Εν αρχή είναι η ιδέα. Ακολουθεί η σκέψη. Στο τέλος έρχεται η πράξη. Καλά μέχρι εδώ; Δες το λίγο πιο προσεκτικά. Κι όμως. Κάτι λείπει. Μια βασική μεταβλητή στην εξίσωση αυτή μιας ενέργειας. Η μεταβλητή αυτή δεν είναι άλλη από τη συμβουλή. Όλοι μας όταν σκεφτούμε κάτι και πριν το εφαρμόσουμε, ζητάμε μια συμβουλή. Από ανθρώπους που έχουν το κάνει πριν από εμάς, οπότε η συμβουλή τους είναι πρακτικά χρήσιμη ή κι από ανθρώπους που ξέρουμε ότι θέλουν το καλό μας, οπότε η συμβουλή αυτή- αν και θεωρητική- έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς γιατί θέλουν να μας προστατέψουν από πιθανές αναποδιές.

Στο σημείο αυτό, ίσως θα πρέπει να διαχωρίσουμε την έννοια της συμβουλής από αυτήν της γνώμης. Γνώμες θα ακούσεις πολλές. Χωρίς να είναι υποχρεωτικό να τις έχεις ζητήσει. Ακόμη, χωρίς να είναι υποχρεωτικό ο εκφράζων τη γνώμη να έχει κατανοήσει το νόημα σου. Κάποιος είχε πει ότι η γνώμη είναι σαν την πορδή. Όλοι έχουν κι από μια και κανένας δεν μπορεί να την κρατήσει μέσα του. Η συμβουλή όμως είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Δίνεται μόνο εάν ζητηθεί και κατόπιν ακροάσεως της σκέψης σου. Γνώμες, λοιπόν, θα ακούσουμε πολλές. Συμβουλές, όσες ζητήσουμε. Η καμιά φορά και καλύτερα ίσως, όσες βρούμε. Άλλωστε δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να μπορούν να σε συμβουλέψουν.

Συμβουλές θ’ αναζητήσουμε σε άτομα που, όπως προαναφέρθηκε μπορεί να έχουν πρακτική ή συναισθηματική βαρύτητα. Στην οικογένεια, στους φίλους στους συναδέλφους μας. Μια συμβουλή, όμως θα πρέπει να τη λάβουμε λίγο πιο σοβαρά υπόψη μας από όλες τις υπόλοιπες. Η συμβουλή αυτή είναι του συντρόφου μας. Ο σύντροφός μας που είναι πάντα εκεί (θεωρητικά τουλάχιστον), είναι αυτός που θέλει περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους να υλοποιηθεί αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο. Είναι αυτός που θέλει να μας δει να πετυχαίνουμε το στόχο μας. Εξάλλου κάθε αξίωση, εκτός από μεταβλητές, έχει και μια σταθερά. Και η σταθερά αυτή, για να ξαναγυρίσουμε και στην εξίσωση της ενέργειας που λέγαμε πριν, είναι ο σύντροφος μας. Ό,τι σκεφτούμε, ό,τι θελήσουμε να κάνουμε, άμεσο αντίκτυπο θα έχει στο σύντροφό μας.

Πάρε παράδειγμα από απλά καθημερινά πράγματα. «Αγάπη μου, ταιριάζει το χρώμα της μπλούζας μου με αυτό το σακάκι;». Ένα απλό, καθημερινό θέμα που όμως θα ζητήσουμε τη συμβουλή του συντρόφου μας. Και γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία η συμβουλή του συντρόφου μας; Μα φυσικά γιατί θέλουμε να του αρέσουμε. Θέλουμε να είμαστε όμορφοι, εκτός από το για να νιώθουμε εμείς όμορφα με τον εαυτό μας, για να επιβεβαιώσουμε ότι κι αυτός μας βλέπει όμορφους. Πάμε σε πιο σοβαρά ζητήματα; «Μάτια μου, στη δουλειά η κατάσταση αρχίζει και γίνεται ανυπόφορη. Τα νεύρα πλέον έχουν τσαταλιαστεί. Τι να κάνω;». Ένα παράδειγμα ενός σοβαρού ζητήματος που η όποια πιθανή απόφαση μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ίδια σου τη ζωή. Την κοινή ζωή με το σύντροφό σου. Συζήτα το μαζί του. Άκου τι έχει να σου πει. Μέτρησε τη συμβουλή του. Γιατί μπροστά στον παρορμητισμό που μπορεί να σ’ οδηγήσει σε μια λανθασμένη απόφαση, ο σύντροφός σου είναι αυτός που και θα σου υπενθυμίσει την προσωρινά παραγκωνισμένη σκέψη της αναγκαιότητας της δουλειάς σου, αλλά φυσικά δεν μπορεί να παραβλέψει και την κλονισμένη σωματικά και ψυχικά κατάστασή σου. Συζητώντας, λοιπόν, μαζί του κι ακούγοντας τη συμβουλή του, το πρόβλημα σχεδόν άμεσα θα αρχίσει να ξεφουσκώνει.

Είναι τόσο ωραίο να έχεις στη ζωή σου έναν ειλικρινή σύντροφο. Έναν σύντροφο που πραγματικά να νοιάζεται για ‘σένα. Να ξέρεις πως σε οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν προκύψει θα είναι εκεί. Να σε ακούσει. Να μοιραστεί το πρόβλημά σου και να σε συμβουλέψει. Κι όχι κατά το δοκούν. Να είναι εκεί γιατί σε αγαπάει.  Γιατί θέλει το καλό σου. Να είσαι καλά για να είστε και καλά. Υπάρχουν και οι σύντροφοι που στα ζόρια το βάζουν στα πόδια. Που σε αφήνουν μόνο σου, στην πρώτη δυσκολία. Δεν αναφέρομαι όμως σ’ αυτούς. Αναφέρομαι στους αληθινούς συντρόφους. Κι όταν σε συμβουλεύουν,να δίνεις βάση στην πενιά.

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου