότρυπα» μετά από ομοφοβικές αντιδράσεις σε χωριό της Αιγιάλειας.
Μια ταινία, δύο γυναίκες που ερωτεύονται και μια προβολή που τελικά δεν έγινε ποτέ. Η «Αρκουδότρυπα» επρόκειτο να προβληθεί στην Παρασκευή Αιγιαλείας, όμως η εκδήλωση ακυρώθηκε, με την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου να καταγγέλλει «ακραίες ομοφ0βικές αντιδράσεις» από μικρή μερίδα κατοίκων.
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 16 Αυγούστου στον ορεινό οικισμό της Παρασκευής του Δήμου Αιγιαλείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Αιγίου, όμως, ακυρώθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ενώ πρόθεση των διοργανωτών είναι η ταινία να προβληθεί σε νέα ημερομηνία και διαφορετική τοποθεσία.
Η Λέσχη διευκρινίζει παράλληλα ότι οι αντιδράσεις αυτές, τις οποίες αποδίδει σε «ισχνή μειοψηφία», δεν χαρακτηρίζουν συνολικά το χωριό και τους κατοίκους του. Όπως αναφέρει, διατηρεί μαζί τους εδώ και χρόνια άριστες σχέσεις και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση.
Η ανακοίνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Αιγίου:
Στην ανακοίνωσή της, η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου γνωστοποίησε την ακύρωση της πολυαναμενόμενης προβολής, αναφέροντας ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από «ακραίες ομοφ0βικές αντιδράσεις μιας ισχνής μειοψηφίας».
Παράλληλα, θέλησε να διαχωρίσει τις συγκεκριμένες αντιδράσεις από τη συνολική στάση της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι αυτές «σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν συνολικά το χωριό και τους κατοίκους του».
Οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για την προβολή της ταινίας. Όπως σημειώνουν, θα επιχειρήσουν να ορίσουν νέα ημερομηνία και διαφορετική τοποθεσία, ώστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η επιχειρούμενη φίμωση της έβδομης τέχνης να μην καταστεί εντέλει δυνατή».
Τι είναι τελικά η «Αρκουδότρυπα» που προκάλεσε τις αντιδράσεις;
Η «Αρκουδότρυπα» αφηγείται την ιστορία δύο νεαρών γυναικών στην ελληνική επαρχία, η σχέση των οποίων δοκιμάζεται όταν η μία από τις δύο μένει έγκυος.
Με φόντο ένα κλειστό κοινωνικό περιβάλλον, η ταινία επικεντρώνεται στη συναισθηματική και ερωτική σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες, αγγίζοντας παράλληλα ζητήματα επιθυμίας, ταυτότητας και ενηλικίωσης.
Κάπως έτσι, μια προβολή που δεν πραγματοποιήθηκε κατάφερε τελικά να ανοίξει μια πολύ μεγαλύτερη συζήτηση από εκείνη που πιθανότατα θα προκαλούσε αν είχε γίνει κανονικά: πόσο αυτονόητο είναι τελικά το 2026 να χωρούν στην ίδια οθόνη όλες οι ιστορίες αγάπης;
Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία ή ο χώρος στον οποίο θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί η προβολή.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μια ταινία που κάποιοι δεν ήθελαν να δουν να προβάλλεται, συζητιέται ήδη πολύ περισσότερο απ’ όσο ίσως περίμεναν.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη
