Δεν έχει σημασία αν η σχέση σας διαρκεί δυο μήνες, δυο χρόνια ή δυο δεκαετίες. Πάντα υπάρχουν πράγματα που δεν έχεις μάθει για τον άνθρωπό σου και πάντα υπάρχουν περιθώρια να τον ανακαλύψεις δίνοντάς του λίγη παραπάνω προσοχή. Ίσως τα περισσότερα από αυτά να μην έτυχε να τ’ αναφέρει ο ίδιος, ίσως και να μην τα έχει καν σκεφτεί από μόνος του, όπως κι αν έχει όμως, σίγουρα αποτελούν ενδιαφέρουσες ενάρξεις για συζητήσεις που θα τον κάνουν να σκάψει λίγο μέσα του, να σκεφτεί και, το καλύτερο όλων, να μην αρκεστείτε για μια ακόμη φορά στο τι έγινε στη δουλειά σας ή στο γιατί σας έσπασε τα νεύρα για πολλοστή φορά η μάνα σας.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί πως οι ερωτήσεις σας καλό είναι να μην εμπεριέχουν εν δυνάμει επιθέσεις, καθώς αυτά τα «Πες μου τρία πράγματα που θα άλλαζες πάνω μου.» ή εκείνα τα «Τι φορούσα τη μέρα που με γνώρισες;» αφενός αφορούν εσάς κι όχι τον άλλον κι αφετέρου είναι αρκετά ύπουλα ώστε να προκαλέσουν ορυμαγδό αν η απάντηση δεν είναι η σωστή ή, τέλος πάντων, αυτή που θα σας αρέσει.  Οι προτεινόμενες ερωτήσεις που θα βρεις παρακάτω είναι ουδέτερες, καθόλου επιθετικές, σχεδόν ψυχογραφηματικές θα τις χαρακτήριζα, οπότε αξίζει να τις ρίξεις στο τραπέζι σε οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις ένα κενό στην ατμόσφαιρα.

1. «Ποιο ήταν το σπουδαιότερο κατόρθωμα των γονιών σου σχετικά με την ανατροφή σου και τι θα έκανες εσύ, ως γονιός, εντελώς διαφορετικά από αυτούς;». Η ερώτηση αφορά ένα σημαντικό παράγοντα της ζωής του, τους ανθρώπους που τον/την έφεραν στον κόσμο κι η απάντησή του άλλου θα σου δώσει πολλά να καταλάβεις για τη σχέση του μαζί τους, την επιρροή τους πάνω του, καθώς και την κριτική του ικανότητα.

2. «Ποια είναι τα δύο σπουδαιότερα μαθήματα που σου έχουν διδάξει οι προηγούμενές σου σχέσεις;». Είναι πως τα ψέμματα μαθαίνονται ό,τι κι αν γίνει; Είναι πως δεν πρέπει να κρατάς μέσα σου παράπονα για να μη γιγαντώνονται με τον καιρό; Είναι ωραίο να βλέπεις πως εξελίσσεται ο τρόπος σκέψης του άλλου μέσα από τα παθήματά του και τι από αυτά έχει εφαρμόσει στη δική σας σχέση.

3. «Σχετικά με τι είσαι πολύ αυστηρός/ή με τον εαυτό σου;». Όλοι μας αυτομαστιγωνόμαστε για τον άλφα ή το βήτα λόγο. Μπορεί να το κάνει κανείς για κάτι τόσο απλό όσο μια διατροφική συνήθεια, όσο και για κάτι τόσο σύνθετο όσο μια συμπεριφορά, εργασιακή ή προσωπική. Άκου τι θα σου πει κι ίσως εξηγήσεις συμπεριφορές που μέχρι τώρα σου φαινόντουσαν περίεργες ή ακατανόητες.

4. «Τι σε διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ανθρώπους;». Προσοχή, δεν είναι ούτε «Πες μου τρία προτερήματά σου», ερώτηση που μπλοκάρει ακόμα και τον πιο ευπροσήγορο συνομιλητή, ούτε «πες μου μερικά ελαττώματά σου». Τι σε κάνει διαφορετικό από την πλέμπα σημαίνει, κι άσε τον άλλο να εστιάσει εκεί που νομίζει.

5. «Αν είχες την ευκαιρία να τα παρατήσεις όλα και να φύγεις αύριο για ένα roadtrip, πού θα διάλεγες να πας και με ποιον;». Θα πηγαίνατε μαζί; Θα διάλεγε να πάει με φίλους; Σε ποιο μέρος; Τι θα ήθελε να κάνει, τι θα ήθελε να δει, πόσες μέρες θα διαρκούσε αυτό το ταξίδι ιδανικά; Αφουγκράσου τον άλλον, δες το βλέμμα του ν’ αλλάζει όταν μιλάει κι αν διάλεξε εσένα ως συνταξιδιώτη πάρε ιδέες για το επόμενό σας ταξίδι.

6. «Ποια νομίζεις πως είναι τα πέντε ομορφότερα πράγματα πάνω στη γη;». Εδώ θ’ αντιμετωπίσεις μια ξεκάθαρη ιεράρχηση αξιών εκ μέρους του άλλου. Θα μιλήσει για την αγάπη, το χρήμα, την υγεία, για το σκύλο του, για το σεξ; Για όλα αυτά ή για τίποτα από αυτά; Άκου προσεκτικά και δες σε τι δίνει τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή του.

7. «Πες μου ένα πράγμα που θέλεις οπωσδήποτε να καταφέρεις πριν πεθάνεις.» Είναι να κάνει οικογένεια; Να γυρίσει όλη την Ευρώπη με ποδήλατο; Να μάθει Αραβικά; Δεν το έχει σκεφτεί ακόμα; Δώσε λίγο χρόνο, αξίζει να μάθεις καθώς, καμιά φορά, ίσως ο άνθρωπός σου να χρειάζεται κάποια ώθηση για να κάνει όλα αυτά που τόσο καιρό αναβάλει γι’ αύριο, κι αν αυτή η ώθηση προέλθει από εσένα, ίσως αποκτήσει έναν παραπάνω λόγο να σ’ αγαπάει.

8. «Ποια είναι εκείνη η εμπειρία της ζωής σου που σε έχει κάνει δυνατότερο άνθρωπο;». Προσοχή, εδώ θέλει διακριτικότητα καθώς μπροστά σου πιθανότατα θα ξετυλιχτεί μια πονεμένη ιστορία, την οποία, λογικά, θα πρέπει να κλείσεις μ’ ένα «μπράβο» ή μια αγκαλιά. Όλοι μας έχουμε δώσει τις μάχες μας και δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από το να αναγνωρίζονται οι μάχες αυτές από τους ανθρώπους που αγαπάμε.

9. «Ποιος άνθρωπος σε επηρεάζει περισσότερο αυτή τη στιγμή στη ζωή σου;». Ποιοι άνθρωποι αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στις αποφάσεις του ανθρώπου σου; Η οικογένειά του; Η μαμά του; Οι φίλοι του; Εσύ; Θέλεις να ξέρεις, καθώς, πέρα από την υλική ιεράρχηση αξιών της έκτης ερώτησης, τώρα θα προχωρήσει και στην ανθρώπινη.

10. «Πες μου τρία πράγματα που σου θυμίζουν τη σχέση μας/ εμένα.». Να και μια πιο ρομαντική ερώτηση που δεν είναι διόλου εγωιστική. Μπορεί ο άλλος να σε θυμάται για χίλια-δυο πράγματα, θα σου πει όμως εκείνα που του έρχονται κατευθείαν στο μυαλό. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι, ένα μέρος, ένα χρώμα, μπορεί να είναι και κάτι τόσο χαζό όσο η γεύση ενός παγωτού. Πάντα είναι διασκεδαστικό να ξέρεις.

Όπως κι αν έχει, στο επόμενό σας ραντεβού αφήστε κάτω τα κινητά, κλείστε το wifi, μιλήστε, ελάτε πιο κοντά, εκτιμήστε ο ένας τον άλλον για όλα εκείνα που δε φαίνονται με το μάτι. Έτσι δουλεύουν οι σχέσεις, με τη σωστή επικοινωνία, με ουσιαστικές συζητήσεις και με κατανόηση. Μπόλικη κατανόηση· αυτή είναι το φίλτρο που κάνει τους ανθρώπους μας ομορφότερους στα μάτια μας, όχι εκείνα του Snapchat.

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου