Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε και που μπορεί να μην   έπεσαν στην αντίληψή σας,   τις μαζέψαμε για να ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδa!

 

1. Καταπολεμάται πλέον και επίσημα η κατάθλιψη μέσω της άθλησης

Με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 19 ασθενείς φάνηκε πως 30 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι αρκετά, ώστε τα επίπεδα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής να αμβλυνθούν. Δεδομένου των υψηλών ποσοστών κατάθλιψης στη χώρα μας, πρόκειται για ευτυχές συμπέρασμα, με προσδοκίες στο μέλλον να την καταπολεμήσουμε ακόμα πιο μαχητικά.

 

2. Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης, αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού!

Προκειμένου όλο και περισσότερες γυναίκες να ενημερωθούν και να προστατευτούν, ο Οκτώβριος έγινε ο μήνας για ολοκληρωμένες και ενδελεχείς εξετάσεις μαστού, από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, σε ειδική προνομιακή τιμή. Μια προσφορά, που βοηθά οικονομικά τις ενδιαφερόμενες, αφού ένας εξίσου σημαντικός στόχος είναι να ενημερωθούμε, να απαλλαγούμε από τον φόβο της εξέτασης και να θέσουμε την υγεία μας σε προτεραιότητα. Μόνο χαρά για τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης!

 

person with pink band on her left hand

 

3. Για πρώτη φορά στη Βραζιλία, δύο τρ@νς γυναίκες στο Κογκρέσο

Ένα βήμα μπροστά. Μια μέρα λίγο πιο φωτεινή ξημέρωσε για τη Βραζιλία, αφού στις εκλογές της 3ης Οκτωβρίου, η Erika Hilton και η Duda Salabert, εισήχθησαν με επιτυχία στο Κογκρέσο. Οι δυο πολιτικοί δήλωσαν ευτυχείς για το αποτέλεσμα, καθώς νιώθουν πως επιτέλους μπορούν να βγουν από τις φυλακές τους και να εκπροσωπήσουν την κοινότητα με αξιοπρέπεια. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο σημαντικές ομάδες ανθρώπων ανάμεσά μας και τέτοιου είδους εκπροσώπηση αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα έναντι στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Εύγε.

 

4. Ανάμεσα στις 51 πιο κουλ γειτονιές παγκοσμίως, ξεπροβάλλει και μια ελληνική

Συγκεκριμένα, το Παγκράτι, λαμβάνει την 39η θέση στην κατάταξη, σύμφωνα με το περιοδικό Time Out. Μη βρίζετε το πρωί που πρέπει να πάτε στις δουλειές σας, κυκλοφορείτε σε δρόμους παγκοσμίου φήμης, ακόμα κι αν αδυνατούμε να το πιστέψουμε. Μια από τις πρωτιές που σίγουρα δεν περιμέναμε να δοθεί στη χώρα μας.

 

 

5. Η Αναστασία Τασούλα, είναι η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση που ξυπνά μετά από καταστολή

Η 23χρονη Αναστασία ευλογεί την τύχη της και νιώθει ευγνώμων, εφόσον μετά από 32 ημέρες τεχνητού κώματος, κατάφερε να επανέλθει. Νίκησε! Σε μια μακροσκελή ανάρτησή της στο Instagram, μοιράζεται με τους φίλους της τη χαρά της που η ασθένειά της δεν της στέρησε τελικά τη ζωή, όπως φοβόταν. Η Αναστασία μάς δίνει ένα μάθημα πως πρέπει να χαιρόμαστε και μόνο που ξυπνάμε το πρωί και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι.  Μαμά τα κατάφερα. Ζω…

 

grayscale photo of no smoking sign

 

6. Δωρεάν διανομή καφέ κάδων από τον Δήμο Αλίμου

Μια ακόμη πράξη αλληλεγγύης έρχεται στο φως, με τον Δήμο Αλίμου να φροντίζει τα νοικοκυριά της περιοχής. Μοιράστηκαν καφέ μικροί κάδοι, για τη συλλογή των βιοαποβλήτων, δηλαδή υπολειμμάτων φαγητού, κουκουτσιών, φρούτων. Οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν ευκολότερα να πετάνε τα συγκεκριμένα απόβλητα, τα οποία και θα βρίσκονται σε ξεχωριστό κάδο. Απλές κινήσεις, καθημερινές, που απαντούν σε ερωτήσεις του στιλ «ο Δήμος τι κάνει». Ε, να τι κάνει, άμα θέλει. Με το καλό και σε άλλες πόλεις.

 

7. Δωρεάν Ημερίδα Ψυχικής Υγείας, αφιερωμένη σε νέους γονείς

«Είναι εντάξει να μη νιώθεις εντάξει». Αυτός είναι ο τίτλος της ημερίδας, με θέματα που αφορούν τα συναισθήματα πίεσης που μπορεί να νιώθουν οι νέοι γονείς, σε αντίθεση με την τέλεια εικόνα που είχαν πριν το ζήσουν. Η περίοδος της εγκυμοσύνης, της λοχείας, και των ψυχολογικών μεταπτώσεων που σημειώνονται και στους δύο γονείς θα είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στις 24 Οκτωβρίου, μέσω online σύνδεσης. Καιρός να θίγουμε και θέματα που μας πνίγουν, καιρός να απαρνηθούμε τη φούσκα. Πραγματικά θετικό νέο.

 

 

8. Μια οχτάχρονη αρκούδα στη Φλώρινα σώζεται με επιτυχία

Το ζώο είχε βρεθεί εγκλωβισμένο στην περίφραξη του εκτροφείου θηραμάτων στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Στην περιοχή κατέφθασε κλιμάκιο της πυροσβεστικής, η ομάδα δασών, αλλά και μέλη της ΚΑΛΛΙΣΤΩ και του Αρκτούρου. Η αρκουδίτσα μπλέχτηκε σε συρμάτινη παγίδα, μάλλον στην προσπάθειά της να περάσει την περίφραξη. Τυχερή σίγουρα, αφού βρίσκεται πλέον ασφαλής, πίσω στο φυσικό της περιβάλλον. Η χαρά γιατί η φύση προστατεύεται από τους ανθρώπους, δεν καταστρέφεται μόνο, όπως πιστεύουμε.

 

brown bear cub

 

9. Δημιουργήθηκε παιχνίδι για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων με νευροαναπτυξιακή διαταραχή

Μιλάμε για το Qool City, το οποίο απευθύνεται περίπου σε δεκαπέντε εκατομμύρια Ευρωπαίους, που φαίνεται να πάσχουν από την εν λόγω διαταραχή. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πόλης, στην οποία οι παίκτες καλούνται να χτίσουν νέα σπίτια, να τα γεμίσουν με αντικείμενα, να τα οργανώσουν. Στη συνέχεια, σε κάθε κτίριο επιτελείται μια δοκιμασία, επακόλουθο της οποίας είναι μια αμοιβή. Το παιχνίδι στήθηκε με την υπογραφή του προγράμματος Erasmus, που εκπροσωπεί το ευρωπαϊκό ID Gaming. Θα μπορούσε μια τέτοια κίνηση να αποτελεί απόδειξη πως δε θεωρούμε πια τις ιδιαιτερότητές μας πρόβλημα, αλλά και μια αφορμή να γίνουμε πιο ευφάνταστοι και πρακτικοί στην καθημερινότητά μας. Πολλά μπράβο στα παιδιά.

 

10. Στη φετινή όπερα «Στρέλλα» οι ακροάσεις συμπεριλαμβάνουν και την παρουσία διεμφυλικών γυναικών

Επιτέλους συμπερίληψη, δικαίωμα στην έκφραση, την τέχνη, τη χαρά. Η Εθνική Λυρική Σκηνή προκηρύσσει ακρόαση για την παράσταση Στρέλλα, με τις ενδιαφερόμενες να μπορούν να λάβουν μέρος, με τη διαβεβαίωση πως τηρείται απόλυτη εχεμύθεια για τα προσωπικά τους στοιχεία, ενώ οι ρόλοι θα προσαρμοστούν πάνω στις ανάγκες των συμμετεχόντων. Ανυπομονούμε για τον Φεβρουάριο, λοιπόν.

 

Αυτά ήταν τα καλά, ελπιδοφόρα νέα για να γεμίσετε έστω και λίγο τις μπαταρίες σας για τη Δευτέρα που γλυκοχαράζει. Είτε μας πάνε όλα καλά, είτε πάνε μέτρια, είτε βρισκόμαστε σε δίλλημα για το τι απάντηση θα δώσουμε, δεν έχει σημασία. Αν κάθε βδομάδα προσπαθούμε να χαμογελάμε λίγο παραπάνω, -πού θα πάει;- κάποια στιγμή θα τα δούμε καλύτερα τα πράγματα, κι ας μην είναι. Τον νου σου! Καλή εβδομάδα!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα