Αν ήταν να επιλέξουμε την πιο καυστική μπάντα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, σίγουρα ένα όνομα θα μας ερχόταν στο μυαλό. Χατζηφραγκέτα. Η μπάντα που έγινε γνωστή και ταυτόχρονα τόσο αγαπημένη για τον σατυρικό και καυστικό της στίχο. Το ντουέτο που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά.

Ήταν το 2007 όταν ο Βαγγέλης Χατζηγιάννης και ο Πάνος Φραγκιαδάκης γνωρίστηκαν μιας και ήταν συμμαθητές στο λύκειο. Το κοινό τους πάθος για τη μουσική και οι κοινοί τους προβληματισμοί για το μέλλον τους ένωσαν μουσικά. Οι Βασίλης Τσιγκρής και Γιώργος Χριστοδούλου τους πλαισίωσαν, ώστε να δημιουργήσουν το μουσικό σχήμα Χατζηφραγκέτα. Ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις σε μικρά κλαμπάκια μέχρι που τους ανακάλυψαν οι Tsopana Rave και από τη συνεργασία τους άρχισαν να γίνονται γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Ήταν η εποχή που η χώρα έμπαινε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Το μέλλον της νέας γενιάς ήταν αβέβαιο και τίποτα δε φάνταζε ευοίωνο. Με κάποιο τρόπο η όλη κατάσταση έπρεπε να εξευμενιστεί. Και τον τρόπο αυτό τον βρήκαν οι Χατζηφραγκέτα. Παρέα με τον καυστικό τους στίχο σατίριζαν την κατάσταση κάνοντάς την να μοιάζει σχεδόν γελοία. Στο στόχαστρο πρώτοι βρέθηκαν όλοι εκείνοι οι πολιτικάντηδες που ζητούσαν κυρίως από τους νέους να υπομένουν θυσίες για το καλό της πατρίδας, ενώ οι ίδιοι διατηρώντας τα προνόμια τους υποσχόταν λύσεις και τσακώνονταν στα τηλεοπτικά πάνελ με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Από την άλλη οι επαναστάτες του πληκτρολογίου. Όλοι εκείνοι που πίσω από μια οθόνη και αραχτοί στο σαλόνι έκαναν τη δική τους αντίσταση. Και κάπως έτσι οι Χατζηφραγκέτα καθιέρωσαν ως επίσημο σύμβολο της καναπεδάτης επανάστασης τον φραπέ.

Δεν ήταν όμως μόνο η πολιτικοποιημένη σάτιρα που χαρακτήριζε τους Χατζηφραγκέτα. Celebrities, καθημερινότητα καθώς και οι ανθρώπινες σχέσεις είχαν μια θέση στη θεματοθήκη τους. Συνδυάζοντας μουσικές άσχετες μεταξύ τους και προσαρμόζοντας στίχους από παλαιότερα τραγούδια πάνω σε δικά τους κομμάτια έδιναν μια εύθυμη διάθεση στις εμφανίσεις τους, τέτοια που μαζί με το θεατρικό τους στιλ τούς έκανε να μοιάζουν περισσότερο με performers παρά με μουσικό σχήμα. Οι ήρωές τους, είτε αποκυήματα της φαντασίας τους όπως παραδείγματος χάρη το Μαράκι που για τον καημό της ζητούσαν μια θάλασσα φραπέ να πέσουν μέσα, είτε πρόσωπα επώνυμα, όπως ο γνωστός σεφ -και γνωστός για το χιούμορ του- Λεωνίδας Κουτσόπουλος, τον οποίο εξύμνησαν τόσο για τις μαγειρικές του ικανότητες όσο και για το προσωπικό του στιλ. Ωστόσο, πίσω από το προφανές, υπήρχε και μια δόση καυτηριασμού της τηλεοπτικής μανίας για την τηλεμαγειρική. Παρ’ όλα αυτά ο κύριος Κουτσόπουλος, όχι μόνο δε θίχτηκε από το κομμάτι των Χατζηφραγκέτα, αλλά το τραγούδησε και σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής του εκπομπής.

Χατζηφραγκέτα. Ένα μουσικό σχήμα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά. Μια γενιά που ήρθε αντιμέτωπη με χρεωκοπία τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Και όμως κατόρθωσε και στάθηκε στα πόδια της. Με το χιούμορ και τη σάτιρα για παντιέρα. Η μπάντα που αγαπήσαμε και θα συνεχίσουμε ν’ αγαπάμε. Τιμής ένεκεν, λοιπόν, ας φωνάξουμε μαζί! Ξερό ψωμί και φέτα, Χατζηφραγκέτα!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.